Psycho-oncologische hulp is psychologische hulp voor mensen met kanker en hun naasten. Dit type zorg wordt geboden door gespecialiseerde instellingen, zoals bijvoorbeeld FortaGroep de Vruchtenburg. Wanneer jij kanker hebt gehad en dit zó’n impact op jouw leven heeft dat je emotionele of psychische klachten krijgt waarin je helemaal vastloopt, kan je huisarts of medisch specialist je doorverwijzen naar een GGZ-instelling voor psycho-oncologische zorg.
Samen met jou zoekt een gespecialiseerde psycholoog
naar een therapie die bij jou past. Hierbij kun je denken aan een individuele psychologische behandeling, beeldende vaktherapie en een groepsbehandeling gericht op vergroten van zingeving of leren hanteren van pijnlijke gevoelens rondom kanker.
Regio-overstijgend
Cliënten die te maken hebben met angst voor terugkeer van kanker kunnen deelnemen aan een studie van het Radboudumc waarvoor FortaGroep de Vruchtenburg dient als praktijklocatie. Deze behandelmodule vindt deels op locatie bij de Vruchtenburg en deels online plaats. FortaGroep de Vruchtenburg biedt ook volledig online behandelingen in een combinatie van beeldbellen en eigen oncologische e-Health modules, helemaal passend bij jouw wensen, hulpvragen en behandeldoelen. Het mooie aan deze online modules is dat deze hulp nu ook buiten de regio in de rest van Nederland kan worden aangeboden.
Behandeling op maat
Psycho-oncologische zorg is erop gericht om je te leren omgaan met je angsten, klachten en trauma’s. Hoe kun je die negatieve gevoelens integreren in je dagelijks leven? Hoe kun je voorkomen dat je jezelf overvraagt nu je, door de gevolgen van de behandelingen, minder energie hebt en sneller moe bent? Hoe vind je een nieuwe balans in je dagelijks leven, zodat je op een goede manier met je klachten kunt omgaan? Hoe integreer je de nieuwe manier van omgaan met vertrouwde dingen in je dagelijks leven? De lengte van het traject is afhankelijk van je hulpvraag en de mate van je klachten. Soms ben je na een paar gesprekken al een heel eind op de goede weg. Soms duurt het allemaal langer omdat de traumabehandeling nét iets meer tijd vraagt.
Ook voor gezinsleden
Partners van mensen met kanker kunnen eveneens bij FortaGroep de Vruchtenburg terecht. Kanker heeft immers een grote impact op het hele gezin. In dat geval kan systeemtherapie, in de volksmond ook wel ‘gezinstherapie’ genoemd, uitkomst brengen. Wat hebben jullie als gezin nodig om hiermee verder te kunnen? Hoe raak je weer in gesprek over die roze olifant in de kamer waarover niemand durft te praten om die ander maar geen pijn te doen?Ook hier wordt samen met jullie gekeken naar waar de behoefte ligt bij de individuele gezinsleden. Die behoeftes kunnen namelijk heel verschillend zijn, en dat is oké. Juist door dáár aandacht aan te besteden, komt de veerkracht weer terug en leer je hoe je een terugval van de klachten kunt voorkomen. Samen leer je om de nieuwe werkelijkheid in jullie leven te integreren. Door alles wat je hebt meegemaakt, kan het zijn dat je bijvoorbeeld:
- Angst blijft houden dat de kanker terugkomt;
- Depressief bent;
- Slaapproblemen hebt;
- Niet in staat bent om je dagelijkse leven weer op te pakken;
- Worstelt met zingevingsvragen;
- Moeite hebt om je leven, vanwege de gevolgen van de behandeling, opnieuw in te richten.
Dit interview verscheen in het magazine ‘Leven & Kanker’, bekijk alle magazines hier