Werk & actief leven
Wat gebeurt er vanaf het moment dat ik me ziek meld? Samantha Bontenbal beantwoordt de meest gestelde vragen over ziekmelden bij kanker.
Wanneer je vanwege kanker behandelingen ondergaat, ben je vaak voor een langere periode niet in staat om te werken. Vanaf het moment dat jij jezelf ziek meldt, wordt de Wet verbetering poortwachter van kracht. Deze is ingesteld om werknemers een goede begeleiding te bieden bij langdurig verzuim. Het uitgangspunt is dat er een goed re-integratieplan komt. Maar hoe zit dat dan als je kanker hebt? De behandelingen nemen vaak maanden, en soms zelfs meer dan een jaar, in beslag. Ook de eerste tijd daarna valt het vaak nog niet mee om het werk meteen weer te hervatten. Samantha Bontenbal is werkzaam als Werkhervatting Specialist bij OBRA, een onafhankelijke en gecertificeerde Arbodienst. Zij beantwoordt de meest gestelde vragen.
Wat gebeurt er vanaf het moment dat ik me ziek meld?
“Vanuit OBRA wordt als volgt gewerkt: de Werkhervatting Consulent neemt binnen twee weken contact met je op. Zij voert de triage uit en hieruit komt het besluit of je doorgestuurd wordt naar een Werkhervatting Specialist. Wanneer je kanker hebt, en de verwachting dus is dat je langdurig afwezig zult zijn, is dat altijd het geval. Er wordt een Probleemanalyse opgesteld en een Plan van Aanpak gemaakt. De Werkhervatting Specialist belt je iedere zes weken om te informeren hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Het komt ook voor dat mensen het een fijne afleiding vinden om tussen de behandelingen aan het werk te zijn. Dat verschilt van persoon tot persoon en van de zwaarte van de behandeling.”
Wat is de termijn van een maximale loondoorbetaling?
“De periode van loondoorbetaling is maximaal twee jaar. Maar je werkgever en jij zijn er natuurlijk bij gebaat dat je weer zo snel mogelijk komt werken, voor zover mogelijk. Wij luisteren goed naar wat jij aangeeft en eventueel kunnen we na afloop van alle behandelingen interventies inzetten vanuit het ziekenhuis of maatschappelijk werk, bijvoorbeeld wanneer je kampt met vermoeidheidsklachten en weinig energie hebt. Je werkgever is verplicht om je na 42 weken ziek te melden bij het UWV. Vervolgens ontvang je een brief van deze instantie met daarin onder meer de informatie dat er, in het kader van de Wet verbetering poortwachter stappen moeten worden ondernomen als je binnen een bepaalde tijd niet kunt re-integreren. Veel mensen weten dit niet en schrikken hier enorm van. Het is dan aan ons en aan de casemanager om uit te leggen wat er allemaal verder gaat gebeuren.”
Als je mogelijkheden hebt om te werken, zal een bedrijfsarts een lijst met functionele mogelijkheden opstellen. Hierin geeft de bedrijfsarts aan welke beperkingen je hebt ten opzichte van je functie.
Wat gaat er dan allemaal verder gebeuren?
“Als je mogelijkheden hebt om te werken, zal een bedrijfsarts een lijst met functionele mogelijkheden opstellen. Hierin geeft de bedrijfsarts aan welke beperkingen je hebt ten opzichte van je functie. Ook krijg je een arbeidsdeskundig onderzoek. Het is altijd ons doel om jou weer terug te krijgen naar je eigen werk. Het liefst natuurlijk in je eigen functie, maar als dat niet mogelijk is, wordt er gekeken of je functie kan worden aangepast, of dat er misschien een andere functie binnen het bedrijf is die past bij jouw mogelijkheden. Dat wordt ook wel het eerste spoor genoemd. Als dit niet mogelijk is, kan het tweede spoor worden opgestart: een zoektocht naar een baan bij een andere werkgever. In dat geval schakelen we een re-integratiebureau in, zodat een re-integratiecoach jou kan begeleiden in het zoeken naar ander, passend werk. Dat traject kan duren tot 104 weken na je eerste ziekmelding. Wanneer je nog volledig in behandeling bent of opgenomen bent in een kliniek wanneer die eerste 42 weken om zijn en je een brief van het UWV ontvangt, is het aan ons om hierover uitleg te geven aan het UWV. Mocht je later wel mogelijkheden tot werken hebben, dan kan het hiervoor geschetste proces ook starten.”
Hoe gaat het verder wanneer die 104 weken om zijn?
“Na 104 weken neemt het UWV het in principe over.
Als je dan nog niet in staat bent om te werken, zal een verzekeringsarts beoordelen of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.”
Dit kun je verwachten
Dag 1: Ziekmelding bij werkgever door werknemer
Week 1: Ziekmelding bij Arbodienst of bedrijfsarts door werkgever
Week 6: Probleemanalyse door Arbodienst of bedrijfsarts
Week 8: Plan van aanpak (PvA) tussen werkgever en werknemer
Iedere 6 weken: Evaluatie en bijstelling PvA tussen werkgever en werknemer
Week 42: Ziekmelding bij UWV door werkgever
Week 52: Eerstejaarsevaluatie PvA tussen werkgever en werknemer
Week 78: Eindevaluatie PvA tussen werkgever en werknemer
Week 91: Aanvraag WIA bij UWV door werknemer
Week 104: Ontslag, WIA-uitkering of doorgaan met re-integratie bij werkgever door werkgever en werknemer
Heb je vragen of wil je graag hulp bij het onderwerp Werk & actief leven bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK’. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.