Als je chemotherapie krijgt of hebt gehad, dan kun je te maken krijgen met smaakverlies. Ineens smaakt je lievelingsrecept niet meer lekker. Of is het eten van een boterham al te veel. Vaak nemen mensen het voor lief dat ze geen of slechte smaak hebben. In het onderzoek ‘Selectieve Smaaksturing bij Chemotherapie’ zoeken de chef gastro-engineering naar mogelijkheden om weer gezond, lekker en veilig te kunnen eten.
Dertig tot zeventig procent van de mensen met kanker krijgt te maken met smaakverandering. Ze kunnen bijvoorbeeld nauwelijks iets proeven, ze worden misselijk van een bepaalde geur of hebben ineens een metaalachtige smaak in hun mond. De kans is groot dat mensen hierdoor hun interesse in eten verliezen. Met als gevolg dat zij afvallen en ondervoed raken.
Smaakanamnese
Het onderzoek begint met een smaakanamnese door een chef gastro-engineering. Dit kan in een ziekenhuis, een smaakcentrum of zij komen bij jou thuis. In een uur proef je verschillende geconcentreerde smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Van minst sterk naar sterk. Na de smaakanamnese van een uur krijg je nog drie maanden intensieve coaching.
Bekijk onderstaande video waarin het Vlaamse programma Factcheckers op zoek gaat naar het antwoord “Oncobrood doet chemopatiënten met smaak eten”.
Gepersonaliseerde recepten
Na afloop van het onderzoek hebben de mensen met kanker een smaakprofiel. Aan de hand hiervan gaan de chefs gastro-engineering aan de slag met een gepersonaliseerd recept voor brood of een maaltijdsoep. In de recepten wordt rekening gehouden met verschillende gewoontes. ‘We willen de normale routines behouden. Gaat iemand altijd naar een bepaalde supermarkt? Dan kijken wij welke producten je het best kunt kopen’, vertelt Lobke van den Wijngaert van Centre for Gastrology.
Goede ervaringen
Er zijn al goede ervaringen opgedaan bij mensen die mee deden aan het onderzoek. Een deelnemer maakte met haar kleinkinderen het oncobrood. ‘Met haar kleinkinderen maakte deze deelnemer brood. De kinderen noemde het ook wel toverbrood. Want oma vond het brood ineens weer lekker. Echt magisch. Dat is zo mooi om te horen. Dat is de reden waarom selectieve smaaksturing zo belangrijk is.’
- Beluister Met het oog op Morgen van NPO Radio 1 met Lobke van den Wijngaert vanaf 44:40
Smaakcentra in Nederland en België
Op dit moment zijn er vier smaakcentra in Nederland en België. Twee in Nederland (Schiedam en Grave) en twee in België (Antwerpen en Gent). Je kunt je op ieder moment aanmelden bij een van de vier smaakcentra.
Wil je je aanmelden voor een smaakanamnese? Stuur ons een e-mail via info@stichting-ook.nl en wij brengen je in contact met een smaakcentrum bij jou in de buurt. Kijk op www.smaakcentrum.info voor meer informatie over het onderzoek.
Heb je geen behoefte aan een smaakanamnese, maar wil je graag ondersteuning bij het onderwerp ‘Voeding & spijsvertering’ bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK’. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.