OOK Contact voor ondersteuning bij kanker

"De modules in Mijn OOK
hebben mij geholpen bij het
omgaan met het slechte nieuws."

De diagnose kanker roept verschillende emoties en gevoelens op zoals verdriet, boosheid, angst of paniek. Tegelijkertijd heb je veel vragen over hoe je nu verder moet. Bijvoorbeeld:

  • Ik zou graag willen sporten, maar weet niet goed wat wel en niet kan?
  • Al een tijdje heb ik geen trek meer en eet ik omdat het moet. Is dit normaal en wat kan ik hieraan doen?
  • Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik kanker heb?
  • Niemand heeft me verteld dat kanker ook invloed zou hebben op mijn seksleven. Met wie kan ik hierover praten?

Het is vaak lastig de juiste weg te vinden naar de juiste hulp. Mijn OOK helpt je hierbij!

Mijn OOK is jouw persoonlijke online omgeving voor ondersteuning bij kanker. Zo kun je bijvoorbeeld persoonlijk contact hebben met onze ondersteuningsconsulent. Of kun je informatie krijgen in de verschillende online modules. Zo ontvang je de ondersteuning die bij je past, ook als jij niet degene met kanker bent maar een naaste.

De ondersteuningsconsulenten

Als je je aanmeldt bij Mijn OOK, kom je met mij in contact. Ik ben één van de ondersteuningsconsulenten bij Stichting OOK. Je kunt bij mij terecht met vragen en problemen over de gevolgen kanker op jouw dagelijks leven.

Mijn ervaring leert dat een eerste persoonlijk contact vaak als prettig wordt ervaren. Daarom nodig ik je van harte uit voor een kennismaking.

Jannet den DekkerOndersteuningsconsulent

Als oncologie verpleegkundige heb ik jarenlang ervaring met diverse vragen van mensen die kanker hebben en hun naasten. Ik bied een luisterend oor en samen kijken we naar concrete hulp die voor jou passend is.

Wil je zelf aan de slag? Probeer de online modules in Mijn OOK. Je kan mij altijd een bericht sturen als je vragen hierover hebt.

Jolanda RoosOndersteuningsconsulent

Als je kanker hebt of hebt gehad, kun je thuis vastlopen op allerlei niet-medische vraagstukken, zoals werk, relatie, huishouden etc. In mijn ervaring als oncologie verpleegkundige heb ik al meerdere en zinvolle gesprekken hierover gevoerd.

Vraag je je af hoe nu verder? Ik help jou graag om te zoeken naar de juiste ondersteuning. Via Mijn OOK kunnen we videobellen. Gemakkelijk vanuit huis!

Suzanne van AttenOndersteuningsconsulent

Zelf aan de slag met OOK Contact-Stichting OOK

Wat is Mijn OOK?

Mijn OOK is een online en beveiligde omgeving voor ondersteuning bij het omgaan met de gevolgen van de ziekte kanker. De omgeving is ontwikkeld binnen Karify. Na het inloggen krijg je informatie en advies op maat over wat voor jou belangrijk is om te leven met kanker. Dat kan bijvoorbeeld via online modules en opdrachten of je stelt je vragen aan een ondersteuningsconsulent via berichten of videobellen. Thuis achter de computer of via de app, wanneer het jou uitkomt.

Op Mijn OOK vind je

  • Gerichte informatie zoals websites, apps en boeken;
  • Modules die jou of jouw naaste helpen om inzicht te krijgen in de nieuwe situatie;
  • Online communicatie met een ondersteuningsconsulent
  • Een dagboek
  • Websites om een zorgverlener bij jouw in de buurt te vinden.

