• A+ A-
Neem contact op via 010-292 36 00 of de chat | Veelgestelde vragen
  • 0Winkelwagen
Stichting OOK
  • Inloggen Mijn OOK
  • Doneren
  • Ik heb kanker / Mijn naaste heeft kanker
  • Magazine
  • Winkel
  • Voor zorgverleners
  • Voor werkgevers
  • Zoek
  • Menu Menu
Doneren Inloggen Mijn OOK
  • Inloggen Mijn OOK
  • Doneren
  • Ik heb kanker
    • Aanmelden Mijn OOK
    • Intakegesprek
    • Ervaringsverhalen
    • Opzeggen Mijn OOK
  • Magazine Leven & Kanker
  • Winkel
  • Voor zorgverleners
    • Opleiding ondersteuningsconsulent
    • Basiscursus oncologie
    • Gespreksinstrument OOK Canvas
    • Onderzoek
    • In de huisartspraktijk
  • Voor werkgevers
  • Contact

“Ze zeiden dat er niets aan te doen was”

Delen
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail

voeding en spijsvertering bij kanker - persoonlijke begeleiding bij kankerVoeding & spijsvertering
Ervaringsdeskundige Hans Belien: “Ze zeiden dat er niets aan te doen was” 

 

“Ik weet nog precies dat ik voor het eerst na de operatie een hap nam van een boterham met vruchtenhagel. Het was alsof ik een lepel zout at! En sperziebonen, waar ik altijd zo dol op was: ik kon ze niet meer eten. Alles smaakte vreselijk zout. Zelfs een bak koffie of een glas water!”, ervaart Hans Belien. “En ik heb de hele dag die zoute bijsmaak in mijn mond.”

Sinds er bij Hans Belien in februari 2021 een hersentumor ter grootte van een tennisbal werd verwijderd, is zijn smaak ernstig verstoord. “Eigenlijk zijn ze er bij toeval achter gekomen dat ik een tumor in mijn hoofd had. In september het jaar daarvoor ben ik namelijk op straat in elkaar gezakt. Het bleek dat ik een herseninfarct had gehad. Achteraf ben ik daar blij om, want anders was die tumor waarschijnlijk nu nog niet gevonden. Het infarct is overigens veroorzaakt door de tumor, evenals de insulten die ik vanaf dat moment kreeg. Die waren er de oorzaak van dat het bijna een halfjaar ­duurde voordat ik geopereerd werd. Ik heb erg veel aanvallen gehad. Ik was voorheen een fanatiek motorrijder, maar dat mag nu niet meer. Niet alleen vanwege de epilepsie, die nu overigens goed onder controle is, maar ook omdat ik er een lichte hersenbeschadiging aan heb overgehouden waardoor ik met mijn rechteroog minder zicht heb. Daarbij heb ik last van smaakverandering.”

Nadat Hans Belien een herseninfarct had gekregen, werd na onderzoek bij toeval een hersentumor ter grootte van een tennisbal geconstateerd. De tumor werd met succes operatief verwijderd. Hans hield er wel een lichte hersenbeschadiging aan over en die uit zich onder meer in smaakverandering.

Niets aan te doen

In het revalidatiecentrum, waar Hans na zijn operatie en een aantal weken durende ziekenhuisopname terechtkwam, hoorde hij dat er aan die smaakverandering niets te doen was. “Ze hebben me uitgelegd dat je hersenen in de eerste drie maanden redelijk snel herstellen. Daarna is het een kwestie van uitzitten. Het was de bedoeling dat ik drie à vier maanden in het revalidatiecentrum zou blijven. Onder leiding van een fysiotherapeut ben ik gaan sporten. Ik ging met sprongen vooruit en na zes weken mocht ik naar huis”, klinkt het niet zonder trots.

Zout

Eenmaal weer thuis werkt Hans doelgericht aan zijn herstel. “Ik hield altijd van lekker eten, maar at niet echt gezond. Nu ben ik daar veel bewuster mee bezig en kook ik vaker zelf. Ik was te zwaar, 130 kilo, en weeg nu nog 107,5 kg. Door het sporten neemt mijn spieromvang toe en blijft mijn gewicht stabiel, maar mijn buikomvang slinkt wel. Alhoewel alles niet meer zo zout smaakt als in de eerste maanden en proef ik nu weer wat er op mijn brood zit, heb ik nog wel de hele dag die zoute bijsmaak. Ik moet mezelf dan ook dwingen om te eten, dus aan die twee ons groente per dag kom ik niet. In overleg met de huisarts vul ik dat nu aan met vitaminetabletten en voedingssupplementen.

Kauwgom met een sterke mintsmaak helpt een beetje tegen mijn smaakverandering en tegen de dorst. Door die zoute smaak dronk ik namelijk erg veel en moest ik ’s nachts vaak uit bed om te plassen, met als gevolg dat ik overdag altijd moe was. Ook mijn reukvermogen ben ik een tijd helemaal kwijt geweest, maar inmiddels kan ik sterke geuren, zoals wasmiddel of deodorant, weer ruiken.”

