De diagnose kanker zorgt in eerste instantie voor vragen over de gezondheid, maar daarnaast zijn er ook veel vragen over werk en financiën. Wat gebeurd er met mijn inkomsten als ik het behandeltraject in ga? En welke uitkering of toeslagen kan ik aanvragen? Wij hebben alles omtrent inkomen en financiën op een rijtje gezet.
De ziekte kanker brengt hoge kosten met zich mee en kan zorgen voor financiële problemen. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het verliezen van een baan, langdurig niet kunnen werken of een partner die tijdelijk minder gaat werken. Dit alles heeft effect op de inkomsten en rondkomen kan daardoor lastig worden. Hoe kan je ervoor zorgen dat inkomsten binnen blijven komen?
Inkomsten bij ziekte
Als je werkt bij een werkgever, heb je twee jaar lang recht op loondoorbetaling. De meest voorkomende regel is dat de werkgever gedurende het eerste jaar 100% van het laatstverdiende loon betaalt en 70% gedurende het tweede jaar. Dit verschilt echter per branche. Er zijn cao’s waar slechts een half jaar 100% wordt doorbetaald of juist gedurende 2 jaar voor de volle 100% worden doorbetaald. Belangrijk is dus om goed je contract of cao door te nemen om te zien waar je recht op hebt.
Werk je via een uitzendbureau of heb je een WW-uitkering? Dan heb je recht op een ziektewetruitkering. Zodra je deze uitkering krijgt en langdurig ziek bent, stopt de WW-uitkering na dertien weken. Hier komt de ziektewetuitkering voor in de plaats en deze bedraagt ongeveer 70% van het dagloon, gebaseerd op het salaris wat je voorheen dagelijks verdiende. Op de website van het UWV is het maximale bedrag te vinden wat geldt voor de ziektewetuitkering. Mogelijk heb je ook recht op zorgtoeslag of een verhoogde zorgtoeslag, dit kan je vinden op de website van de Belastingdienst.
Ben je zelfstandige? Dan maak je helaas geen aanspraak op een uitkering in het geval van ziekte. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan krijg je te maken met de verzekeringsmaatschappij. Op grond van de poliswaarden berekenen zij welk bedrag en hoe lang er wordt uitgekeerd. Heb je geen AOV? Dan kan je via de gemeente mogelijk gebruik maken van het Besluit Bijstand Zelfstandigen. Als er sprake is van een levensvatbaar bedrijf, kan je aanspraak maken op een krediet om de ziekteperiode te compenseren. Dit moet wel weer worden terugbetaald.*
Twee jaar na loondoorbetaling
Ben je twee jaar na loondoorbetaling nog niet klaar om te werken? Ben je bijvoorbeeld nog te moe of fysiek beperkt geraakt? Dan kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. Een bedrijfsarts van het UWV zal bepalen of je ten minste 35% arbeidsongeschikt bent door ziekte. Zodra je de uitkering ontvangt, verwacht het UWV dat je meewerkt aan het herstel of aan re-integratie.*
*Deze informatie is afkomstig van diverse betrouwbare bronnen zoals Kanker.nl en de Rijksoverheid
Persoonlijke begeleiding bij voorziening en regelgeving
Heb je vragen of wil je graag hulp bij voorziening en regelgeving bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving Mijn OOK. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.