Dinsdag 23 maart vond de tweede digitale intervisiebijeenkomst van ondersteuningsconsulenten plaats. De deelnemers, afkomstig van 15 ziekenhuizen, worden uitgedaagd om na te denken over hun rol als ondersteuningsconsulent en de manier waarop zij hun vak beoefenen: “We ervaren de intervisie als prettig en leerzaam.” Het uiteindelijke doel van de intervisiebijeenkomst? De rol van ondersteuningsconsulent verder blijven ontwikkelen, vorm geven en professionaliseren.
Ondersteuningsconsulent Jolanda vertelt: “Normaliter komen we twee keer per jaar fysiek bij elkaar, maar dit kon niet vanwege corona. Daarom hebben we besloten om drie keer per jaar digitaal samen te komen en dat bevalt tot nu toe heel goed. Tijdens de intervisie bespreken we ons vak onderling, behandelen we een door een deelnemer ingebrachte casus en krijgen we informatie van een gastspreker. Deze keer was Robert Greene van Stichting HungerNdThirst te gast. Hij heeft ons meer geleerd over smaakverandering bij kanker, een veelvoorkomend probleem. Ook heeft hij ons bruikbare tips gegeven om smaakverstoring met onze cliënten te bespreken. Een presentatie als deze is ontzettend leerzaam en draagt bij aan het verder professionaliseren van ons vak, heel fijn!”
Focus op kennisoverdracht
De intervisie krijgt steeds meer deelnemers: deze editie waren er 15 ondersteuningsconsulenten aanwezig vanuit verschillende ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, St. Jansdal, Meander MC en het Isala. Ook waren er een aantal nieuwe gezichten, die de opleiding hebben gevolgd tot ondersteuningsconsulent bij Stichting OOK. Jolanda: “Het is heel leuk om een divers gezelschap te hebben met zowel oncologieverpleegkundigen als oncologiefysiotherapeuten. Beide groepen signaleren dat goede nazorg voor oncologische patiënten cruciaal is, maar vaak nog tekortschiet. Daarom zijn wij er!”
Jolanda geeft aan: “We gebruiken verschillende methodieken om een casus te behandelen. We bespreken de aanpak van een casus, die ingebracht is door een van onze deelnemers, en geven elkaar tips. Het zorgt ervoor dat we een situatie vanuit verschillende hoeken bekijken, wat onze kennis vergroot. Hoe heb jij dit aangepakt? En hoe kun je als ondersteuningsconsulent de volgende stap maken met de patiënt? De focus van de bijeenkomst ligt echt op het overdragen van kennis in een veilige en vertrouwde omgeving, waarin we allemaal leren en niks fout is”.
Nieuwe editie
De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op 1 juni en heeft voornamelijk betrekking op het vormgeven van de functie van ondersteuningsconsulent binnen een organisatie. Tijdens de afgelopen bijeenkomst kwam naar voren dat dit een uitdaging vormt, daarom wordt dit gezamenlijk besproken. Jolanda vertelt: “We vragen iedereen om na te denken over onderwerpen die we in de toekomst kunnen behandelen en waar we nog meer over willen leren. We moeten het samen doen om het vak gestalte te geven en te blijven ontwikkelen”.