Veranderingen in het lichaam bij kanker

Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen je lichaam en je uiterlijk veranderen. Zorg daarom extra goed voor jezelf in deze periode. Is je uiterlijk veranderd door de behandeling tegen kanker? Bijvoorbeeld je haar, je huid, je nagels, veranderingen in gewicht, vochtophopingen etc.? Er zijn vaak oplossingen beschikbaar. Wacht niet als je klachten hebt, maar bespreek ze met je medisch contactpersoon van het ziekenhuis of je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.

Titel: Leven met Pijn

Auteur: Martine Veehof
ISBN: 978-946-1050-816
Omschrijving: Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Gewrichtsaandoeningen en nek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn. Het Boom Hulpboek Leven met pijn is een combinatie van psycho-educatie en oefeningen, gebaseerd op mindfulness en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).


Titel: De Pijn de Baas

Auteur: dr. Frits Winter De Pijn de baas
ISBN: 978-90-5513-411-3
Omschrijving: Dit boek helpt u uw eigen therapeut te worden. U kunt de invloed van de pijn terugdringen. Het is belangrijk te weten wat u daarvoor moet doen, maar vooral wat u daarvoor moet laten.


Titel: Welterusten!

Auteur: Stefan Lucius
ISBN: 978-94-6105-927-7
Omschrijving: Het boek gaat in op vragen als: waarom is slapen zo belangrijk? Hoe komt het dat het sommige mensen zoveel moeite kost om in slaap te vallen? Hoe meer we leren over slapen, des te meer vraagtekens er lijken te zijn. Er is echter wel degelijk een goede manier om slaapproblemen te analyseren. Naast inzicht in oorzaken en handvatten voor behandelmogelijkheden bij slaapproblemen geeft dit boek actuele, wetenschappelijk onderbouwde tips.


B-bewust*

Als je te maken krijgt met borstkanker raakt je leven ontregeld. Onderzoeken en behandelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het helpt als je regelmatig stil staat bij je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. En bij wat je wel of juist niet wilt. B-bewust helpt hierbij en kun je gebruiken om gesprekken voor te bereiden.

Bezoek de website >


Borstprotheseleverancier*

Bij een borstprotheseleverancier kunt u terecht voor een uitwendige borstprothese. U heeft keuze uit de verschillende modellen, maten en merken die een leverancier in huis heeft. De leverancier van borstprothesen heeft een ruime collectie speciale lingerie en badkleding. Vind een borstprotheseleverancier bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Care For Women*

Professionele hulp bij hormonale problemen tijdens de overgang, de menstruatie, zwangerschap, anticonceptie, etc.

Bezoek de website > 


Cogmed*

De Cogmed Werkgeheugen Training is een wetenschappelijk bewezen methode die door het trainen van het werkgeheugen het concentratievermogen kan verbeteren.

Bezoek de website > 


Freya*

De vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Je wilt graag een kindje. Een heel gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya is er voor jou!

Bezoek de website > 


Haarwerker*

Een haarwerker of haarwerkspecialist biedt ondersteuning bij de aanschaf van een pruik of een gedeeltelijk haarwerk. Pruiken bestaan in verschillende soorten, maten, lengtes en kleuren. Het is belangrijk dat u vóór uw eerste chemobehandeling een afspraak maakt met een haarwerker. Vind een haarwerker bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Hoofdhuidkoeling*

Haaruitval is een bijwerking van veel soorten chemotherapie. Iedereen ervaart haaruitval anders. Sommige patiënten hebben er geen last van terwijl anderen het heel erg vinden. Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen.

Bezoek de website >


Hoofdzakengids*

Hebt u last van haaruitval door ziekte of chemobehandelingen? En heeft u behoefte aan goede ideeën en mooie oplossingen? Hoofdzakengids.nl is dé site waar u alles vindt over de mogelijkheden om uw hoofd op een mooie, leuke en modieuze manier te bedekken.

