Leven met kanker
Nadat je de diagnose ‘kanker’ hebt gekregen, weet je dat je leven gaat veranderen. Ineens leef je van ziekenhuisbezoek naar ziekenhuisbezoek. Maar het herstellen of leren leven met kanker behelst veel meer dan omgaan met medische behandelingen en fysiek herstel. Het gaat ook om het inrichten van je leven met en na de ziekte en verwerking. Stichting OOK denkt graag met je mee.
Mentale welzijn
In het ziekenhuis staan specialisten voor je klaar om samen alles aan jouw fysieke herstel te doen. Dat is logischerwijs hun belangrijkste aandachtspunt. Maar ook emotioneel krijg je veel voor je kiezen. Angstige gevoelens, onmacht, boosheid of verwarring zijn heel normaal. Leren leven met kanker draait daarom niet alleen om het vinden van de juiste medische behandeling, maar ook om het houden van een regie in deze chaotische periode.
Een gevoel van grip
Een belangrijke vraag in dit kader is: wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? Het lijkt misschien alsof alles voor je besloten wordt en je er maar gewoon in mee moet gaan. In veel gevallen voelen mensen zich namelijk erg overdonderd en verloren. Maar ook jij mag meepraten over bepaalde beslissingen in de behandeling. Je kunt en mag met de arts in gesprek in plaats van alleen maar aanhoren wat er wordt gezegd. Stel vragen en ga de conversatie aan. Dit geeft een gevoel van grip terug.
Het is oké
Het kunnen stellen van inhoudelijke vragen biedt ook regie. Het geeft een gevoel van bevestiging. Je hebt zelf ook nog iets te beslissen. Het overkomt je niet alleen maar. Daar moet je natuurlijk wel toe in staat zijn en je moet dat willen. Het is ook oké wanneer je het juist prettig vindt dat iemand het pad uitstippelt, zodat je er zelf niet over na hoeft te denken.
Vanaf dit punt verder
Ook na de behandelingen is de vraag ‘wat heb je nodig’ van groot belang. Niemand anders kan bepalen wat je alweer moet kunnen, doen, willen of voelen. En nee, ook jij weet dat misschien niet meteen. Maar het is goed om bewust te zijn van het feit dat je je leven kunt inrichten op een manier en in het tempo waarop jij dat wilt. Dat leven ziet er misschien een beetje anders uit dan voordat je ziek werd. Ook jij bent veranderd. Maar je kunt ook na je ziekte zelf beslissingen nemen over wat goed voor jou is en wat je wilt.
Een spannende verandering
Een belangrijke verandering wanneer je klaar bent met de behandeling is dat je opeens niet meer regelmatig naar het ziekenhuis hoeft. Je hebt meer autonomie. Ook dat kan best heel spannend zijn. Wanneer een ander precies bepaalt waar je wanneer moet zijn en wat je wel en niet mag om gezond te worden, voelt dat ergens ook wel veilig. Nu moet je dat opeens zelf weer beslissen. Het kan best lastig zijn om de teugels weer in handen te nemen. Maar op de lange termijn helpt dat je wel je leven weer op te pakken op een manier waar jij je goed bij voelt.
Jezelf weer op de rit krijgen
Er zijn een paar dingen waarop je kunt focussen om weer een gevoel van grip terug te krijgen. Focus je bijvoorbeeld op wat je fysiek wél kunt. Bij welke beweging of activiteit voel jij je lekker? Stel bovendien grenzen. Je hoeft niet sneller of langzamer dan je wilt omdat anderen dat beter vinden. Probeer te luisteren naar jouw lichaam en behoeftes. En misschien wel het belangrijkst: lucht je hart. Dat kan bij de mensen in je omgeving, maar ook bij een ondersteuningsconsulent van Stichting OOK. Deze kan inhoudelijk met je meedenken en praktische tips geven.
Ondersteuning
Als jij of een naaste te maken krijgt met kanker, dan staat je wereld op z’n kop. Je kunt met veel vragen rondlopen, bijvoorbeeld over relaties en intimiteit. Onze ondersteuningsconsulenten ondersteunen jou of je naaste en geven antwoord op al jouw vragen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?