Een groep mensen werkzaam in de huisartspraktijk miste een protocol voor het werken met oncologiepatiënten. De uitdaging was om daar verandering in aan te brengen. Zij besloten de krachten te bundelen en ervaring en kennis uit te wisselen over ondersteuning van mensen met kanker in de huisartspraktijk. Wij spreken een aantal van hen.
Problemen voorkomen door vroegtijdig ingrijpen”
Mary Groeneveld is verpleegkundig specialist in Huisartsenpraktijk Wateringse Veld in Den Haag. Sinds twee jaar houdt zij zich bezig met de begeleiding voor de oncologische patiënt binnen de huisartsenpraktijk.
Mary: “Ik werk al een aantal jaar vanuit de huisartspraktijk met mensen met kanker. Tijdens de coronalockdown hebben we een nieuw concept geïntroduceerd: wandelconsulten. Hierbij worden de consulten wandelend in de buitenlucht gehouden in plaats van in de spreekkamer. Zoiets kan als je vanuit de huisartspraktijk werkt.”
Simone Breedvelt is werkzaam als verpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Heer, van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Simone: “Hiervoor heb ik bijna 10 jaar gewerkt als oncologie- en palliatief verpleegkundige binnen het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Ik heb dus veel met mensen met kanker en hun naasten te maken gehad. Het mooie aan werken vanuit de huisartspraktijk is dat je mensen proactief kunt benaderen. Vaak leg je het eerste contact al nadat de diagnose is vastgesteld.”
Jolanda Dekker werkt als casemanager oncologie in de huisartsenpraktijk Copenhaege te Vlaardingen.
Jolanda: “Voordat ik deze functie kreeg, ben ik dertig jaar fysiotherapeut geweest, waarvan ik twintig jaar een praktijk voor oedeem- en oncologiefysiotherapie heb gehad. De ondersteuning en begeleiding van oncologiepatiënten heeft dus al heel lang mijn interesse. In mijn zoektocht naar betere begeleiding van de oncologiepatiënt buiten het ziekenhuis kwam ik in contact met de huisartsen die ook graag betere ondersteuning wilden geven aan mensen met kanker.”
Vroegtijdig problemen benoemen
Jolanda, Simone en Mary geven alle drie aan dat het belang van ondersteuning vanuit de huisartspraktijk groot is. Door vroegtijdig problemen te benoemen, herkennen en behandelen voorkom je dat er jaren na de diagnose problemen ontstaan. “Deze problemen kunnen van alles omvatten, zoals relatieproblemen, werkgerelateerde problemen, psychische en sociale klachten. Maar bijvoorbeeld ook lichamelijke problemen en beperkingen, zoals een verminderde conditie en vermoeidheid”, vertelt Mary. Door in een vroeg stadium met elkaar in contact te komen kan de relatie met de patiënt en zijn naasten worden opgebouwd. Simone: “Vanuit de praktijk krijg ik alle patiënten door die recentelijk de diagnose kanker hebben gekregen. Mijn rol is het waarborgen van continue en persoonsgerichte zorg. Zo ben ik, samen met de huisarts, het vaste aanspreekpunt voor de patiënt binnen de eerste lijn.”
Koplopers
Gezamenlijk zijn deze drie koplopers op het gebied van ondersteuning van mensen met kanker, met steun van KWF, een project gestart om hun werkwijze voor andere huisartspraktijken beschikbaar te maken. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van een zogenaamde toolbox voor huisartspraktijken die zelf aan de slag willen. “Het helpt enorm dat je er niet alleen voor staat. Je kan met elkaar meedenken en elkaar ondersteunen om het project in de eigen omgeving vorm te geven”, zegt Mary.
Allen zijn van mening dat er in de toekomst een verschuiving gaat plaatsvinden waarbij veel nacontroles aan het einde van de behandeling door de huisarts worden gedaan. Dan is het logisch om ook proactieve ondersteuning vanuit de huisartspraktijk te laten plaatsvinden. Zodat mensen met kanker hun levenskwaliteit kunnen verbeteren of zoveel als mogelijk behouden.
Download de Toolbox
Mary, Simone en Jolanda hebben een ‘toolbox’ ontwikkeld waarmee geïnteresseerden binnen hun eigen huisartspraktijk aan de slag kunnen.
Wil jij jouw huisarts inspireren om aan de slag te gaan met ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten? Deel deze informatie met hem of haar.
Heb je vragen of wil je graag hulp? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK‘. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.