“Zorg dat je goed voorbereid bent als je een overlijdensrisicoverzekering gaat zoeken, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. En laat je niet uit het veld slaan, er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”
Wanneer je kanker hebt (gehad), kan het lastig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Medische aandoeningen sluiten namelijk niet altijd aan bij de acceptatiecriteria van verzekeraars, waardoor je afgewezen kunt worden. Als herverzekeringsmaatschappij maakt De Hoop het wél mogelijk om klanten met een verhoogd risico te verzekeren, waaronder in geval van kanker. We vragen Joke Verbaan, Operationeel Manager bij De Hoop, hoe herverzekeren werkt en in wat voor situatie je hier gebruik van kunt maken.
1. Kun je wat meer vertellen over jezelf en je rol bij De Hoop?
Ik ben Joke Verbaan, Operationeel Manager bij herverzekeringsmaatschappij De Hoop. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, waaronder het accepteren van herverzekeringen. Ik ben van achtergrond actuaris en werk al langere tijd in het verzekeringsvak. Na een periode freelancer te zijn geweest, heb ik de kans aangegrepen om bij De Hoop te komen werken. Het heeft me namelijk altijd al geïnteresseerd hoe zij mensen met een verhoogd medisch risico kunnen accepteren, in tegenstelling tot ‘normale’ verzekeraars. Daarnaast vond ik het mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan het maatschappelijke doel van de organisatie: Iedereen moet toegang hebben tot een overlijdensrisicoverzekering. Negentig procent van onze aanvragen zijn hypotheek-gerelateerd en wij helpen iemand bijvoorbeeld toch aan een huis, wat anders niet gelukt zou zijn. Inmiddels werk ik er al veertien jaar, dat zegt wel wat!
2. Wat houdt de dienstverlening van De Hoop in? Wat is herverzekeren?
De Hoop is een herverzekeringsmaatschappij die zich alleen richt op mensen met een medisch verhoogd risico. Bijvoorbeeld in geval van kanker, maar ook bij hart- en vaatziekten, diabetes of andere aandoeningen. Deze groep loopt vaak tegen acceptatieproblemen aan bij het afsluiten van een overlijdensrisico- of levensverzekering. Als herverzekeraar bieden wij verzekeraars de mogelijkheid om de overlijdensrisicoverzekering bij ons onder te brengen, zodat zij de financiële risico’s niet zelf hoeven te dragen. Als klant merk je daar niets van, maar zo kan een verzekeraar jou alsnog accepteren.
Het belangrijkste verschil tussen ons en een reguliere verzekeraar is onze samenwerking met een drietal medische adviseurs. Naast hun werk als specialist in het ziekenhuis schatten zij voor ons overlijdensrisico’s in. Deze internisten maken gebruik van wetenschappelijke onderzoeken, eigen ervaring en onze jarenlange registratie van verschillende medische aandoeningen. Met mijn technische achtergrond kan ik deze inschatting vervolgens vertalen naar een verzekeringsaanbieding. Dat is een hele speciale combinatie, het is echt maatwerk. Deze persoonlijke beoordeling vergroot de kans op acceptatie aanzienlijk.
3. In wat voor situatie kunnen mensen bij jullie terecht?
Kankersoorten die wij vaak verzekeren zijn borstkanker, leukemie, testiskanker en melanomen. Maar ook bijvoorbeeld de hersentumoren, zoals de brughoektumor, hersenvliestumor of hypofysetumor. Daarnaast kun je denken aan zeldzame kankersoorten. In geval van deze uitzonderlijke ziektebeelden zijn de richtlijnen van reguliere verzekeraars vaak niet toereikend, wat kan leiden tot afwijzing. Wij kunnen juist wel weer helpen met behulp van de kennis van onze medische adviseurs. Dit leidt dan meestal wel tot een hogere premie, omdat het, naast een hoger risico, ook om maatwerk gaat.
Vaak denken oncologische patiënten dat ze niet verzekerbaar zijn, dat is zeker niet waar. Bij een milde tumor kun je bijvoorbeeld vrijwel zeker regulier verzekerd worden. Er zijn veel oplossingen op de markt, ook bij gewone verzekeraars. Het is de moeite waard om je hierin te verdiepen. Daarnaast worden mensen gelukkig steeds mondiger. Vroeger werd eerder geaccepteerd dat een verzekeraar je afwees. Tegenwoordig laat men zich niet zomaar meer uit het veld slaan.
4. Hoe kan ik me herverzekeren bij De Hoop?
Als klant kun je niet direct bij De Hoop een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wij zijn een herverzekeraar, wat inhoudt dat jouw verzekeraar als het ware een verzekering bij ons afsluit. Pas als je tijdens het reguliere traject tegen problemen aanloopt, schakelt de verzekeraar ons in. Vervolgens kijken wij of we een aanbieding kunnen doen bij het verhoogde risico, zodat je toch geholpen bent.
Of er gewezen wordt op onze dienstverlening hangt heel erg af van waar een klant zich aanmeldt. Daarnaast willen niet alle verzekeraars zaken met ons doen, omdat het vaak gaat om arbeidsintensief maatwerk. Er moeten dossiers opgevraagd worden, de klant moet geïnformeerd worden, enzovoorts. Hier hebben verzekeraars soms minder behoefte aan, omdat het niet binnen hun ‘efficiënte’ werkwijze past. Wanneer de verzekeraar je niet accepteert, is het goed om te attenderen op ons bestaan.
5. Wat moet ik doen als mijn verzekeraar niet meewerkt?
De Hoop mag niet direct zakendoen met klanten, maar wij kunnen wel helpen bij het proces. Zo proberen wij naar de partijen te verwijzen waarvan we weten dat ze naar ons doorverwijzen. Helaas weet niet iedereen van ons bestaan af, waardoor sommige mensen denken dat er geen oplossing voor hen bestaat. Door bijvoorbeeld samen te werken met Stichting OOK proberen we hier verandering in te brengen.
6. Heb je nog een tip voor onze lezers? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?
Zorg dat je goed voorbereid bent als je een verzekering gaat zoeken, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. En op het moment dat je tegen problemen aanloopt, jezelf niet in de hoek laten drukken maar doorgaan. Laat je niet uit het veld slaan, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Is het niet bij ons, dan wel bij een andere maatschappij. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Interpolis geregeld mensen accepteert die zelf denken dat ze geen verzekering kunnen krijgen.
Daarnaast wil ik wijzen op het schone lei-beleid dat in 2021 ingaat, waar wij actief aan hebben bijgedragen. Wanneer je tien jaar kankervrij bent, hoef je hierdoor niet meer te melden dat je ziek bent geweest bij een aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering. Wanneer je jonger dan 21 jaar oud was toen je de diagnose kanker kreeg, geldt een termijn van vijf jaar. Zo is een verleden met kanker geen reden meer om geweigerd te worden of een premieverhoging te krijgen. Dit is heel erg fijn is voor mensen die met kanker te maken hebben gehad, vooral voor jongeren die ziek zijn geweest. Als je wat verder bent in het traject of je bent genezen, dan ben je net als ieder ander mens verzekerbaar.
Wil je meer informatie over herverzekeren bij kanker? Op de website van De Hoop vind je het antwoord op veelgestelde vragen of kun je contact opnemen voor persoonlijk advies. Loop je tegen andere zaken aan op gebied van voorzieningen en regelgeving bij kanker? Onze ondersteuningsconsulent helpt je via de online omgeving Mijn OOK graag met informatie en tips.