Kinderen en kanker
Veel ouders willen hun kind beschermen tegen verdriet en voelen daarom weerstand om te vertellen dat ze ziek zijn. Toch is het verstandig om kinderen te vertellen wat er aan de hand is en ze bij de situatie te betrekken. Daarnaast is het belangrijk om je kind regelmaat en structuur te bieden, zodat zijn of haar leven zo goed mogelijk door kan gaan. Zo voorkom je dat je kind klachten of problemen krijgt.
Kanker komt ook voor bij kinderen. Kinderkanker is niet een soort kanker, maar een verzamelnaam voor de verschillende kankersoorten bij kinderen.
Boeken, websites en apps
Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.
Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.
Boeken
Boeken voor kinderen en jongeren
Titel: Chemo-Kasper
Auteur: Helle Motzfeldt
ISBN: 9075281161
Omschrijving: Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. Dit boekje is ook verkrijgbaar in het Turks en Arabisch.
Te koop via de website van Vereniging Kinderkanker Nederland
Titel: Ik zal je nooit vergeten
Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers
ISBN: 9789080477322
Omschrijving: Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.
Titel: Immuno-Lisa
Auteur: Helle Motzfeldt
Omschrijving: Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en aan de hand van kleurrijke tekeningen uitlegt wat kanker is en wat immunotherapie doet.
Te koop via de website van Vereniging Kinderkanker Nederland
Titel: Kankerklas
Auteur: Corien van Zweden
ISBN: 978-90-234-9186-6
Omschrijving: Vijf van de 22 leerlingen hebben een ouder met kanker. Dit maakt de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven?
Titel: Kikker en het vogeltje
Auteur: Max Velthuijs
ISBN: 978-90-258-5875-9
Omschrijving: Bij de rand van het bos lag een vogeltje. ‘Kijk,’ zei kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’ ‘Hij slaapt,’ zei Varkentje.
Maar Haas zei: ‘Hij is dood.’ ‘Dood?’ vroeg Kikker. ‘Wat is dat?’
Titel: Lieve oma Pluis 
Auteur: Dick Bruna
ISBN: 978-90-5647-171-2
Omschrijving: Nijntje is verdrietig omdat oma Pluis was dood gegaan.
Titel: Radio-Robbie
Auteur: Marianne C. Naafs-Wilstra
ISBN: 9075281226
Omschrijving: Om kinderen uit te leggen wat ‘kankercellen’ in je lichaam doen, en hoe ze bestreden moeten worden, werd een aantrekkelijk boekje uitgebracht waarin de strijd tussen gezonde en zieke cellen op een begrijpelijke en speelse wijze uiteengezet wordt. Het boekje is in eerste instantie geschreven voor jonge kinderen die een chemo-kuur moeten ondergaan.
Te koop via de website van Vereniging Kinderkanker Nederland
Boeken voor volwassenen
Titel: Een pleister tegen tranen
Auteur: Tanja van Roosmalen & Riet Fiddelaers-Jaspers
ISBN: 9789077179376
Omschrijving: ‘Help, ik ben ziek! Hoe en wat vertel ik mijn kinderen?’
Voor elke ouder met kinderen, die onverwacht geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte, zal dit één van de eerste vragen zijn die bij hem of haar opkomt. Dit boek ‘Een pleister tegen tranen’ geeft een schat aan informatie over hoe om te gaan met deze vraag.
Titel: Kinderen helpen bij verlies
Auteur: Prof. dr. Manu Keirse
ISBN: 9789020999228
Omschrijving: In dit boek laat Manu Keirse zien hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies en ernstige ziekte in de familie. Het is een wegwijzer bij het omgaan met rouw en verdriet bij kinderen voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen.
Titel: Verdriet dat niet verdwijnt
Auteur: Marinus van den Berg
ISBN: 978-90-2595-600-4
Omschrijving: Het sterven van een kind veroorzaakt een verdriet dat niet verdwijnt. Dat geldt voor allen die achterblijven:
ouders, grootouders, broers, zussen, vrienden. Dit verdriet kent veel verschijningsvormen.
Websites
Websites over kinderen en kanker
De Regenboogboom
De Regenboogboom is er voor kinderen en hun ouders die om wat voor reden dan ook plotseling de controle over hun leven verliezen en zich daardoor uiterst kwetsbaar voelen. Het is onze droom alle kinderen van de wereld te laten schitteren en te laten ervaren dat ze vanbinnen de kracht en de moed hebben om alle uitdagingen aan te kunnen. De Regenboogboom toont je de weg naar je eigen veilige plek. Een plek zonder ziekte, angst of pijn. Wij noemen dat het Regenboogbos, een metafoor voor een veilige droomplek.
