“De meerwaarde van mijn rol is dat de patiënt niet uit beeld raakt.”
In 2019 is Stichting OOK gestart met de zogenoemde Koplopersgroep. Dit initiatief brengt verschillende zorgprofessionals samen die werkzaam zijn in de huisartsenpraktijk en zich willen richten op de ondersteuning van mensen met kanker. Iedere maand spreken we een Koploper over het belang van deze zorg. Deze maand is het woord aan Simone Breedvelt, verpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Heer, van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den Ijssel. Zij deelt haar visie op niet-medische ondersteuning bij kanker in de eerste lijn.
1. Kun je kort iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
Mijn naam is Simone Breedvelt. Ik werk sinds april 2019 als verpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Heer, van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier houd ik me bezig met somatische zorg en kwaliteitsbeleid. Een zeer afwisselende functie dus! Hiervoor heb ik bijna 10 jaar gewerkt als oncologie en palliatief verpleegkundige binnen het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.
2. Wat zijn jouw werkzaamheden op het gebied van ondersteunende zorg bij kanker?
Ik kan mijn ervaring vanuit het ziekenhuis goed gebruiken binnen de huisartsenzorg, waar ik me momenteel richt op de begeleiding van oncologiepatiënten in de thuissituatie. Vanuit de praktijk krijg ik alle patiënten door die recentelijk de diagnose kanker hebben gekregen. Mijn rol is het waarborgen van continue en persoonsgerichte zorg. Zo ben ik, samen met de huisarts, het vaste aanspreekpunt voor de patiënt binnen de eerste lijn. Hierdoor zorgen we ervoor dat het contact met de patiënt niet verloren gaat tijdens de verschillende fases van het ziekteproces. Ook onderhoud ik contact met het inloophuis voor mensen met kanker, hospices en neem ik deel aan het netwerk palliatieve zorg om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
3. Hoe is deze begeleiding tot stand gekomen en hoe zie jij de verdere ontwikkeling hiervan?
Vanuit de praktijk was er behoefte aan extra ondersteuning voor oncologiepatiënten in de vorm van een gespecialiseerde ondersteuner. De meerwaarde hiervan is dat het voorkomt dat de patiënt uit beeld raakt en de behandelrelatie verbetert. De praktijkondersteuner is al heel belangrijk voor de begeleiding van chronisch zieken, maar dit kan ook worden uitgebreid voor oncologie patiënten. Deze functie zal in de toekomst denk ik alleen maar verder groeien.
4. Wat is het belang van niet-medische ondersteuning bij kanker in de eerste lijn?
Het belang heeft betrekking op verschillende vlakken: ondersteuning en contact met de patiënt, begeleiding bieden, meer controle en meer focussen op de nazorg. Daarnaast speelt de huisarts een grotere rol binnen de palliatieve fase, waardoor de patiënt in het traject daarvoor ook begeleid en gevolgd is. Dit komt ten goede aan de behandelrelatie en de behoeften en wensen van de patiënt. In de toekomst zal er denk ik ook een verschuiving plaatsvinden: nacontroles aan het einde van een behandeling kunnen worden gedaan door de huisarts. Hier zijn de ontwikkelingen al voor in volle gang.
5. Hoe zie jij de toegevoegde waarde van de Koplopersgroep?
Ik zie de Koplopersgroep als een netwerk waar we ervaringen kunnen uitwisselen met oncologische ondersteuning in de eerste lijn. Hier haal ik veel energie uit! Mijn rol is vrij nieuw, er zijn geen geschreven protocollen en het is een solistische functie. Het is fijn om ervaringen en casussen uit te wisselen met beroepsgenoten die zich met dezelfde doelen bezighouden. We bespreken de laatste ontwikkelingen en kijken naar de toekomst. Recent heeft ons Koplopersproject een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding, dat is een mooie stimulans. Het geeft mij handvatten om de ondersteuning van patiënten in de eerste lijn in te vullen. We willen dit met elkaar op de kaart zetten.
6. Hoe ondersteunt Stichting OOK hierin?
Stichting OOK faciliteert de vergaderingen en ondersteunt ons beleidsmatig. Dit is prettig, het geeft houvast en structuur. Ook heeft stichting OOK veel contacten en kennis waar wij gebruik van kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld allemaal de training gevolgd voor het OOK Canvas, een psychosociaal hulp- en gespreksmiddel om de problemen van een oncologische patiënt in kaart te brengen, en implementeren deze in de beroepspraktijk.
Stichting OOK faciliteert en begeleidt de Koplopersgroep bij het opzetten en integreren van niet-medische ondersteuning binnen de huisartspraktijk. Ben jij actief binnen de eerste lijn en heb je ideeën over dit onderwerp? Neem dan vooral contact op met Manager Kwaliteit & Onderzoek Anne-Marie Bart via Anne-MarieBart@stichting-ook.nl.