Het zal je maar gebeuren: naast de diagnose ‘darmkanker’ die je wereld op zijn kop zette, krijg je ook ineens te maken met een stoma. Een ingreep die kan zorgen voor een veranderd zelfbeeld, schaamte, afschuw en een andere blik op intimiteit met je partner. Hoe ga je daarmee om?
Leven met een stoma
“Het krijgen van een stoma heeft een enorme impact op het leven van de patiënt”, weet verpleegkundig specialist Sonja. “Door de kanker was je het vertrouwen in je lichaam al verloren, maar nu lijk je jouw lichaam ook nog kwijt te zijn. Veel mensen moeten daarmee leren omgaan en dat is voor iedereen weer anders. Als verpleegkundig specialist maken we de patiënt door het hele zorgpad heen mee en spreken we hem of haar regelmatig. Zo bouw je een band en vertrouwen op waarin er ruimte is om over alles te praten waar de patiënt tegenaan loopt, zoals over intieme zaken.”
Wij stippen aan dat wat zij voelen heel normaal is
Praktische zaken
“Neem nu seksualiteit. Een patiënt zal daar doorgaans niet snel zelf over beginnen, maar wij stippen dat wel aan en geven aan dat het normaal is wat ze voelen. Want het hebben van een stoma kan invloed hebben op de relatie. Maar ook heel praktische zaken komen aan bod. Kun je bijvoorbeeld nog zwemmen? Of hoe ga je om met situaties op je werk wanneer tijdens een vergadering door luchtvorming geluidjes uit je stoma komen en er ontlasting wordt geloosd. Daar heb je immers geen controle over. We hebben hier een team van heel bevlogen stomaverpleegkundigen waar de patiënt al direct na de operatie mee kennismaakt. Zij maken hen wegwijs in veel praktische zaken. Ook als de patiënt later tegen problemen met zijn stoma aanloopt, kan ik altijd naar hen doorverwijzen. Wanneer alle behandelingen achter de rug zijn, zie ik de patiënt nog steeds terug bij de controles. Het is mooi om wat voor hen te kunnen betekenen en te ervaren hoe ze hun leven weer oppakken en hun stoma leren accepteren.”
De deskundige
Sonja de Stigter
Als verpleegkundig specialist begeleidt Sonja de Stigter patiënten met (onder andere) darmkanker en maakt ze deel uit van het behandelteam van Diakonessenhuis. Vanaf de diagnose volgt zij de patiënt door het hele zorgpad heen. Al die tijd is zij het vaste aanspreekpunt voor de patiënt en diens partner.
Magazine Leven & Kanker
Dit artikel verscheen in het magazine ‘Leven & Kanker’, editie Diakonessenhuis. Bekijk het hele magazine hieronder.