Voeding en Spijsvertering bij kanker
Je kan problemen hebben met eten tijdens en na een behandeling. Blijf niet met je klachten lopen en meldt ze altijd bij je medisch contactpersoon in het ziekenhuis. Bij aanhoudende problemen kan een diëtist voedingsadvies geven.
Boeken, websites en apps
Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.
Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.
Boeken
Titel: Als eten even moeilijk is
Auteur: –
Uitgever: Caplan
ISBN: 9789079383993
Omschrijving: Slik- en kauwproblemen geven beperkingen, maar een dergelijke handicap betekent niet dat je niet lekker kunt eten.
Titel: Als eten even moeilijk is 2
Auteur: Thea Spierings
ISBN: 9789087241063
Omschrijving: Vitaminerijke smoothies, gezonde ontbijtjes, feestelijke gerechten; dit kookboek is een verademing voor mensen met eetproblemen. Het staat vol met smakelijke gerechten, die rekening houden met de speciale eetwensen.
Titel: Handboek Voeding bij kanker
Auteur: Jeanne Vogel ,Sandra Beijer, Rianne van Lieshou, Peggy Delsink , Niki Doornink, Herma Ten Have
ISBN: 9789058982988
Omschrijving: Dit handboek is van groot belang voor de ondersteuning van patiënten tijdens en na de behandeling van kanker. Veel wordt geschreven over de juiste voeding door patiënten, naasten en zorgverleners. Maar veelal berust dit niet op wetenschappelijke feiten en/of jarenlange ervaring in de beroepspraktijk. Dit handboek gaat juist wel uit van feiten en ervaring waarbij de nieuwste inzichten meegenomen zijn. Het doel van dit handboek is een overzicht te geven van de huidige kennis over voeding bij kanker, de voedingsproblematiek en de mogelijkheden om via gerichte interventie goede zorg te verlenen.
Titel: Gezond eten rond chemotherapie
Auteur: Jose van Mil, Christine Archer-Mackenzie
ISBN: 978-90-6611-648-1
Omschrijving: Uniek kookboek dat bijzonder bruikbaar is voor mensen die door kanker te maken krijgen met chemotherapie en bestraling. Praktische tips en inspirerende recepten.
Websites
Als eten even moeilijk is
Het voedingsplatform ‘Als eten even moeilijk is’ is een website van en voor ervaringsdeskundigen, met veel informatie over eten, recepten en adviezen van hulpverleners. Bekijk onderwerpen zoals kauwen, slikken, droge mond, stoelgang en meer.
B-bewust checklist bij borstkanker – Voeding & Beweging*
Als je te maken hebt met borstkanker helpt het als je regelmatig stil staat bij wat voor jou belangrijk is. Bij je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. Door hierover te praten met je zorgverlener is het mogelijk om informatie, behandelingen en nazorg af te stemmen. Gebruik de B-bewust checklist om gesprekken voor te bereiden, door vragen te selecteren die je wilt bespreken. Bijvoorbeeld over ‘Voeding & Beweging’.
Beleef je Smaak*
Beleef je Smaak richt zich op de smaakveranderingen die ontstaan tijdens en na de behandeling met chemotherapie. Onder andere door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van het smaakverlies of de smaakverandering. Ook helpt Beleef je Smaak (voormalig) kankerpatiënten met het terugwinnen van hun smaakbeleving, bijvoorbeeld met praktische tips als eten met kanker moeilijk is.
HungerNdThirst
HungerNdThirst ontwikkelt praktische toepassingen voor patiënten, zorgprofessionals en mantelzorgers. Zij willen bijwerken, zoals smaakverstoring willen we verlichten en de bekendheid rondom smaakverstoring vergroten.
Kanker.nl – Voeding en kanker*
Eten en drinken is niet altijd makkelijk als je kanker hebt. Dat kan door de ziekte zelf komen. Maar ook kan de behandeling klachten geven waardoor eten moeilijk wordt. Op Kanker.nl lees je meer informatie over voeding bij kanker.
MLDS- Hoe gezond is jouw buik?
Met 9 vragen ontdek je hoe gezond je buik is. Vragen over wat je eet, drinkt en hoe vaak je beweegt. Na deze vragen krijg je de uitslag en ontvang je per mail nog enkele tips afgestemd op jouw score.
Voeding & kanker info
Voedingsenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
Voedingscentrum*
Op de website van het voedingscentrum is informatie te vinden over kanker en voeding. De kans op sommige vormen van kanker kan verkleind worden door gevarieerd te eten. Het is daarnaast belangrijk om overgewicht te voorkomen of om af te vallen. Maar het is nog lang niet allemaal duidelijk welke stoffen uit de voeding een rol spelen en wat ze precies doen. Er zijn veel vormen van kanker en de invloed van voedsel hierop is erg ingewikkeld.
Oncologie diëtisten
Via de Landelijke werkgroep diëtisten oncologie zijn specialisten op het gebied van Voeding en Kanker te vinden. Vind een oncologie diëtist bij jou in de buurt.
Apps
Mijn Eetmeter
Wil je gezonder eten of afvallen? Of gewoon inzicht krijgen in wat je eet? Het eetdagboek Mijn Eetmeter helpt. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt en je kunt bekijken in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt direct advies op maat. Je krijgt grip op je gewicht met een ingebouwde BMI-meter.