Hoe zit het eigenlijk met een zwangerschap tijdens of na de behandeling van kanker? Wat is de kans om ziek te worden tijdens de zwangerschap? En kun je na de behandeling nog wel zwanger worden? Wij hebben een aantal veelgestelde vragen gebundeld en beantwoord.
Hoe vaak komt kanker tijdens de zwangerschap voor?
De diagnose kanker tijdens de zwangerschap komt niet veel voor. Gemiddeld gaat het om 1 op de 1000 zwangerschappen. Dit zijn jaarlijks ongeveer 200 vrouwen in Nederland.*
Welke kankersoorten komen het meest voor tijdens de zwangerschap?
De diagnose die het meest voorkomt onder zwangere vrouwen is borstkanker. Ook baarmoederhalskanker, lymfeklierkanker en leukemie komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Deze kankersoorten treffen in het algemeen voornamelijk jonge vrouwen, daarom zien we deze vormen van kanker het meest tijdens zwangerschappen.*
Kan ik de zwangerschap voortzetten na mijn diagnose?
Bij de meeste zwangerschappen is het niet nodig om deze af te breken, maar dit is ook afhankelijk van een aantal factoren. Zo hangt dit af van de soort kanker, het stadium waarin de kanker is vastgesteld en het termijn van de zwangerschap. Soms is het niet mogelijk om de zwangerschap in een vroeg stadium voort te zetten, maar dat is alleen het geval als de behandeling niet kan wachten of schadelijk is voor het kind. Wil je meer weten over de zwangerschap voortzetten na de diagnose, bekijk dan deze website.
Heeft kanker tijdens de zwangerschap gevolgen voor mijn kind?
Uit onderzoek is gebleken dat kanker tijdens de zwangerschap geen gevolgen heeft voor jonge kinderen. Er is een kleine kans op een groeiachterstand bij het ongeboren kind, maar na de bevalling ontwikkelen de kinderen zich even goed als andere kinderen. Ook maakt chemotherapie vanaf de vierde maand in de zwangerschap het risico op geboren afwijkingen niet groter. Wel is er een iets grotere kans op vroeggeboorte, maar dit komt niet vaak voor. Lees hier meer over de gevolgen van de diagnose tijdens de zwangerschap.
Ben ik na mijn behandeling nog vruchtbaar?
Sommige behandelingen hebben effect op de vruchtbaarheid, dus het is belangrijk om je kinderwens voor de behandeling met de artsen te bespreken. Soms is het mogelijk om de vruchtbaarheid te sparen door behandelingen zoals het verplaatsen van de eierstokken of het invriezen van embryo’s. In dit artikel is per behandeling uitgezocht welke gevolgen dit heeft op de vruchtbaarheid.
*Deze informatie is afkomstig van diverse betrouwbare bronnen zoals Kanker.nl
Heb je vragen over zwangerschap en kanker? Dan kun je terecht bij onze ondersteuningsconsulent via Mijn OOK. Klik hier voor meer informatie.