Tweede kans

“Ik heb een tweede kans gekregen in mijn leven en die ga ik niet verkloten”, klinkt het beslist. “Ik ben 51 en heb dus nog een heel leven voor me. Ik richt me op mijn lichamelijke herstel, maar op sociaal gebied viel er ook wat te herstellen. De tumor drukte op mijn voorste hersenkwab, wat in mijn sociale leven de nodige schade heeft opgeleverd. Zo was ik de laatste drie jaar voor mijn moeder echt geen lieve jongen. Ik wil niet de tumor als excuus voor mijn gedrag gebruiken, maar het veranderde wel mijn karakter en daarom wil ik nu graag wat voor anderen betekenen. Mijn baan als procesoperator, fysiek zwaar werk dat ik in ploegendienst deed, gaat niet meer. Ik ga nu een opleiding doen om te werken met jongeren met een beperking. Gewoon vanuit huis in mijn eigen tempo. Daarnaast heb ik plannen om hier in het dorp een inloophuis op te zetten. Daarvoor mag ik gebruikmaken van de ruimte van Eagle Shelter, een particulier initiatief in Dongen waar ik enorm veel aan heb gehad. Een heel fijne plek waar je kan en mag zijn wie je bent.”

Positief

“Ondanks mijn beperkingen blijf ik positief. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Dat heb ik geleerd van een goede vriend. Hij heeft vijf keer de ziekte van Hodgkin gehad en is uiteindelijk overleden aan longkanker. Het sporten helpt me ook om positief te blijven. Even je kop leegmaken. Wanneer je fitter bent, kun je alles ook gemakkelijker aan. Lekker bewegen, de hond uitlaten en fietsen. Blijf dat vooral doen, want dan rol je veel beter door het hele proces.”

WIST JE DAT

66% van de mensen met kanker reuk- en/of smaakverstoring ervaart?


 

Mijn-OOK-op-computer-tablet-en-telefoon-Stichting-Optimale-Ondersteuning-bij-kanker

Heb je vragen of wil je graag hulp bij het onderwerp ‘Voeding & spijsvertering’ bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK’. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.

Meer informatie Mijn OOK

Bestel of bekijk het magazine online

Cover Magazine Leven en Kanker - Stichting OOK Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bekijk het magazine online.

Bekijk het magazine

Vorige artikel
Als alles ineens vies smaakt…
Volgende artikel
Quick and easy smoothie
Christel van den Hoven
Christel van den Hoven

Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

Zingeving bij kanker Omgaan met intimiteit bij kanker Leren leven met kanker Smaakcentrum: Smaak kun je sturen Ik heb kanker, wat nu? “Het sporten gaf me een klein beetje controle terug” Quick and easy smoothie Als alles ineens vies smaakt… Mantelzorger Stijn (14): ‘Grootste angst dat mama opnieuw kanker krijgt’ “Geef niet meteen op als het niet direct lukt” Regeren is vooruitzien “Er is nog een hele wereld na het puur curatieve”

Domeinen

Voeding & Spijsvertering Veranderingen in/aan het lichaam Een goed afscheid Gedachten & Emoties Energie & Bewegen Voorzieningen & Regelgeving Werk & Actief leven Kinderen Zingeving Relaties & Omgeving

Blijf op de hoogte

Snel naar

  • Hoe werkt Mijn OOK?
  • Voor zorgverleners
  • Voor werkgevers
  • Winkel
  • Over ons
  • Nieuws
  • Veelgestelde vragen
  • Contact

Contact

Stichting OOK
OOK Diensten BV

Ligusterbaan 1 (3.10)
2908 LW Capelle a/d IJssel
Telefoon: 010 29 236 00
E-mail: info@stichting-ook.nl

Disclaimer | Privacy Statement
Algemene voorwaarden

Zoeken

 

Webdevelopment by Oil4.
  • Inloggen Mijn OOK
  • Doneren
  • Ik heb kanker
  • Magazine Leven & Kanker
  • Winkel
  • Voor zorgverleners
  • Voor werkgevers
  • Contact
Als alles ineens vies smaakt…Quick and easy smoothie
Scroll naar bovenzijde

Onze website maakt gebruik van cookies en analyse. Door verder te navigeren op onze website, gaat u hiermee akkoord en met onze Disclaimer.

OKMeer informatie×

Cookie en privacy-instellingen



Hoe we cookies gebruiken

Onze website kan uw apparaat vragen om cookies op te slaan. We gebruiken deze cookies om ons te laten weten wanneer u onze website bezoekt, hoe u onze website gebruikt, om uw ervaring te verbeteren en om uw relatie met onze website te personaliseren.

Klik op de verschillende categorieën voor meer informatie over onze cookies. Voor sommige functionaliteiten kunt u uw voorkeuren aanpassen. Let er op dat het blokkeren van bepaalde cookies de ervaring met onze website en de diensten die we kunnen bieden zal beïnvloeden.

Essentiële cookies

Deze cookies zijn essentieel en benodigd om u de diensten en functionaliteiten van onze website aan te bieden.

Omdat deze cookies noodzakelijk zijn voor de werking van de website, kunt u deze niet uitschakelen. U kunt wel uw browser deze cookies laten blokkeren, maar dat raden wij sterk af.

Google Analytics cookies

Deze cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe onze website wordt gebruikt en hoe onze marketingcampagnes werken, of om onze webshop aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Indien u niet wilt dat wij uw bezoeken aan onze website kunnen meten, dan kunt u deze tracking uitschakelen via:

Andere externe services

We gebruiken ook andere externe services, zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Deze services kunnen eventueel persoonsgegevens verzamelen, zoals uw IP-adres. Als u dat wilt, kunt u deze services uitschakelen. Let er op dat dit het functioneren en het uiterlijk van onze website beïnvloedt. Aanpassingen zullen zichtbaar zijn na het herladen van de pagina.

Google Webfont instellingen:

Google Maps ingestellingen:

Vimeo- en Youtube-video's:

Privacyverklaring

U kunt meer vinden over onze cookies en de verwerking van uw gegevens in onze Disclaimer

Accept settingsHide notification only