Bezoek de website >


Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een therapie die wordt ingezet om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen. Dit zuurstoftekort kan voorkomen in weefsels die beschadigd zijn door bestraling.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Lymfoedeem*

Bij lymfoedeem hoopt zich een abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten op in een arm of been, de romp, de hals, het gezicht of het bekken. Mogelijke klachten zijn een zwaar, moe gevoel, veranderingen aan de huid en/of een zwelling. Op Kanker.nl lees je meer informatie over lymfoedeem bij kanker en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Neuropathie*

Als je kanker hebt, of behandeld wordt voor kanker, kun je last krijgen van neuropathie. Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer, wat verschillende klachten kan geven zoals prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel of pijn in handen of voeten. Op Kanker.nl lees je meer informatie over neuropathie bij kanker en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Orale mucositis*

Als gevolg van een behandeling met chemotherapie of bestraling, kan het mondslijmvlies beschadigd raken. Er ontstaat een ontstekingsreactie in de mond: orale mucositis. Dit geeft diverse klachten en verhoogt de kans op infecties. Op Kanker.nl lees je meer informatie over orale mucositis bij kanker.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Pijn*

Veel mensen met kanker hebben pijn. Tijdens de diagnose, behandeling of daarna. Op Kanker.nl lees je meer informatie over soorten pijn bij kanker en krijg je tips voor het omgaan met pijn.

Bezoek de website >


Look Good Feel Better*

Even samen met andere vrouwen bezig zijn met je uiterlijk. Dat kan bij de Look Good Feel Better workshops. Je krijgt tips en adviezen van onze beautyprofessionals over huidverzorging en make-up. Wat is de beste verzorging voor jouw huid? Hoe maak je je op wanneer je wenkbrauwen en wimpers zijn uitgevallen?

Bezoek de website >


Massagetherapeut*

Een ernstige ziekte kan gepaard gaan met veel emoties en stress, het is dan van belang om op tijd te ontspannen en afleiding te zoeken. Spieren die langere tijd gespannen zijn door een bepaalde lichaamshouding of door angst en zorgen, kunnen de pijn verergeren. Naast ontspanning kan massage hierdoor ook (de beleving) van pijnklachten verminderen, slaap verbeteren, het lichaamsbewustzijn bevorderen en angst/depressieklachten verminderen. Vind een massagetherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website >


Mirro – Module Slaapproblemen*

Deze module is ontwikkeld in opdracht van Stichting Mirro. De inhoud van deze site is ontwikkeld door professionals die deskundig zijn op het gebied van slaapproblemen.

Bezoek de website >


Nederlandse Haarstichting*

De Nederlandse Haarstichting is in het leven geroepen om mensen met haartuitval, haarproblemen en haarziekten voor te lichten, te helpen en bij te staan.

Bezoek de website >


NFK*

NFK streeft naar een betere kwaliteit van leven en een betere kwaliteit van zorg voor mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Concreet vertalen we dit naar twee hoofddoelen voor de komende jaren: kankerpatiënten in de juiste spreekkamer en de beste voor hen passende behandeluitkomst.

Bezoek de website >


NKCV*

Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV): Er is een groot verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid na kanker. Bij vermoeidheid na kanker is er vaak geen relatie tussen hoe moe u bent en wat u heeft gedaan. U bent een groot deel van de tijd moe en de moeheid is ernstiger dan alledaagse moeheid. Sommige mensen zijn al moe bij het opstaan, ook als zij goed hebben geslapen.

Bezoek de website >


Oedeemtherapeut*

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Vind via de Verwijsgids kanker een Oedeemtherapeut bij jou in de buurt.

Bezoek de website > 


Pijn bij Kanker*

Stichting die zich inzet om de kennis over pijn bij zowel mensen met kanker als zorgverleners te verbeteren. Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Echter blijven veel mensen met kanker klachten ervaren. Ruim de helft van de patiënten heeft met pijn te maken.

Bezoek de website > 


Podotherapeut*

De podotherapeut is een specialist op het gebied van de voet en behandelt voetklachten die kunnen optreden als gevolg van kanker of de behandeling van kanker, ongeacht welke vorm of waar deze kanker zich bevindt. Vind een podotherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Saraja Slaapcursus*

Slaap is een eerste levensbehoefte. Bij de Saraja slaapcursus wordt gewerkt volgens de Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie methode. Het is een totaalbenadering gericht op het opsporen en veranderen van slaapbelemmerende factoren in de mindset en in de lifestyle.

