Deventer Ziekenhuis start met een nieuwe vorm van ondersteuning voor mensen met kanker. Ondersteuningsconsulenten brengen met patiënten in kaart wat iemand nodig heeft na een behandeling. Denk aan hulp bij vragen over de invloed van kanker op je relatie, je financiën en je werk. Met hulp van Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) heeft het ziekenhuis vijf ondersteuningsconsulenten opgeleid voor de ondersteuning van hematologie- en longkankerpatiënten.
HetHet aanbod van formele en informele zorg voor mensen met kanker is groot. Ervaren oncologieverpleegkundigen van het Deventer Ziekenhuis nemen vanaf nu de rol van ondersteuningsconsulent op zich. Ze helpen patiënten om in dit brede aanbod de juiste, passende ondersteunende zorg te vinden. Het gaat vooral om ondersteuning bij niet-medische vraagstukken. “Denk aan de invloed van kanker op je relatie, je werk en je dagelijkse bezigheden”, licht ondersteuningsconsulente Petra Marsman van het Deventer Ziekenhuis toe.
Iedereen met een vraag over leven met kanker is welkom bij de ondersteuningsconsulenten van het Deventer Ziekenhuis. “Het is niet nodig om met onbeantwoorde vragen en zorgen rond te lopen, wat nog vaak gebeurt”, aldus Marja Fuchs, programmamanager Oncologie van het Deventer Ziekenhuis. “In toenemende mate wordt kanker een chronische aandoening. Dat vraagt om een andere kijk op het leven met kanker. Wij willen patiënten laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn en maken ze graag wegwijs in het brede aanbod van tools en nazorg.”
Noodzaak van ondersteunende zorg
Dit voorjaar bleek uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dat er in Nederland bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en dat een aanzienlijk deel van hen klachten ervaart door de kanker en de behandelingen. Ze ervaren klachten zoals: chronische vermoeidheid en angst voor de terugkeer van kanker. De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn vaak groot. Daar zoeken patiënten in toenemende mate hulp en advies bij.
Het Deventer Ziekenhuis zet daarom de ondersteuningsconsulent in, een initiatief van Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK). Een ondersteuningsconsulent is een ervaren oncologieverpleegkundige die met de patiënt en zijn naaste(n) bespreekt wat het betekent om te leven met kanker. “Hoe toegankelijker deze vorm van zorg wordt, hoe beter patiënten en hun naasten geholpen kunnen worden. Vanuit Stichting OOK zetten we ons elke dag in om iedereen die daar behoefte aan heeft, de juiste ondersteuning aan te bieden. Hetzij via de ondersteuningsconsulent in het ziekenhuis of via onze online omgeving, Mijn OOK. Waar mensen ook online terecht kunnen voor vragen”, aldus Bart Diederen, directeur Stichting OOK.
Bereikbaarheid
De ondersteuningsconsulenten in Deventer houden twee dagdelen per week spreekuur. Patiënten die onder behandeling zijn bij een longarts of hematoloog worden, op verzoek, door de casemanager doorverwezen naar het spreekuur van de nieuwe ondersteuningsconsulenten. Ze zijn bereikbaar via telefoonnummer: 0570-536435 of via e-mail: ondersteuningsconsulent@dz.nl.
Meer informatie
Meer weten over de ondersteuningsconsulent? Lees hier over deze manier van werken of neem contact op met Anne-Marie Bart via Anne-MarieBart@stichting-ook.nl.