Utrecht, NFK. Kankerzorg is meer dan een medische behandeling. Daarom stelt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) van 15 tot 29 mei, in samenwerking met de kankerpatiëntenorganisaties, weer een vraag aan alle mensen die kanker hebben (gehad). Deze keer wil de NFK graag weten welke ondersteunende zorg is geboden in het ziekenhuis en wat de behoeftes hierin zijn van (ex-)kankerpatiënten. Dit onderzoek voeren zij uit via Doneerjeervaring.nl.
Doneer je ervaring
Deze vragenlijst is bedoeld voor iedereen die kanker heeft (gehad). Laat het weten, het doneren van je ervaring duurt maar 5 minuten en antwoorden blijven anoniem. Met jouw hulp kan de belangenbehartiger expertzorg Irene Dingemans van NFK opkomen voor de belangen van álle kankerpatiënten: “Had jij een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis? Kreeg je begeleiding en ondersteuning aangeboden en wat vond je daarvan? En vind jij het belangrijk om deze zorg te krijgen?” Jouw input gebruikt zij, als patiëntvertegenwoordiger, in haar gesprekken met artsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid. Hiernaast worden de uitkomsten uit dit onderzoek gebruikt door de kankerpatiëntenorganisaties in hun belangenbehartiging.
Randvoorwaarden voor ziekenhuizen
Als federatie van kankerpatiëntenorganisaties stelt NFK eisen aan ziekenhuizen – randvoorwaarden waar ze aan moeten voldoen – om kankerzorg te mogen leveren. Naast eisen die zich richten op goede medische zorg, zetten zij zich ook in voor goede begeleiding en nazorg. Zo vinden zij het belangrijk dat alle (ex-)patiënten een laagdrempelig ‘vast aanspreekpunt’ in het ziekenhuis hebben. Maar ook dat patiënten, wanneer nodig, aanvullende psychosociale of lichamelijke ondersteuning krijgen. Momenteel hebben zij hier onvoldoende zicht op: krijgen (ex-)patiënten deze zorg ook daadwerkelijk aangeboden?
Jouw ervaring telt, laat weten wat jij vindt! Klik hier voor de vragenlijst!
Stichting OOK vindt het belangrijk dat deze ondersteunende zorg goed wordt aangeboden. Daarom voeren wij QuickScans uit bij geïnteresseerde ziekenhuizen in Nederland. Met deze QuickScan krijgt een ziekenhuis zicht op:
- hoe de ondersteunende zorg wordt aangeboden aan patiënten,
- hoe patiënten en zorgprofessionals deze zorg ervaren en
- hoe de aansluiting verloopt naar de eerste lijn en de oncologische revalidatie.
Lees hier meer over de werkwijze van de QuickScan in ziekenhuizen of neem contact op met Anne-Marie Bart of Rik van Bemmel via het contactformulier.