De diagnose kanker doet veel met je. Of je nu zelf de diagnose krijgt, of iemand die je liefhebt. Elke maand stellen we iemand vijf vragen die dankzij de ondersteuning van Stichting OOK beter om kan gaan met de impact van kanker. Deze maand vertelt Leonie Peters (34) haar verhaal.
1. Kun je kort iets over jezelf en je diagnose kanker vertellen?
Ik ben Leonie, 34 jaar oud en moeder van twee kinderen. Ik werk al jaren als advocaat en ben in 2019 tijdens mijn zwangerschap bij een nieuw kantoor begonnen. Twee maanden na de geboorte van mijn jongste kind ontdekte ik tijdens het geven van borstvoeding een knobbeltje in mijn borst. De dokter dacht aan een verstopte melkklier, maar op advies van een vriendin die zelf radioloog is ben ik nog eens langsgegaan. Het bleek toch borstkanker te zijn. Eind november 2019 kreeg ik de diagnose en nog geen anderhalve week later had ik de eerste chemo. Na de laatste bestraling in augustus ben ik schoon verklaard. Nu probeer ik weer langzaam op te bouwen.
2. Waar liep je, na je diagnose kanker, tegenaan in jouw dagelijks leven?
De eerste paar weken toen ik nog niet zoveel zekerheid had, heb ik voornamelijk gehuild. Het heeft lang geduurd voordat ik besefte dat het echt over mij ging. Toen dat eenmaal was ingedaald, vond het ik moeilijk om te geloven dat de behandeling aan leek te slaan. Alsof je niet meer durft te vertrouwen op goed nieuws. Ik heb altijd gedacht: ‘Eerst zien, dan geloven’. Gelukkig is dat inmiddels voorbij.
Daarnaast heb ik de bestralingen heel erg onderschat. Ik had een succesvolle operatie achter de rug en kwam volledig uitgerust thuis van een vakantie met mijn gezin. Maar toen de bestralingen weer begonnen, was ik uitgeput. Daar werd ik heel chagrijnig en depressief van. Ook had de vermoeidheid effect op sociaal vlak. Sommige vrienden begrijpen niet dat je aan de beterende hand bent, maar nog niet zomaar in de auto kan stappen om de hele middag gezellig te doen. Nu schuif ik makkelijker sociale activiteiten opzij waar ik geen zin in heb, want het is het me niet waard om daar een paar dagen ziek door te zijn.
3. Hoe ging je hiermee om?
Tijdens mijn ziekteproces was het een voordeel dat ik twee kleintjes had, je moet hoe dan ook door. Mijn familie werd nog hechter en ook een aantal vrienden kwam ineens heel dichtbij te staan. Het is fijn om te merken dat deze mensen er door dik en dun voor je zullen zijn. Het was een hels jaar, maar het heeft me gelukkig ook heel veel mooie dingen gebracht.
Mijn grootste valkuil na kanker was vermoeidheid. Ik wilde heel graag door, maar dat bleek niet te kunnen. Het is lastig om te beseffen hoe kapot je lijf eigenlijk is. Ik vond het ook moeilijk om aansluiting te vinden bij lotgenoten, omdat zij zich vaak in een andere levensfase bevonden dan ik.
4. Hoe heb jij Mijn OOK gebruikt en hoe heeft dit je geholpen?
Op social media kwam ik toevallig een artikel tegen, waarin een mevrouw vertelde over de hulp die ze had gehad via de online omgeving Mijn OOK. Na wat googelen heb ik een account aangemaakt.
Ik ben direct begonnen met de module ‘Op adem na borstkanker’, waarmee ik zelfstandig aan mijn herstel kan werken. Ook kreeg ik vrijwel meteen een bericht van mijn ondersteuningsconsulent Suzanne met de vraag of ik wilde videobellen. Dat vond ik best wel spannend, maar uiteindelijk was het heel fijn. Met Suzanne kan ik over alles praten waar ik tegenaan loop. Zij heeft me geleerd om tijd voor mezelf in te plannen. De module volg ik alleen en dat werkt als een trein. Het was alsof er een soort licht aanging, ik voelde me mentaal direct beter. Ik maakte wekelijks opdrachten en ging in gesprek met Suzanne wanneer ik daar behoefte aan had, bijvoorbeeld over de re-integratie op mijn werk.
5. Welke tip zou je anderen geven?
Blijf zeuren als je knobbeltjes of plekjes niet vertrouwd en houd voet bij stuk. Kijk ook eens naar Care for Cancer, zij kunnen heel goed helpen om alles thuis draaiende te houden. Verder heb ik ervaren dat het fijn is om op goede dagen tijdens de chemo veel calorieën te eten, dan heeft je lijf weer wat reserves. En het belangrijkste: wees lief voor jezelf en accepteer dingen zoals ze zijn. Ga mee met de stroom!
Ervaar je zelf ook de gevolgen van kanker op je dagelijks leven? De ondersteuningsconsulent staat voor jou klaar via de online omgeving Mijn OOK. Maak een persoonlijk account aan en krijg informatie en advies op maat via berichten of videobellen. Klik hier voor meer informatie over Mijn OOK.