Relaties en omgeving bij kanker

Open zijn over je ziekte naar je omgeving kan moeilijk zijn. Hoe vertel je het? En tegen wie? De beste manier om hier goed mee om te gaan is wensen en behoeften met elkaar te bespreken en op elkaar af te stemmen. Soms is het prettig om hier met een hulpverlener of mensen die hetzelfde als jij hebben meegemaakt over te spreken.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.

Titel: Houd me vast*

Auteur: Sue Johnson
ISBN: 978-90-215-52682
Omschrijving: In het boek Houd me vast maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van veilige en hechte relaties.


Titel: Doorlevers

Auteur: Daniëlle Hermans & Barbara Slagman
ISBN: 9789026350474
Omschrijving: In dit boek vertellen vijftien mensen – jong en oud, man en vrouw, met en zonder gezin – hoe zij omgaan met het leven met kanker. Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht. Iedereen haalt opgelucht adem: ‘Het gaat weer goed.’ Maar zo simpel ligt het niet. Hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Hoe pakt je partner dit op, hoe vertel je dit aan je kinderen en begrijpt je werkgever jouw situatie? Veel doorlevers lopen er bijna dagelijks tegenaan dat er voor hen weinig plek in de maatschappij is.

Ambulance Wens*

Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

Bezoek de website >


AYA Zorgnetwerk*

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 35 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Plotseling staat de wereld op z’n kop en zijn er hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan is er zorg nodig die stilstaat bij wat de AYA nodig heeft tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA zorg. Zodat de AYA de draad weer zo goed mogelijk op kan pakken.

Bezoek de website >


B-bewust checklist bij borstkanker – Seksualiteit & Intimiteit*

Als je te maken hebt met borstkanker helpt het als je regelmatig stil staat bij wat voor jou belangrijk is. Bij je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. Door hierover te praten met je zorgverlener is het mogelijk om informatie, behandelingen en nazorg af te stemmen. Gebruik de B-bewust checklist om gesprekken voor te bereiden, door vragen te selecteren die je wilt bespreken. Bijvoorbeeld over ‘Seksualiteit & Intimiteit’.

Bezoek de website > 


B-bewust checklist bij borstkanker – Voor patiënten en hun naasten*

Als je naaste te maken heeft met borstkanker kan het zijn dat je met zorgen of (hulp)vragen kampt. Door hierover te praten met een zorgverlener is het mogelijk om informatie te krijgen en behandelingen of nazorg af te stemmen op jouw wensen en die van je naaste met kanker. Gebruik de B-bewust checklist om gesprekken voor te bereiden, door vragen te selecteren die je wilt bespreken. Je vult de checklist ‘Voor patiënten en hun naasten’ in via de onderstaande knop.

Bezoek de website > 


Caren Zorgt*

Website voor mensen die zorg ontvangen of voor iemand zorgen. De website ondersteunt bij het organiseren van zorg, informatie te delen en taken te plannen.

Bezoek de website > 


Familienet*

Berichten delen met familie, een groepsbericht versturen, een agenda bijhouden.

Bezoek de website > 


HoestieNu

Als je ernstig ziek bent, willen familie en vrienden je steunen en weten hoe het met je gaat. En jij wil je verhaal met hen delen – maar dan wel op een manier die jou niet belast. Met je eigen hoestie.nu pagina informeer je in één klap iedereen die voor jou belangrijk is. En verder niemand. Maak je eigen pagina aan via de website.

Bezoek de website >


Kanker in Beeld*

Verwerking door creatieve expressie. Voor mensen met kanker of naasten. In het hele land kunt u meedoen met zingen, schilderen, schrijven en toneelspelen.

Bezoek de website > 


Kanker.nl – Seksualiteit*

Kanker heeft grote invloed op je leven, ook op seksualiteit. Intimiteit en seks zijn vaak niet meer hetzelfde na de diagnose en behandeling van kanker. Veranderingen op seksueel gebied kunnen van invloed zijn op de relatie met je partner. Op Kanker.nl lees je meer informatie over seksualiteit bij kanker, krijg je tips om hiermee om te gaan en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – In gesprek met je arts*

Een gesprek voeren met je arts is niet altijd makkelijk. Er is bijvoorbeeld te weinig tijd om al je vragen te stellen. De arts gebruikt te moeilijke woorden. Of je merkt dat je niet alle informatie van je arts kan onthouden. Op Kanker.nl lees je meer informatie over de verschillende gesprekken die je mogelijk met je arts gaat voeren en krijg je tips om jezelf voor te bereiden.

Bezoek de website >


Make-a-Wish Nederland*

Wij zetten alles op alles om zo veel mogelijk wensen te vervullen. Dat doen wij niet alleen. Dat kunnen wij niet alleen. Ons verhaal is niet zomaar een verhaal. Het is een verhaal van alle verhalen van kinderen met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte.

Bezoek de website >


Mantelzorg NL

Mantelzorg Nederland is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.

Bezoek de website > 


Mantelzorg-power*

Dit platform ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Mantelzorg is zorgen voor een ander, maar zorg ook goed voor jezelf!

Bezoek de website > 


Mezzo*

Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste. Wij zetten ons met hart en hoofd in voor alle mantelzorgers in Nederland en en behartigen hun belangen.

Bezoek de website >


MIND Korrelatie*

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Ze bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers.

Bezoek de website > 


Mirro*

Module voor mantelzorgers om op eigen kracht de balans te houden of te hervinden in het zorgen voor anderen en voor jezelf.

Bezoek de website >


NFK – Kanker en seks *

Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Vind informatie over kanker en seks en over intimiteit via de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten, de NFK.

Bezoek de website > 


NVRG – Systeemtherapie*

De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie biedt systeemtherapie aan. Dit is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s worden betrokken bij de therapie.

Bezoek de website > 


Seksuoloog*

Wanneer u als gevolg van kanker (bij uw partner) of de behandeling voor kanker seksuele problemen heeft, kan een seksuoloog die gespecialiseerd is in kanker u ondersteunen. Vind een seksuoloog bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website >


Stichting Vaarwens*

Een dag, een schip, voor één ernstig zieke en zijn/haar naasten.

Bezoek de website >


VaarKracht*

Leven met kanker is zwaar, zeker ook voor je dierbaren. Op z’n tijd moet je er even uitbreken, ontsnappen aan de werkelijkheid, nieuwe energie opdoen. Wij van Stichting VaarKracht begrijpen dat uit eigen ervaring maar al te goed. Daarom organiseren wij voor kankerpatiënten en hun naasten overal in het land kosteloos onvergetelijke vaartochten. Op het water al je zorgen vergeten.

Bezoek de website >

Aya Match*

De Aya Match app helpt jongeren en jongvolwassenen in contact te blijven met hun naasten tijdens en na de diagnose kanker. De app kan helpen om luchtig contact te onderhouden rondom zoiets zwaars als kanker. De Match app is een initiatief van het Nationaal AYA ‘Jong en kanker’ Platform en is ontstaan vanuit wensen en behoeftes van AYA’s zelf. AYA staat voor Adolescent & Young Adults.

Klik hier voor meer informatie


Fello

Say hello to Fello. Een gedeelde agenda waarmee je samen voor een familielid zorgt. Makkelijk en gratis!

Klik hier voor meer informatie