Wanneer je kanker hebt of hebt gehad, kun je te maken krijgen met de gevolgen van de ziekte en behandelingen. Denk aan vermoeidheid, angst en depressieve gevoelens, relatieproblemen of moeite hebben om het dagelijks leven weer op te pakken. In de Verwijsgids Kanker vind je aanvullende zorg en begeleiding bij jou in de buurt. Dit kan op ieder moment in je ziekteproces: na de diagnose, tijdens de medische behandeling, vlak daarna of jaren later. De Verwijsgids Kanker wordt ook veel gebruikt door zorgverleners om patiënten te verwijzen naar de juiste vorm van hulp en ondersteuning.
Wat kun je vinden?
In de Verwijsgids Kanker kun je verschillende soorten zorgverleners, organisaties en programma’s vinden. In het overzicht kun je je postcode invullen. Zo kun je zien welke zorgverleners en organisaties het dichtst bij jou in de buurt zitten.
“De Verwijsgids Kanker heeft mij echt geholpen met het vinden van de juiste hulp. Het is ongelofelijk hoeveel hulp er is. Dat voelt als een warm bad. Heel fijn dat dit allemaal is samengebracht in de Verwijsgids. Hierdoor hoef je niet het internet af te struinen. Bovendien weet ik dat het betrouwbare en deskundige hulp is. Dat vind ik belangrijk: mijn energie om de deur uit te gaan is kostbaar. Zelf heb ik via de Verwijsgids een fysiotherapeut gevonden bij wie ik een beweegprogramma heb gevolgd om mijn conditie op peil te houden; een combinatie van kracht- en conditietraining. Ook fijn hierbij was het contact met lotgenoten.”
– Marianne
longkankerpatiënt
Individuele zorgverleners
Dit kunnen zorgverleners zijn die je helpen met lichamelijke klachten, zoals een fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en logopedist. Daarnaast vind je zorgverleners die hulp bieden bij psychische klachten, zoals psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers. Ook kun je er vaktherapeuten, massagetherapeuten en voetreflextherapeuten vinden. Sommige zorgverleners zijn ervaren in het behandelen of helpen van mensen met kanker. Dit staat aangegeven als “gespecialiseerd in kanker”.
Organisaties
Naast individuele zorgverleners zijn ook organisaties die ondersteuning bieden bij kanker opgenomen in de Verwijsgids. Bijvoorbeeld een psycho-oncologisch centrum, revalidatie-instellingen, inloophuizen, re-integratiebureaus en patiëntenorganisaties.
“Oncologiefysiotherapie richt zich op het behandelen van problemen die ontstaan zijn door kanker of als gevolg van de medische behandeling van de kanker. Bijvoorbeeld spierzwakte, vermoeidheid, conditieverlies, pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel en stijfheid van gewrichten en spieren. De medische behandelingen tegen kanker hebben een effect op de belastbaarheid van de patiënt doordat bijvoorbeeld longen, hart en spieren ook op deze behandelingen kunnen reageren. Tevens ervaart een grote groep van de kankerpatiënten vermoeidheid. Met deze veranderde belastbaarheid en trainbaarheid houdt de oncologiefysiotherapeut rekening tijdens de behandeling.”
– Joeri Gilissen
oncologiefysiotherapeut, als zorgverlener opgenomen in de Verwijsgids
Programma’s en cursussen
Ook groepscursussen, programma’s en (online) zelfhulp kun je vinden in de Verwijsgids. Voorbeelden: een groepstraining stoppen met roken, een cursus mindfulness en meditatie of de online therapie ‘Minder moe bij kanker’.
Hoe wordt de kwaliteit bewaakt?
Zorgverleners en organisaties die vermeld worden in de Verwijsgids Kanker, moeten aan kwaliteitseisen voldoen die zijn afgesproken met beroepsorganisaties en koepelorganisaties. Zij toetsen of een zorgverlener hieraan voldoet, leveren de gegevens aan en zorgen ervoor dat die gegevens actueel blijven.
“Door de kanker zelf en de behandeling kunnen patiënten te maken krijgen met problemen met het gewicht. Bij sommige kankersoorten (zoals longkanker en alvleesklierkanker) vallen mensen af, maar soms komen ze ook ongewild aan (bij borstkanker of prostaatkanker bijvoorbeeld).Ook verliezen mensen spiermassa. Met de juiste voeding kun je zorgen dat het lichaam in een zo optimale voedingstoestand wordt gebracht. Dit is nodig om de behandelingen zo goed mogelijk te kunnen doorstaan en om sneller te herstellen.”
– Herma ten Have
oncologiediëtist, als zorgverlener opgenomen in de Verwijsgids
Over De Verwijsgids Kanker
De Verwijsgids Kanker is een website van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met andere partners.
Heb je vragen of wil je graag hulp bij het onderwerp ‘Veranderingen in/aan het lichaam’ bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK’. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.