Zingeving en kanker

Door kanker verandert het leven. Het kan je bestaan en zekerheden aan het wankelen brengen. Dingen die in het verleden zijn gebeurd of keuzes die je hebt gemaakt, kunnen in een ander licht komen te staan. De toekomst kan er ineens anders uitzien.

Wie de diagnose kanker krijgt kan zich meer bewust raken van de eindigheid van zijn bestaan. Dit kan er toe leiden dat je jezelf vragen stelt over het leven dat je tot nu toe hebt geleid. Heb ik het goed gedaan? Wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor mij? Allerlei vragen die te maken hebben met de zin van het leven, ziekte en dood kunnen naar voren komen.

Veel mensen merken dat gaandeweg sommige dingen minder betekenis krijgen. Terwijl andere juist meer de moeite waard worden. Bijvoorbeeld verbondenheid met andere mensen, muziek, de natuur of kunst.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.

Titel: Soms krijg je vleugels

Auteur: Dick N. Verschoor
ISBN: 978-90-5263-281-0
Omschrijving: Dit boekje wil mentale, spirituele steun en inspiratie bieden aan mensen die door de diepte gaan, maar ook aan diegenen die met hen mee door het dal trekken.


Titel: Blessuretijd

Auteur: Sander Simons
ISBN: ISBN 978-90-430-1687-2
Omschrijving: Na de mededeling “U heeft nog een jaar” besloot Sander Simons zijn lotgevallen met kanker te beschrijven. Het resultaat is een indringend relaas waarin alle emoties na de ontdekking van het gezwel in zijn long voorbij komen.


Titel: Dagboek als spiegel

Auteurs: Christine de Vries
ISBN: ISBN 978-90-77408-43-8
Omschrijving: In dit boek geeft Christine de Vries concrete tips en inspirerende voorbeelden hoe je uiting kunt geven aan wie je bent, wie je graag wilt zijn en waar je je op jouw pas bevindt.


Titel: Waar ben je nu, zie jij me nog?

Auteurs: Riet Fiddelaers-Jaspers
ISBN: ISBN 978-90-8047-73-4-6
Omschrijving: In dit boek staan verhalen en gedichten over afscheid die het sprokkelvrouwtje verzameld heeft. Ze kunnen gebruikt worden bij afscheidsdiensten, in de klas of om thuis voor te lezen.


Titel: Piekeren

Auteurs: Ad Kerkhof
ISBN: 978-90-244-2192-3
Omschrijving: In Nederland lijden 1,1 miljoen mensen aan een piekerstoornis. De (medische) zorg die zij krijgen, is niet altijd toereikend als het piekeren aanhoudt. Deze zelfhulpbenadering biedt piekeraars een handvat om hun stoornis in weinig tijd te lijf te gaan.


Titel: Kanker in beeld. Verwoorden, Verklaren, Verbeelden, Verwerken

Auteur: Paula Vos Kanker in beeld
ISBN: 978-90-814586-1-0
Omschrijving: Creatieve expressie blijkt een goede wijze om intense emoties bij de diagnose kanker op een andere manier te uiten en te verwerken.


Titel: Tussenland

Auteur: Jannie Oskam
ISBN: 978-94-931271-2-8
Omschrijving: Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt.

Geestelijke verzorging 

Geestelijke verzorging gaat over zorgen voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat jij belangrijk vindt, wordt gevormd door wat je meekrijgt en meemaakt in jouw leven en de levensvragen die hierdoor ontstaan. “Zorgen voor je geest” beperkt zich niet tot één bepaald aspect van het menselijk bestaan en kan verschillende vormen aannemen. Vind een geestelijk verzorger bij jou in de buurt.

Bezoek de website > 


Het Bezinningshuis*

Het Bezinningshuis is een plek van waaruit wij mensen begeleiden die zich willen bezinnen over hun (on) sterfelijkheid of dat van hun naaste. Voor mensen van jong tot oud die weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn, maar nog niet in de stervensfase verkeren. En voor mensen die een naaste hebben die ongeneeslijk ziek is en behoefte hebben aan enige vorm van begeleiding.

Bezoek de website > 


Hof van Kairos*

De Hof van Kairos organiseert verschillende keren per jaar retraites voor mensen met kanker in groepen tot maximaal acht deelnemers. De dagen zijn vorm gegeven vanuit een bedding van rust, ruimte en verstilling. Deels in de groep a.d.h.v. aandachtsoefeningen, meditaties, en deels op jezelf. Het is ook mogelijk om individueel op de Hof te verblijven, alleen of met een naaste, in het prachtige retraitehuisje.

Bezoek de website > 


Kanker in Beeld*

Stichting Kanker in Beeld stimuleert creatieve expressie voor mensen die betrokken zijn bij kanker. In het hele land kun je meedoen met zingen, schilderen, schrijven en toneelspelen. De sfeer is ontspannen en laagdrempelig, ervaring is niet nodig.

Bezoek de website >


Spelen voor je Leven

Met behulp van theateroefeningen ervaren deelnemers hoe ze uit niets iets kunnen creëren door hun verbeelding aan te spreken. Je stapt in de rol van een ander en ontdekt hoeveel vrijheid en ruimte dat geeft.

Bezoek de website >


Stichting Chaja

Creatieve en (ver)beeldende verwerking spreekt het onderbewuste aan waardoor men contact kan maken met datgene wat er diep van binnen leeft in hem/haar. Vrije expressievormen om ervaringen te verwerken, uiting te geven aan wensen en gevoelens en afleiding te ondervinden van de grote zorgen van alle dag. Stichting Chaja organiseert daarom diverse terugkerende maar ook eenmalige activiteiten om de ziekte emotioneel te verwerken en een nieuwe balans in je leven te vinden. Dit kan individueel of in groepsverband.

Bezoek de website >


Zingen voor je Leven

Bij een koor van Zingen voor je Leven staat het plezier centraal. De deelnemers komen met veel plezier naar hun tweewekelijkse repetities. ‘Zingen geeft me een stem’, zeggen ze. En: ‘Als ik zing, voel ik dat ik leef.’ Bij Zingen voor je Leven maakt het niet uit of je goed bent of niet. In alle vrijheid ontdek je je eigen stem. Iedereen is welkom.

Bezoek de website >

Headspace

Mindfulness voor elke dag. Ontdek oefeningen, video’s en meer voor een gezonder en fijner leven. Deze app vormt jouw persoonlijke mindfulnessgids. Er zijn verhalen en mini-meditaties om mee wakker te worden, om je lichaam en geest op hetzelfde moment te trainen tijdens oefeningen en mindfulness voor een goede nachtrust.

Klik hier voor meer informatie.


Stop, breathe, think

Stop met wat je aan het doen bent, breathe en think met deze app. Oefen met mindful-ademhalen en het creëren van ruimte tussen je gedachten, emoties en reacties en verbreed je perspectief met gepersonaliseerde meditaties en activiteiten.

Klik hier voor meer informatie.


VGZ Mindfulness coach-app

Wil je beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app Mindfulness coach van VGZ iets voor jou. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee je leert ontspannen en mediteren. Voor meer grip op jouw leven.

Klik hier voor meer informatie.