Dag van de Mantelzorg

In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg vragen Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) samen met Gilead Sciences aandacht voor naasten van mensen die leven met kanker. Dit kan een familielid, partner of goede vriend(in) zijn die uit liefde voor de ander de rol van mantelzorger – en daarmee de zorgtaken – op zich neemt maar zichzelf wellicht (nog) niet zo ziet.

Bij de diagnose kanker ligt de nadruk vooral op wat dit betekent voor de ‘patiënt’. Maar in het omgaan en leven met kanker zijn naasten van cruciaal belang en een onmisbare aanvulling op de reguliere zorg. Of sterker, een goede begeleiding en behandeling van mensen met kanker is vaak alleen mogelijk met inzet van naasten.

10 november 2022

Dag van de Mantelzorg

Jonge mantelzorger Sarah over haar ervaring

De 21-jarige Sarah Hemmes ziet zichzelf niet als jonge mantelzorger als ze terugkijkt op de periodes in haar jeugd toen haar moeder ernstig ziek was. ‘Nee, ik vond het juist heel logisch dat ik extra klusjes deed in huis en haar zo veel mogelijk gezelschap hield. Dat is toch vanzelfsprekend? Soms wilde ik zelfs dat ik nóg meer voor haar kon doen, zodat ze weer beter kon worden.’

Ik was niet bang, maar ik vond het wel eng

Jonge mantelzorger Sarah over haar ervaring

Ik was niet bang, maar ik vond het wel eng

Het ervaringsverhaal van Stijn

Het liefst zit hij te gamen. ‘Dat verzet mijn gedachten een beetje’, verklaart Stijn Raats zijn grote hobby. ‘Want ergens in mijn achterhoofd ben ik er wel altijd mee bezig. Gaat het wel goed met mama? Hoe gaat het met haar? Ik probeer er zoveel mogelijk voor haar te zijn. Ze heeft met veel dingen hulp nodig: de honden borstelen, was naar boven brengen, de zonwering naar beneden doen. Dat soort dingen.’

Begrip is het allerbelangrijkst

Het ervaringsverhaal van Stijn

Begrip is het allerbelangrijkst

Meer informatie

Ook als mantelzorger komen er een hele hoop vragen op je af of is het fijn om een luisterend oor te hebben. De oncologieverpleegkundigen van OOK helpen jou hierbij. Lees meer over wat Mijn OOK voor jou kan betekenen.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in meer informatie? Of wil je als naaste ondersteuning met betrekking tot het omgaan met kanker op je leven? Dan staan de zorgprofessionals, de ondersteuningsconsulenten, van Stichting OOK voor je klaar.

Bezoek de website voor meer informatie.