Stichting OOK en BRON Campus slaan handen ineen voor toekomstgerichte begeleiding van mensen met kanker
Rotterdam/Breda – Stichting OOK en Stichting BRON Campus zetten zich gezamenlijk in voor betere begeleiding van mensen met kanker voor, tijdens en na de behandeling. Door betere begeleiding krijgt de oncologische patiënt meer ruimte om keuzes te maken die ook passen bij hun leven na de behandeling, bijvoorbeeld in hun werk. OOK en BRON gaan kijken of hun concepten elkaar kunnen versterken en of zij gezamenlijk ontwikkelprojecten kunnen opzetten. Beide organisaties zullen hun netwerk en middelen voor elkaar openstellen en aan elkaars communicatie bijdragen.
Invloed op toekomst onderbelicht
Nog te vaak krijgen oncologische patiënten onvoldoende informatie over hun diagnose en mogelijke behandelingen en hoe behandelingen hun leven blijvend kunnen beïnvloeden. Behandeling A kan andere fysieke gevolgen hebben dan behandeling B. Welke fysieke gevolgen passen al dan niet bij het werk of leefwijze van de patiënt? Twee derde van de zorgverleners in Nederland spreekt niet met oncologische patiënten over de gevolgen van hun ziekte hierop. Zestig procent van de mensen met kanker gaat er financieel op achteruit, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Tien procent van de patiënten verliest zijn of haar baan (Bron: NOS, april 2019).
Daarnaast belemmeren de gevolgen van kanker mensen in hun dagelijkse leven en in hun sociale contacten. Regelmatig kan ondersteunende zorg helpen om klachten te verminderen of om er mee leren om te gaan, zoals begeleiding van een fysiotherapeut of cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheid. Vier op de tien mensen die leeft met of na kanker heeft echter geen informatie van zorgprofessionals gehad over ondersteunende zorg (Bron: IKNL, april 2019).
Informatie op maat
Daar komt bij dat niet iedere oncologische patiënt dezelfde informatiebehoefte heeft en dat artsen vaak te weinig tijd hebben om hun patiënten op dit vlak bij te staan. Een in de hand gedrukte folder of zelf gevonden informatie zijn doorgaans gangbaar.
Voorlichting en begeleiding kan beter en anders, afgestemd op de behoefte van de patiënt. De arts hoeft ook niet altijd zelf voorlichting te geven. Voor de zorg worden avatars (menselijke robots) ontwikkeld die taken van artsen overnemen. Begeleiding door avatars wordt nu al getest bij patiënten met hartfalen. Ook videopresentaties kunnen helpen. Samen met de patiënt kan de bij hem of haar passende aanpak worden gekozen.
Elkaars concepten versterken
Zowel OOK als BRON zet in op het ontwikkelen van optimale voorlichting. Stichting OOK focust op informatie, begeleiding en ondersteuning van vooral niet medische vraagstukken na de diagnose. Stichting BRON Campus heeft onder meer de programmalijn Smart Diagnostics. De insteek is dat vanaf het moment dat de patiënt vanwege een vermoeden van kanker is doorverwezen, hij of zij in het proces van onderzoek tot en met de diagnose zo wordt begeleid en geïnformeerd zodat zo goed mogelijk samen met de arts een passend behandelplan kan worden gekozen. OOK en BRON werken samen als zelfstandige partners en zullen gezamenlijk projecten gaan draaien.
Over Stichting BRON Campus
De missie van de Stichting BRON Campus is het leven met kanker te verlichten. BRON is een onafhankelijk platform voor ideegeneratie, innovatie en kennisspreiding die leiden tot het definiëren van nieuwe, innovatieve oplossingen die het welzijn van patiënten en hun directe omgeving vergroten. Technologie, datawetenschap, preventie, prehabilitatie en re-integratie verbreden de scope van de moderne oncologiezorg. Door de mogelijkheden ervan te integreren in het behandelplan ontwikkelt BRON innovaties gericht op zinvolle zorg.
Bij ieder project opereert BRON binnen een netwerk van partners uit de zorg, overheid, wetenschap en het bedrijfsleven. Partners in de projecten delen hun kennis om samen nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen. Bezoek de website voor meer informatie over BRON Campus: https://broncampus.eu/
Wil je meer weten over ondersteuning bij kanker van Stichting OOK? Lees hier meer over OOK Contact, de online omgeving Via OOK Contact bieden wij informatie en geven je persoonlijk advies en ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld persoonlijk contact hebben met onze ondersteuningsconsulent. Of kun je informatie krijgen in de verschillende online modules. Zo ontvang je de ondersteuning die bij je past, ook als jij niet degene met kanker bent maar een naaste.