Bezoek de website > 


Seksuoloog*

Wanneer u als gevolg van kanker (bij uw partner) of de behandeling voor kanker seksuele problemen heeft, kan een seksuoloog die gespecialiseerd is in kanker u ondersteunen. Vind een seksuoloog bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Snelbeterinjevel*

Snelbeterinjevel.nl biedt drie online trainingen aan om te werken aan slaap-, pieker- en stressklachten. De trainingen kun je zelfstandig volgen, je ontvangt dus geen begeleiding. Een training bestaat uit praktische oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen. Je kiest zelf welke oefeningen je eerst doet, en wanneer je ze doet.

Bezoek de website >


Somnio Online Slaaptherapie*

Eindelijk weer een goede nachtrust en uitgerust de dag door! De Somnio slaaptherapie helpt je om beter te slapen – zonder pillen en middeltjes.

Bezoek de website >


Stichting Pruijck*

Stichting Pruijck is er voor alle mensen die kaal zijn geworden, door welke reden dan ook. Stichting Pruijck staat klaar voor iedereen die een mooie pruik nodig heeft.

Bezoek de website > 


Stomaatje*

Op deze website vind je alle ins & outs rondom een stoma: van vakantie, sport en kleding tot seksualiteit en zwangerschap. Je vindt er ook algemene onderwerpen als: Wat is nu eigenlijk een stoma?

Bezoek de website >


Stoma vereniging*

Alle informatie rondom een stoma en een Stoma Wegwijzer met informatie die er voor jou toe doet. Bijvoorbeeld informatie voor wanneer je net geopereerd bent, of als je op reis gaat met een stoma of wanneer je een kind hebt met een stoma.

Bezoek de website > 


TENS pijnbestrijding*

TENS is een afkorting voor “Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie” en is een natuurlijke, veilige en doeltreffende manier om chronische pijn zoals bijv. artritis te verlichten. Niet om de oorzaak van de pijn weg te nemen. De TENS methode van pijnbestrijding is wetenschappelijk bewezen en in de praktijk veelvuldig toegepast door fysiotherapeuten en pijnklinieken voor verlichting van alle soorten chronische pijnklachten.

Bezoek de website > 


Toupim – Pruik van eigen haar

Toupim biedt vrouwen die last hebben van haarverlies door chemotherapie een alternatief voor de volledige pruik, namelijk een zogenoemde eigenhaar-band. Dit is een zachte haarband met daarin verwerkt een rand van eigen haar. Als het haar niet geschikt is kun je kiezen voor een standaard model.

Bezoek de website > 


Voetzorgverlener*

Als gevolg van de behandeling van kanker kunt u last krijgen van voetklachten zoals neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven.  Een oncologisch voetzorgverlener herkent de bijwerkingen die u als gevolg van de behandeling kunt ondervinden. Vind een voetzorgverlener bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC)*

Door de behandeling van kanker kun je eerder in de overgang komen of heftigere overgangsklachten ervaren. De overgangsconsulent biedt professionele onafhankelijke hulp op dit vlak. Een overgangsconsulent is een speciaal opgeleide Verpleegkundige of Verloskundige, verenigd in de VVOC (Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten). Vind een overgangsconsulent bij u in de buurt via de website.

Bezoek de website >

OWise*

OWise is de eerste en enige website en mobiele app die je de mogelijkheid geeft al jouw persoonlijke informatie over borstkanker bij de hand te hebben.

Klik hier voor meer informatie.


Survivor Care App

De overgang van patiënten van hun oncologische zorg naar follow-up en nazorg (survivorship fase) confronteert survivors met een aantal uitdagingen: herstellen na een behandeling van kanker en het optimaal houden van hun gezondheid en algemeen welzijn.

De huidige versie van de Survivor app bevat de volgende functies: Nuttige informatie over het herstellen van en gezond blijven na de behandeling van kanker,  Interactieve hulpmiddelen om vragen aan uw arts en andere zorgverleners bij te houden en antwoorden opnemen, Survivorship Care Plan, op maat gemaakt voor de individuele kanker survivor en Controle en follow-up afspraken maken en herinneringen instellen. De app is ontwikkeld door het UMC Groningen. Op dit moment is de app alleen te downloaden in de Apple-store.

Klik hier voor meer informatie