Freya*
De vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Je wilt graag een kindje. Een heel gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya is er voor jou!
Gaandeweg
Kanker binnen het gezin beheerst je leven en levert veel zorgen en verdriet op. Ontspanning wordt in deze moeilijke tijd vaak vergeten. Daarom organiseert en bekostigt Stichting Gaandeweg korte vakanties, zodat deze gezinnen op adem kunnen komen. Er even tussenuit, zonder zorgen en verdriet. Met elkaar genieten van het gezinsleven, om er daarna weer volop tegenaan te kunnen.
Jonge Helden*
Gaat er iemand dood die heel belangrijk voor je is? Is er iemand doodgegaan die veel voor jou betekende?
Gaan je ouders scheiden? Of zijn ze al gescheiden? Dan is deze website speciaal voor JOU bedoeld!
Kanker.nl – Kanker en je gezin*
Als een ouder kanker heeft, beïnvloedt dat de kinderen en het gezinsleven. De onderzoeken, behandelingen en afspraken kosten veel tijd en energie. De dagelijkse routine kan verstoord raken en spanningen en emoties rond de ziekte kunnen onrust veroorzaken. Op Kanker.nl lees je meer informatie over het gezinsleven bij kanker, krijg je tips over het begeleiden van je kinderen en kun je zorg en hulp zoeken.
Kankerspoken*
Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.
Kasam*
Kasam is er voor kinderen, ouders en professionals die te maken hebben met kanker in het gezin. Kanker zet je leven op zijn kop, het is heel begrijpelijk dat je het dan zelf even niet meer weet. Praktische en persoonlijke ondersteuning kan jullie helpen om als gezin op een goede manier verder te gaan. Daarom bieden wij met Kasam een lotgenotenprogramma, coaching en deskundigheidsbevordering.
SKOV*
De Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen (SKOV) organiseert leuke vakantiekampen en een ‘dolle’ familiedag, speciaal voor kinderen en jongeren met kanker.
Stichting Droomdag
Stichting Droomdag verzorgt Droomdagen voor gezinnen, waarvan één van de ouders een oncologische of levensbedreigende ziekte heeft én het jongste kind onder de 16 jaar is.
Stichting Langs de Zijlijn*
Langs de zijlijn pleit ervoor dat er in een vroegtijdig stadium ook aandacht is voor de kinderen. Kanker krijgen is in de eerste plaats heel erg voor het slachtoffer zelf, maar die ziekte heb je niet alleen! Helaas is de zieke niet de enige die met de gevolgen krijgt te maken. Vooral de kinderen krijgen het zwaar te verduren.
Stichting Mag ik dan bij jou
Als je kind ernstig ziek is, staat je wereld op zijn kop. Er verandert van alles binnen je gezin. Stichting Mag Ik Dan Bij Jou wil met het noodfonds een financieel vangnet bieden voor ouders die moeite hebben om deze onvoorziene kosten te dragen. Hiervoor werken we nauw samen met de medisch maatschappelijk werkers van het behandelende ziekenhuis.
Vereniging Kinderkanker Nederland*
De Vereniging Kinderkanker Nederland steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. Je kunt hier terecht voor ervaringsdeskundige informatie, herkenning, steun en een luisterend oor. Niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna.
Websites over kanker en kinderen krijgen
B-bewust – erfelijkheid*
Informatie over erfelijke familiaire borst- en eierstokkanker.
Borstkanker – kinderwens*
Ben je jong en heb je borstkanker, dan is het belangrijk om nog voor aanvang van de behandeling met de behandelend specialist over een mogelijke kinderwens te praten. Wel staat de borstkankerbehandeling op de eerste plaats. Een borstkankerbehandeling moet optimaal worden uitgevoerd; het gaat immers primair om jouw leven.
Freya*
Je wilt graag een kindje. Een heel gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes paren raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya is er voor jou!
Kanker.nl – Vruchtbaarheid*
Sommige behandelingen van kanker hebben invloed op je vruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen kunnen minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Op Kanker.nl lees je meer informatie over vruchtbaarheid bij kanker en het omgaan met onvruchtbaarheid.
Kanker.nl – Zwangerschap*
Misschien krijg je tijdens je zwangerschap de diagnose kanker. Of blijkt na de diagnose dat je zwanger bent. Dat brengt veel extra spanning en onzekerheid met zich mee. Op Kanker.nl lees je meer informatie over kanker in de zwangerschap en kun je zorg en hulp zoeken.
Apps
Er zijn nog geen apps beschikbaar