“Door vroegtijdig problemen te benoemen, herkennen en behandelen voorkom je dat er jaren na de diagnose problemen ontstaan.”
In 2019 is Stichting OOK gestart met de zogenoemde Koplopersgroep. Dit initiatief brengt verschillende zorgprofessionals samen die werkzaam zijn in de huisartsenpraktijk en zich willen richten op de ondersteuning van mensen met kanker. Iedere maand spreken we een Koploper over het belang van deze zorg. Mary Groeneveld, verpleegkundig specialist, deelt haar ervaringen met het Koplopersproject en benadrukt het belang van een standaard werkwijze voor ondersteuning bij kanker binnen de huisartsenpraktijk.
1. Wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Mary Groeneveld. Ik werk sinds acht jaar als verpleegkundig specialist in Huisartsenpraktijk Wateringse Veld in Den Haag. Naast algemene spreekuren en ouderenzorg houd ik me sinds twee jaar bezig met de begeleiding voor de oncologische patiënt binnen de huisartsenpraktijk. Hier zet ik mij samen met mijn collega Saskia Kobes voor in.
2. Wat zijn jouw werkzaamheden op het gebied van ondersteunende zorg bij kanker?
Als verpleegkundig specialist bied ik begeleiding tijdens alle fasen na de diagnose kanker. Dit doe ik bijvoorbeeld telefonisch, maar ook tijdens het spreekuur of bij mensen thuis. Sinds een half jaar hebben we een nieuw concept geïntroduceerd: wandelconsulten. Hierbij worden de consulten wandelend in de buitenlucht gehouden in plaats van in de spreekkamer.
Tijdens onze consulten bespreken we diverse onderwerpen die betrekking hebben op de oncologische patiënt. Ik fungeer daarbij als luisterend oor, maar we proberen ook te werken naar een gericht doel. Tijdens deze consulten maak ik regelmatig gebruik van het OOK Canvas als hulpmiddel om het gesprek te structuren.
3. Hoe is deze begeleiding tot stand gekomen en hoe zie jij de verdere ontwikkeling hiervan?
Het project is voortgekomen uit een groeiende behoefte aan begeleiding voor oncologische patiënten binnen de 1e lijn en uit onze passie voor het thema. De ontwikkeling van oncologische begeleiding gaat hard. De meerwaarde van een ondersteunende rol wordt steeds duidelijker, wat bewijst dat er echt iets mee gedaan moet worden. Zelf denk ik dat veel meer huisartsenpraktijken hier de komende tijd mee aan de slag gaan.
4. Wat is het belang van niet-medische ondersteuning bij kanker in de eerste lijn?
Het belang is groot! Door vroegtijdig problemen te benoemen, herkennen en behandelen voorkom je dat er jaren na de diagnose problemen ontstaan. Deze problemen kunnen van alles omvatten, denk aan relatieproblemen, werk-gerelateerde problemen, psychische en sociale klachten. Maar bijvoorbeeld ook lichamelijke problemen en beperkingen, zoals een verminderde conditie en vermoeidheid.
5. Hoe zie jij de toegevoegde waarde van de Koplopersgroep?
Het helpt enorm dat je er niet alleen voor staat. Je kan met elkaar meedenken en elkaar ondersteunen om het project in de eigen omgeving vorm te geven. Samen sta je sterker dan als individu binnen het zorglandschap.
6. Hoe ondersteunt Stichting OOK hierin?
Stichting OOK is een fijne steun. Dankzij hun hulp, structuur en uitwerking van onze ideeën krijgt het project en de standaard werkwijze voor ondersteuning bij kanker binnen de eerste lijn steeds meer vorm. Ze helpen, ondersteunen en denken kritisch met ons mee. En omdat zij op oncologie gebied veel kennis en een breed netwerk hebben, is het een enorme aanwinst!
Stichting OOK faciliteert en begeleidt de Koplopersgroep bij het opzetten en integreren van niet-medische ondersteuning binnen de huisartspraktijk. Ben jij actief binnen de eerste lijn en heb je ideeën over dit onderwerp? Neem dan vooral contact op met Manager Kwaliteit & Onderzoek Anne-Marie Bart via Anne-MarieBart@stichting-ook.nl.