Karify

Mijn OOK heeft binnen Karify een zogeheten eigen Healthspace. Mocht je al een Karify account hebben, omdat een zorgaanbieder ook Karify gebruikt (zoals bijvoorbeeld je fysio of arts), dan kan je de Mijn OOK Healthspace toevoegen aan je bestaande account. Mijn OOK heeft voor Karify gekozen vanwege de goede privacy- en veiligheidsvoorwaarden die het platform biedt. Karify heeft ervaring binnen de GGZ en is kandidaat-deelnemer aan MedMij, het programma dat iedereen de beschikking wil geven over zijn eigen gezondheidsgegevens middels een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Karify hoopt door deelname aan het programma de uitwisseling van digitale gegevens op de MedMij-manier verder te kunnen doorontwikkelen.

Beschikbaar op telefoon, tablet en computer OOK Contact Stichting Optimale Ondersteuning bij kanker
Privacy en veiligheid OOK Contact Stichting Optimale Ondersteuning bij kanker

Privacy en veiligheid

Alle data worden versleuteld verzonden en versleuteld opgeslagen op goed beveiligde servers. Medische gegevens zijn enkel toegankelijk voor cliënten. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden. Het dossier in de omgeving Mijn OOK is van jou.

Veelgestelde vragen

Heb je andere vragen of loop je ergens tegen aan? Kijk ook eens bij veelgestelde vragen van Karify.

Algemeen

OOK is er voor alle mensen met kanker, maar ook voor de naasten.

Het kantoor en het OOK Centrum Rotterdam zijn gevestigd op: Maasstadweg 90, 3079 DZ Rotterdam (Zuid) op de Zorgboulevard nabij station Lombardijen en het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast hebben wij samenwerkingen met diverse ziekenhuizen en ontwikkelen we steunpunten in heel Nederland.

Lees meer over de diensten van Stichting OOK bij ‘Over ons’.

Stichting OOK vindt dat persoonsgegevens van de bezoekers van haar website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid moeten worden behandeld. Bij de verwerking van de persoonsgegevens handelt Stichting OOK overeenkomstig de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De door jouw verstrekte gegevens verwerkt Stichting OOK alleen om je vraag correct te beantwoorden of de gevraagde dienst op juiste wijze te kunnen leveren. In die gevallen worden je gegevens uitsluitend verwerkt om je identiteit als (aan)vrager vast te stellen. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Lees hier meer over privacy.

Stichting OOK doet haar uiterste best om iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken verkeerd gaan of niet lopen zoals afgesproken. Als dit het geval is, vernemen we dat graag. Van fouten kun je als organisatie immers leren.

Soms is een goed gesprek voldoende om onvrede weg te nemen. Als dit niet afdoende is, hebben we een klachtenprocedure, zodat je de kans hebt de klacht breder in de organisatie kenbaar te maken.

1. Bespreek de klacht met de direct betrokkene(n)
Probeer met argumenten de klacht te bespreken met diegene die bij de klacht betrokken is. Wellicht komen we er samen op een goede manier uit.

2. Stuur de klacht per e-mail
Als dit niet lukt, dan kun je je klacht via het contactformulier onderwerp Klacht versturen.

Stichting OOK beantwoordt de klacht zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 werkdagen. Lukt dit niet, dan informeren we je hierover.

Stichting OOK is een onafhankelijke organisatie met financiering uit de Roparun, huurders van het OOK Centrum Rotterdam en Zilveren Kruis.

Stichting OOK kan zeker steun gebruiken. Je kan een donatie overmaken op rekeningnummer IBAN: NL76ABNA0435128582 o.v.v donatie.

OOK Centrum Rotterdam

Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. (Uitgezonderd feestdagen)

Parkeren kan in de garage van het Maasstad Ziekenhuis ( Zie borden). Raadpleeg de actuele tarieven van Q-Park Zorgboulevard hier.

Een afspraak voor het OOK Centrum Rotterdam is niet nodig. Onze vrijwilligers staan altijd voor je klaar. Wil je een gerichte afspraak met de maatschappelijk werkster, dan is dit wel raadzaam. Neem telefonisch contact op met de receptie van het OOK Centrum via 010 292 36 10 om een afspraak te maken of vul het formulier in voor een terugbel verzoek.

Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken bij de maatschappelijk werkster in het OOK Centrum Rotterdam. Raadpleeg afzonderlijk de zorgverleners die gehuisvest zijn in het OOK Centrum voor de kosten van hun diensten.

Zorgverleners

OOK is er voor alle mensen met kanker, maar ook voor hun naasten.

Stichting OOK legt de nadruk op vragen die niet medisch van aard zijn. Bijvoorbeeld: Hoe ga ik om met de diagnose? Hoe vertel ik het mijn kinderen? Wat kan ik van mijn werkgever verwachten? Andere onderwerpen zijn acceptatie, rouwverwerking etc., maar ook een luisterend oor als de patiënt of naasten even hun verhaal kwijt wil.

Als zorgverlener kun je iemand verwijzen naar het OOK Centrum Rotterdam, de overige steunpunten en de maatschappelijk werker in het centrum.(link “Ik zoek ondersteuning”) Het centrum is gevestigd op: Maasstadweg 90, 3079 DZ Rotterdam (Zuid) op de Zorgboulevard nabij station Lombardijen en het Maasstad Ziekenhuis. Het OOK Centrum is van maandag tot vrijdag open van 9.00 uur tot 17.00 uur (uitgezonderd op feestdagen).

Daarnaast kun je de patiënten en naasten wijzen op de OOK Wijzer.

Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken bij de maatschappelijk werkster in het OOK Centrum Rotterdam. Voor doorverwijzing naar de psycholoog is een verwijsbrief van de behandelend arts of huisarts nodig. Vergoedingen voor haarwerken, pedicure en diëtiste is afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Ondersteuningsconsulenten

Een ondersteuningsconsulent is één vast aanspreekpunt voor de patiënt met kanker en/of naaste voor begeleiding en ondersteuning tijdens zijn/haar ziekte. Hij/zij kan de patiënt vroegtijdig informatie en zelfmanagementtools aanreiken en indien nodig de patiënt doorverwijzen naar (regionale) nazorg.

Een ondersteuningsconsulent bespreekt met de patiënt en zijn naaste(n) wat het betekent om te leven met kanker. In het gesprek gaat het over alle niet-medische zaken: de gevolgen van de ziekte en de behandeling daarvan voor het dagelijks leven en het functioneren van de patiënt en zijn naaste(n).

Het is onze ambitie om de ondersteuningsconsulent in elk ziekenhuis in Nederland aan te bieden. Momenteel hebben wij contact met 20 ziekenhuizen (inclusief de pilots), waar een QuickScan loopt of in de planning staat. In het Erasmus MC Kanker Instituut op de afdeling Hematologie en in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voor patiënten met borstkanker en melanoom zijn de ondersteuningsconsulenten reeds werkzaam.

Nee, de inzet van de ondersteuningsconsulent wordt voor de patient vergoed vanuit de basisverzekering.

Het doel van de scholing en intervisie is om de deskundigheid van de ondersteuningsconsulent te bevorderen en aan te vullen met nieuwe kennis en vaardigheden. Daarnaast staat centraal dat de ondersteuningsconsulenten leren van en met elkaar. De scholingen worden uitgebreid met nieuwe ondersteuningsconsulenten vanuit andere ziekenhuizen.

Werken bij OOK

Wij zijn een kleine organisatie, beperkt in stageplaatsen, maar informeren kan altijd via het contactformulier onderwerp Personeel & Organisatie.

Het OOK Centrum Rotterdam werkt veel met vrijwilligers. Aanmelden kan via het contactformulier onderwerp Personeel & Organisatie.

Raadplaag het recente nieuws voor actuele vacatures. Voor open sollicitaties kun je contact opnemen via het contactformulier onderwerp Personeel & Organisaties.

Downloads

Hier vind je het overzicht van alle downloads op onze pagina:

– Informatie over QuickScan (download)

– Informatie over de Ondersteuningsconsulent (download)

– Jaarverslagen (jaarverslagen downloaden)

Webdevelopment by Oil4.