“In gesprek gaan met de oncologische patiënt over het leven dat zij leiden vind ik het allerbelangrijkste,” vertelt Ingrid Steenkist (48), oncologie- en hematologieverpleegkundige op de dagbehandeling van het Amsterdam UMC. Vanaf 1 april is Ingrid, naast haar huidige functie, werkzaam bij Stichting OOK als ondersteuningsconsulent. In deze rol houdt ze zich bezig met het begeleiden en ondersteunen van patiënten met kanker.
Grote behoefte aan ondersteuning
Ingrid: “In het Amsterdam UMC heb ik iedere dag te maken met patiënten die leven met kanker. Omdat ik op de dagbehandeling werk, zie ik wekelijks dezelfde gezichten. Deze mensen geven met regelmaat aan dat ze een grote behoefte hebben aan zorg buiten de muren van het ziekenhuis. Maar vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen.”
“De gesprekken met deze groep patiënten over het leven met kanker en alles wat dat teweeg brengt vind ik misschien wel het mooiste en belangrijkste onderdeel van mijn verpleegkundig beroep. Zo is de impact van de ziekte op lichamelijk en emotioneel gebied een onderwerp wat regelmatig aan bod komt. Met dit inzicht ben ik een opleiding tot coach gaan volgen. Dit gaf me zoveel energie, dat ik me heb ingeschreven bij de KvK. En toen begon het pas écht te kriebelen. Ik wilde hier nog veel meer mee doen!”
Eigen regie
“Het is belangrijk dat de patiënt de eigen regie behoudt en dat er samen gekeken wordt naar wat er nodig is aan steun en nazorg, met als doel om weer grip op het leven te krijgen. Stichting OOK is er voor zowel de patiënt met kanker als hun naasten en helpt beide groepen wegwijs te maken in de wirwar van instanties binnen de ondersteunende zorg. Deze hulp is vaak hard nodig tijdens en na een ingrijpende ziekte, maar het aanbod is niet inzichtelijk voor de patiënt.”
Ondersteuningsconsulent bij OOK
“Na 21 jaar met veel plezier gewerkt te hebben als oncologie- en hematologieverpleegkundige, was ik op zoek naar meer verdieping in mijn werk. Inmiddels heb ik de opleiding tot ondersteuningsconsulent afgerond en werk ik sinds 1 april als ZZP’er voor Stichting OOK. Als ondersteuningsconsulent sta ik, figuurlijk, naast de patiënt en bied ik een luisterend oor. Waar zit je mee en waar loop je tegenaan? Hoe kan ik je helpen? Samen kijken we waar lokaal de beste zorg wordt verleend en waar de patiënt op dat moment behoefte aan heeft. Dit kan variëren van een diëtiste met oog op voeding en smaak tot een oncologie fysiotherapeut om er lichamelijk weer bovenop te komen. Ik help de patiënt met tips en ondersteuning op weg naar de juiste nazorg. Dit is een mooi aanbod voor de patiënten waar ik en mijn collega’s mee werken in het UMC. En omdat het werk veelal online is, kan ik de gesprekken ook in de avonduren inplannen. Zo kan ik het ook nog goed combineren met mijn rol als verpleegkundige. Mensen helpen is het allermooiste dat er is. En vanaf nu doe ik dat met heel veel plezier als ondersteuningsconsulent bij Stichting OOK!”
Ben jij ook op zoek naar meer verdieping in je rol als zorgprofessional in de oncologie? Tijdens de vijfdaagse opleiding tot ondersteuningsconsulent krijg je alle vereiste kennis, tools en vaardigheden aangereikt om mensen met kanker en hun naasten te begeleiden bij het leven met kanker.