Wanneer je iets ernstigs meemaakt, dan ga je nadenken over zingeving. Je wordt geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheid. Dan komen er bepaalde levensvragen op. Dat is heel normaal. Vragen zoals: Waarvoor ben ik hier eigenlijk? En: doe ik het goed in mijn leven? Moet ik doorgaan met de manier waarop ik nu in het leven sta? Naast het feit dat je ziek bent en fysiek veel te verduren hebt, kunnen deze grote levensvragen behoorlijk moeilijk zijn. Zeker wanneer je helemaal niet goed meer weet wie je bent of wilt zijn. Stichting OOK kan je hierbij ondersteunen.
Een grote schok
Het is heel ingrijpend om slecht nieuws te horen. Een ziekte als kanker is in veel gevallen te genezen (afhankelijk van het type). Maar het woord ‘kanker’ alleen al is voor veel mensen een grote schok. Ondersteuningsconsulent Ingrid vertelt: ‘Vaak voelt het als een soort doodvonnis wat je krijgt. Dat doet iets met je. Je gaat je leven op een andere manier bekijken. Opeens staat alles op losse schroeven.’
Plotselinge tijdsnood
Mensen krijgen een gevoel van tijdsnood. Opeens realiseren ze zich dat het leven eindig is. Ook als ze nu nog wel een tijdje voor zich hebben. Je hebt al snel onbewust het idee dat iedereen wel 80 kan worden. Zeker als je nog nooit met de dood te maken hebt gehad. Maar wanneer er dan opeens een kink in de kabel komt, zoals ziekte, verandert dit idee. Opeens besef je dat het leven sneller kan eindigen dan verwacht. Voor veel mensen is dat een startpunt om er alles uit te willen halen. Ze willen de boel op een rijtje zetten. Met het leven dat ik nog heb, wat wil ik daaruit halen? Hoe geef ik mijn leven zin?
Zingeving is breed
Hoe jij je leven tot op dat moment vorm hebt gegeven, is misschien heel onbewust zo gegroeid. Je hebt een opleiding gekozen en werk gevonden. Misschien ben je met een partner samen een leven aangegaan en samen een woning uitgezocht. Door een ziekte zoals kanker wordt alles opeens uit elkaar getrokken. Dat zorgt voor bewustwording. Zingeving is dan ook een breed begrip. Het gaat om vragen zoals: doe ik nog het juiste werk, bevind ik me in de juiste relatie, woon ik eigenlijk wel zoals ik wil wonen, welke dingen wil ik doen? Kortom: het gaat om alle kwesties rondom hoe jij je leven zin geeft.
Een ingewikkeld proces
Dit proces is best ingewikkeld. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Zeker wanneer er wordt getwijfeld over bijvoorbeeld relaties. Zekerheden staan soms opeens op losse schroeven. Gedachtes als ‘ik ben al zo lang bij deze persoon, maar wil ik dat voor de toekomst ook nog?’ kunnen dan ontstaan.
Steun van de consulent
Ingrid hoort vaak dit soort verhalen. ‘Dat komt ook door het ziekteproces. In die periode word je ook wel een beetje een ander persoon. Je gaat door een rouwproces en moet weer herstellen. Dat heeft impact. Het is goed om daar de ruimte voor te nemen. Blijf daarom in gesprek met je omgeving. Dan kun je uitzoeken waar bepaalde twijfels vandaan komen. Heb je deze gedachten bijvoorbeeld al vaker gehad? Of is dit nu pas ontstaan? En waar zit de bron van je onzekerheid?’ Een ondersteuningsconsulent kan, wanneer jij en je partner dat prettig vinden, dan ook doorverwijzen naar experts zoals een relatietherapeut.