“Wij geloven in samenwerken, alleen dan kunnen we de zorg voor mensen die geraakt zijn door kanker verbeteren.”
Deze maand spreken we Yess Beniers, directeur van Coach Connect, over coaching bij kanker. Zij benadrukt het belang van samenwerken binnen de oncologische zorg om de patiënt juist te kunnen ondersteunen. Stichting OOK helpt mensen met kanker en hun naasten bij het omgaan met de gevolgen van de ziekte, en verwijst door naar Coach Connect. Zo wordt gewezen op de coaching wanneer iemand behoefte heeft aan intensieve en doelgerichte begeleiding.
1. Kun je jezelf even kort voorstellen en uitleggen wat je rol is bij Coach Connect?
Mijn naam is Yess Beniers, directeur van Coach Connect. In mijn werk ben ik dagelijks bezig met de kwaliteit rondom het vak ‘coach bij kanker’. Coach is een vrij beroep, maar omdat wij met een zeer kwetsbare groep mensen werken vinden wij het als organisatie van belang dat het vak coach bij kanker uitgevoerd word door gespecialiseerde coaches. Zo beschikken de coaches van Coach Connect allemaal over een HBO coach opleiding aangevuld met het specialisme “coaching bij kanker” en dragen zij het keurmerk coach bij kanker. Daarnaast houden zij hun kennis op peil door jaarlijks het deskundigheidsbevorderingsprogramma te volgen.
2. Voor wie is Coach Connect bedoeld? Wat doen jullie precies?
Coach Connect is er voor degene die kanker heeft (gehad) of iemand in zijn of haar omgeving met kanker. Als je ziek bent geweest, nog bent of niet meer beter wordt, kun je te maken krijgen met onzekerheid, angst, verdriet of boosheid. Het is helemaal niet vreemd als je hierbij vastloopt en wel wat hulp kunt gebruiken. Onze coaching kan helpen om je balans terug te vinden en weer in je kracht te komen.
We bieden begeleiding tijdens, maar ook na de behandelingen. Want hoe ga je eigenlijk met kanker om? Hoe pak je je leven weer op? En wat als je uitbehandeld bent? Onze kortlopende en doelgerichte coaching helpt om weer grip op je leven te krijgen. We hebben verschillende expertises in huis: coaching voor kinderen, jongeren, werk of re-integratie, rouw, hormonen, slaap, relatie en voor in de palliatieve/terminale fase. Hierdoor kunnen we een geschikte coach bieden bij elke hulpvraag. Daarnaast zijn onze trajecten kortlopend. Het is maatwerk, maar uit ervaring weten we dat er tussen de vijf en tien gesprekken van een uur nodig zijn om jou weer regie in eigen handen te geven.
3. Hoe kom je als persoon met kanker bij jullie terecht? Vanuit waar wordt er verwezen?
Er is geen verwijzing vanuit een arts nodig om in aanmerking te komen voor een coachgesprek, je kunt rechtstreeks telefonisch bij ons terecht of via de website. Maar ook een informatieve vraag via Whatsapp stellen is geen probleem. We begrijpen namelijk heel goed dat je het liefst direct een antwoord wilt als je gedachten of emoties even een loopje met je nemen. Daarnaast werken we steeds meer samen met (huis)artsen, oncologieverpleegkundigen, ondersteuningsconsulenten van Stichting OOK, patiëntenverenigingen, inloophuizen en paramedici. Hierdoor wordt de zoektocht naar de gewenste hulp voor de patiënt gelukkig steeds kleiner, omdat er actief doorverwezen wordt.
4. Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Stichting OOK? Hoe is deze samenwerking?
Wij geloven in samenwerken, alleen dan kunnen we de zorg voor mensen die geraakt zijn door kanker verbeteren. Zo zijn we in contact gekomen met Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker. Inmiddels wordt er veel samengewerkt met de ondersteuningsconsulenten. Zij gaan in gesprek met de patiënt over het omgaan met de gevolgen van kanker op het dagelijks leven, om zo samen de juiste weg te vinden naar de juiste hulp. Indien nodig verwijzen zij door naar (regionale) nazorg, bijvoorbeeld dus naar ons. Het is prettig dat deze lijnen kort zijn en we snel met elkaar kunnen schakelen. We vullen elkaar echt aan.
5. Wordt jullie dienstverlening gedekt door de zorgverzekeraar?
Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) onze coaching bij kanker vanuit de aanvullende verzekering. Wat vergoed wordt is terug te vinden in de ziektekostenverzekeringspolis of kan nagevraagd worden bij de zorgverzekeraar.
Meer informatie
- Website Coach Connect
- Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) helpt mensen met kanker en hun naasten bij het omgaan met de gevolgen van de ziekte, via de online omgeving Mijn OOK. Je kunt hier terecht voor informatie en advies op maat, bijvoorbeeld via online modules of persoonlijk contact met een ondersteuningsconsulent. Meer weten? Lees hier alles over onze werkwijze en hoe je contact kunt opnemen.