Zorgexpert Vivent geeft binnen de wijkverpleging invulling aan het nazorgtraject bij kanker. Met een zogenoemde QuickScan onderzoekt Stichting OOK hoe patiënten en zorgprofessionals deze nazorg bij kanker ervaren. Het is de eerste keer dat een QuickScan wordt uitgevoerd bij een thuiszorgorganisatie. We spreken Ilona van der Loos, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg bij Vivent, over haar ervaringen met begeleiden bij kanker in de thuissituatie en het onderzoek: “De QuickScan is een mooie kans om eens echt te horen wat we betekenen voor cliënten.”
1. Wat voor rol vervul jij als gespecialiseerd verpleegkundige oncologie bij Vivent in de thuissituatie?
Wij houden ons voornamelijk bezig met de begeleiding van mensen met kanker. Dat kan zijn bij een nieuwe diagnose, in geval van een curatieve behandeling, maar ook in de palliatieve fase. De insteek is hierbij heel divers, variërend van psychosociale ondersteuning tot hulp bij het regelen van praktische zaken zoals huishoudelijke taken. Wanneer mensen de diagnose kanker krijgen, zien veel van hen door de bomen het bos niet meer of voelen ze zich aan hun lot overgelaten. Wij wijzen hen de weg in zorgland en nemen acties uit handen indien de cliënt niet daadkrachtig genoeg is om deze zelf op zich te nemen.
Soms is het contact dan ook heel intensief, bijvoorbeeld meerdere bezoeken per week. En soms zoeken we eens in de paar maanden contact, om een vinger aan de pols te houden. Als oncologieverpleegkundige binnen de wijkverpleging ben je eigenlijk de oren en ogen van het ziekenhuis. Zij zijn gericht op de medische behandeling, terwijl wij zien waar de patiënt daadwerkelijk tegenaan loopt in het dagelijks leven. In ons geval hebben we een goede samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waarbij de problemen die wij signaleren bijvoorbeeld worden besproken op een polidag. We houden de lijnen kort!
2. Wanneer worden jullie ingeschakeld?
In principe wordt onze zorg aan iedereen aangeboden die de diagnose kanker krijgt. We zien dan ook dat er veel aanmeldingen voortkomen vanuit verpleegkundig specialisten die standaard doorverwijzen. Maar er zijn ook verpleegkundig specialisten waar we eigenlijk nooit een aanvraag van krijgen. Daarnaast zijn er patiënten die in eerste instantie geen behoefte hebben aan nazorg, zij kunnen altijd nog op een later moment contact opnemen.
De laatste jaren is het casemanagement vanuit het ziekenhuis goed ingericht. Hierdoor zien wij minder curatieve patiënten, maar des te meer palliatieve patiënten. Wij kunnen deze groep langer volgen en begeleiden bij specifieke zaken.
3. Waarom laat Vivent een QuickScan door Stichting OOK uitvoeren?
Wij zien de QuickScan als een kwaliteitscontrole voor onszelf. De procedures zijn allemaal goed in orde en we organiseren zelf een evaluatiemoment met de cliënt. Maar deze evaluatie is gericht op algemene wijkverpleging, waarbij een verpleegkundige zes keer per week over de vloer komt. Dat is echt iets anders dan dat wij doen, vandaar dat we onze nazorg bij kanker dan ook graag van buitenaf wilden laten toetsen. Hoe wordt deze specifieke dienstverlening door de cliënt ervaren? Wat gaat goed en wat kan beter?
Momenteel zijn er al diverse collega’s uit het veld geïnterviewd; oncologen, huisartsen in de regio en collega’s van de wijkteams. Binnen twee weken zullen de patiënten enquêtes verstuurd worden, daarna volgen de interviews.
4. Wat doen jullie met de uitkomsten?
De QuickScan is voor ons een mooie kans om eens echt te horen wat we betekenen voor cliënten. Ook kunnen wij naar aanleiding van de QuickScan direct aan de slag met eventuele verbeterpunten.
Daarnaast zijn de uitkomsten belangrijk voor onze financiering. Veel thuiszorgorganisaties krijgen een integraal tarief. In geval van laag-complexe zorg krijgen zij relatief veel betaald voor de geleverde diensten. Maar wij, en diverse andere organisaties, werken met een technisch gespecialiseerd team dat hoog-complexe zorg levert, bijvoorbeeld het aanleggen van chemotherapie. Deze zorg is veel duurder, maar wij krijgen hetzelfde tarief. Daarom is het voor ons van belang om een goede onderhandelingspositie te hebben, waarbij cliënttevredenheid centraal staat. Wij hopen dat de meerwaarde van onze zorg blijkt uit de QuickScans, zodat onze onderhandelingspositie verbetert. Dit geldt ook voor andere organisaties in de regio, waar ze soortgelijke zorg aanbieden.
5. Promoten jullie je visie en werkwijze bij andere (thuiszorg)organisaties in het zorglandschap?
Wij maken deel uit van een werkgroep 1e lijns oncologieverpleegkundigen bij V&VN, waarin het nazorgtraject bij kanker binnen de wijkverpleging wordt besproken en gedeeld. Het is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar wij vinden dat wij goed werk leveren en dat er landelijke dekking zou moeten bestaan voor deze zorg. Dat iedere patiënt gebruik kan maken van oncologische nazorg in de thuissituatie wanneer daar behoefte aan is, iets wat nu niet het geval is. Hopelijk moedigt dit zorgprofessionals aan om toch eens te inventariseren naar de mogelijkheden.
Met een QuickScan geeft Stichting OOK inzicht in de ondersteunende zorg vanuit jouw zorginstelling aan oncologische patiënten. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor een QuickScan binnen jouw organisatie? Neem dan contact op via deze link.