Wat in 1991 begon als een weddenschap is inmiddels uitgegroeid tot een grootschalig evenement waarbij meer dan driehonderd teams een afstand van ruim 500 kilometer afleggen in estafettevorm: de Roparun
De run op het leven
Sjaak Bril wilde de marathon van Rotterdam lopen, maar een blessure zat hem in de weg. Vriend Peter van der Noord kleineerde de marathon en beweerde dat het pas echt werd als je naar Parijs liep. Zo gezegd, zo gedaan. Uit deze weddenschap in 1991 ontstond de Rotterdam-Parijs-Run, oftewel Roparun. Sjaak en Peter besloten samen om sponsoren te zoeken voor deze uitdaging en haalde een bedrag van maar liefst 100.000 gulden op. Zij besloten dit geldbedrag te doneren aan een goed doel: het Daniel den Hoed ziekenhuis. Met deze allereerste ondersteuning zijn er destijds een aantal mobiele infuushouders aangeschaft voor mensen die in het ziekenhuis lagen en niet naar de gang konden om te bellen omdat ze vastzaten aan een infuus.
Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven
Ondersteunende zorg voor mensen met kanker
In de jaren bleef de Roparun groeien. Niet alleen in het aantal teams en deelnemers, maar ook de opbrengst nam met de jaren toe. Zo werd in 2019 een recordopbrengst van maar liefst 5,6 miljoen euro opgehaald. Al het geld dat door de deelnemende teams wordt opgehaald tijdens het evenement de Roparun, wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun. De aanvragen die de stichting ontvangt zijn erg divers, met elk wel hetzelfde doel, namelijk het leven van mensen met kanker veraangenamen. Een van de grootste projecten die Stichting Roparun ondersteund heeft is het ‘koppelbed’. Een koppelbed is een in hoogte verstelbaar bed dat bijna naadloos aansluit op het bed van een geliefde, zodat ze in hun laatste levensfase nog bij elkaar kunnen slapen. De stichting schonk in 2019 een bedrag van maar liefst 1,5 miljoen om vijfhonderd van deze bedden te laten maken. Stichting Roparun krijgt ook veel aanvragen van ziekenhuizen binnen voor een bijdrage voor keppies. Dit Roparunjaar steunde zij al meer dan tien ziekenhuizen in de aanschaf hiervan. Keppie is een slaapmuts voor mensen die hun haar verloren zijn door chemotherapie. Het is een zachte en comfortabele oplossing om de natuurlijke warmte vast te houden en de gevoelige hoofdhuid te beschermen. Ook zijn er grote projecten ondersteund bij onder andere het Prinses Maxima Centrum (2 miljoen euro) en het Familiehuis Daniel den Hoed (1,5 miljoen), de plek waar het allemaal begon. Daarnaast is ruim tien jaar geleden financieel de basis gelegd voor Stichting OOK, om via die organisatie de nazorg van mensen met kanker structureel te verbeteren.Naast het ondersteunen van verschillende doelen heeft Stichting Roparun ook vakantiebungalows op diverse vakantieparken in beheer. Deze bungalows worden ingezet, zodat mensen met kanker en hun familie, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren.
In de jaren bleef de Roparun groeien. Niet alleen in het aantal teams en deelnemers, maar ook de opbrengst nam met de jaren toe. Zo werd in 2019 een recordopbrengst van maar liefst 5,6 miljoen euro opgehaald.
Niet 30 jaar oud, maar 30 jaar jong
In oktober kende de Roparun, ook na de lastige coronaperiode, weer een succesvolle editie. Ditmaal was het geen editie vanuit Parijs of Bremen richting Rotterdam, maar een aangepaste variant door Limburg en het oostelijk deel van Noord-Brabant. Maar liefst 175 teams deden aan deze editie mee en wisten, ondanks de lastige omstandigheden, een geldbedrag van ruim 2 miljoen euro binnen te halen. In 2022 hoopt Roparun weer een bekende editie neer te zetten vanuit Frankrijk en Duitsland. Kijk op de website van Roparun voor meer informatie over het evenement en de goede doelen die worden ondersteund.
Heb je vragen of wil je graag hulp? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK‘. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.