Platform Ondersteuningsconsulent
Het Platform Ondersteuningsconsulent is nu drie keer bij elkaar gekomen om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen na te denken over de -nabije- toekomst van ondersteunende zorg bij kanker. Het Platform bestaat uit vertegenwoordigers van vooruitstrevende ziekenhuizen en managers/beleidsmakers van organisaties door heel Nederland die (gaan) werken met ondersteuningsconsulenten. Samen werken de deelnemers aan een optimale aansluiting van de zorgvraag van patiënten en naasten op het zorgaanbod. Daarnaast zetten zij zich in voor het vergroten van draagvlak voor het werken met ondersteuningsconsulent bij belanghebbende partijen, waaronder overheid, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Afgelopen bijeenkomst verwelkomde het Platform een vijftal nieuwe deelnemers.
Belangrijke onderwerpen die binnen het Platform aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de organisatie van consulten van de ondersteuningsconsulent als onderdeel van bestaande zorgpaden. Maar ook de relatie met en taken van bestaande (oncologie)verpleegkundigen en de inzet van waardevolle e-health tools, zoals de OOK Wijzer en de Verwijsgids Kanker.
De deelnemers in het Platform onderstrepen het belang van het optimaliseren van ondersteunende zorg. Mieke Molendijk van Erasmus MC:
“Uit eigen onderzoek is gebleken dat patiënten na een stamceltransplantatie, tijdens een behandeling en tijdens de verschillende fasen van herstel ondersteuning missen. Vaak zijn ze onvoldoende op de hoogte van de ondersteuning die zij daarbij kunnen krijgen. Het Erasmus MC voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de behandeling van deze mensen, maar ook voor de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling. Het spreekuur van de dokter alleen, biedt onvoldoende ruimte voor deze begeleiding.”
Groeiend netwerk
Aan het Platform namen al deel: vertegenwoordigers van het Erasmus MC Kanker Instituut, Maasstad Ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek, Spaarne Gasthuis, IJsselland Ziekenhuis, Isala, Deventer Ziekenhuis, OLVG, VUmc en UMCU. Het Platform verwelkomt nieuwe deelnemers vanuit het Bravis ziekenhuis, Project OOO, Zaans Medisch Centrum, Waterland Ziekenhuis/ Westfries Gasthuis. Het Platform is een initiatief van Stichting OOK.
Molendijk: “Het is belangrijk dat er een netwerk ontstaat in Nederland tussen de verschillende ziekenhuizen en centra op het gebied van ondersteunende zorg. Na de intensieve behandeling verwijst het Erasmus MC de patiënt vaak door naar perifere centra. Het is dus belangrijk dat in die centra dezelfde ondersteuning geboden wordt.”
Kennis delen en krachten bundelen
Ineke van der Jagt-Bekker is Hoofd Zorgeenheid Hematologie kliniek en polikliniek van het VUmc:
“Wij zijn er van overtuigd dat de samenwerking van onze afdeling met Stichting OOK en het Platform Ondersteuningsconsulent de nazorg na een stamceltransplantatie onze patiënten ten goede gaat komen. Daar zetten wij ons al jaren voor in, maar met de veranderende zorgvraag en -aanbod is het belangrijk hier ook in landelijk verband met elkaar over te sparren. Daarom raad ik ook andere ziekenhuizen aan zich aan te sluiten bij het Platform. Zo kunnen we met elkaar zorg dragen voor het delen van kennis en bundeling van krachten.”
Naast de bijeenkomsten is er nu ook een besloten LinkedIn groep met de vertegenwoordigers van de ziekenhuizen waar met elkaar in gesprek kan worden gegaan en ervaringen uitgewisseld kunnen worden.
Wil je meer informatie over het werken met de ondersteuningsconsulent en/of heb je interesse als vertegenwoordiger van een ziekenhuis in deelname aan het Platform Ondersteuningsconsulent? Neem dan contact op met Anne-Marie Bart via het contactformulier (onderwerp Ondersteuningsconsulent).
Foto: Bijeenkomst Platform Ondersteuningsconsulent 19 april 2018
De ondersteuningsconsulent
De ondersteuningsconsulent is een oncologieverpleegkundige, die vanaf de diagnose kanker elke nieuwe patiënt informeert, begeleidt, behoeften in kaart brengt, zelfmanagement stimuleert en zonodig doorverwijst naar aanbieders van ondersteunende zorg. Stichting OOK en Care for cancer faciliteren sinds ruim anderhalf jaar de inzet en implementatie van ondersteuningsconsulenten als onderdeel van zorgpaden oncologie in een toenemend aantal ziekenhuizen. Lees hier voor meer informatie.