Gedachten en emoties

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste met kanker kunt leven. Iedereen en elke situatie is anders. Elk individu verwerkt het hebben van kanker of het feit dat een geliefde kanker heeft op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Dit kan veel emoties met zich meebrengen zoals angst, paniek, verdriet, boosheid, somberheid, kwetsbaarheid en onzekerheid. De manier van omgaan met deze emoties hangt af van de persoonlijk stijl waarop iemand van nature met zo’n grote tegenslag omgaat. Uiteraard kun je ondersteuning vragen bij dit proces, van je naaste omgeving of van een professionele hulpverlener.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.


Titel: Ongeneeslijk optimistisch

Auteurs: Karel Glastra van Loon
ISBN: ISBN 9789046800164
Omschrijving: In Ongeneeslijk optimistisch beschrijft Glastra van Loon in mooie, korte verhalen openhartig zijn leven als kankerpatiént.

Hij geniet van het kleine, is opgwekt over de toekomst en verliest nooit zijn humor.


Titel: Hulpboek Voluit Leven

Auteur: Ernst Bohlmeijer
ISBN: 978-908-5066-86-6
Omschrijving: Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen, zo is de overtuiging. De strijd tegen deze klachten staat dan centraal in het leven.

Dit boek laat zien dat dit niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht. Er ontstaat ruimte en energie om nu te doen wat je werkelijk belangrijk vindt. Dan leef je voluit en ervaar je voldoening.


Titel: Leren lopen op je handen

Auteur: Jannet Wiegersma Leren lopen op je handen
ISBN: Momenteel alleen beschikbaar via de website.
Omschrijving: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet. Stilstaan om weloverwogen keuzes te maken, na te denken over werk, de zorg voor de kinderen, wat dit betekent voor je relatie, je vrienden, je familie. Ziek zijn heeft invloed op je lijf en je hoofd, het dringt door tot iedere vezel. Dit boek geeft handvatten om stapje voor stapje even stil te staan, af en toe gas te geven en het vooral te doen op een manier die bij jou past.


Titel: Doorlevers

Auteur: Daniëlle Hermans & Barbara Slagman
ISBN: 9789026350474
Omschrijving: In dit boek vertellen vijftien mensen – jong en oud, man en vrouw, met en zonder gezin – hoe zij omgaan met het leven met kanker. Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht. Iedereen haalt opgelucht adem: ‘Het gaat weer goed.’ Maar zo simpel ligt het niet. Hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Hoe pakt je partner dit op, hoe vertel je dit aan je kinderen en begrijpt je werkgever jouw situatie? Veel doorlevers lopen er bijna dagelijks tegenaan dat er voor hen weinig plek in de maatschappij is.

Coach Connect 

Wij helpen je weer grip te krijgen op wat jij zélf belangrijk vindt in het leven.

Bezoek de website > 


Haptotherapeut*

Haptotherapeuten begeleiden mensen in hun functioneren door middel van aanraken. Dit contact geeft u de mogelijkheid uw gevoelens en reacties op wat u meemaakt te herkennen, te verwerken en een plek te geven. Door de aandacht voor uw gevoel, kunt u uw eigen vermogen/kracht (her)ontdekken. Vind een haptotherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


HDI – Minder angst bij kanker*

Heeft u kanker gehad en last van angst voor terugkeer van de ziekte? Verminder dan uw angst met onze online zelfhulptraining Minder Angst na Kanker. Deze zelfhulptraining helpt u leren leven met de dreiging van een levensbedreigende ziekte als kanker. De training duurt drie maanden.

Bezoek de website >


In de wolken 

In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander. Er worden brochures, boeken en andere materialen ontwikkeld voor rouwenden. Hoewel In de Wolken zich richt op alle verliessituaties is zij met name gespecialiseerd in kinderen en jongeren.

Bezoek de website >


Interapy*

Interapy biedt online therapie bij psychische klachten. Een online psycholoog, waar en wanneer het jou uitkomt. Toch iemand zien? Dat kan ook op één van de vestigingen in het land. Bijvoorbeeld hulp bij depressie, burn-out klachten, paniekaanvallen of rouwverwerking.

Bezoek de website > 


Kanker doet veel met je*

Kanker kan grote gevolgen hebben voor je werk, je relaties en je dagelijks leven. Alles is anders. Dat kan je boos, onzeker, eenzaam of somber maken. Op de website ‘Kanker doet veel met je’ vind je informatie en praktische tips over verschillende psycho-sociale klachten. Daarnaast word je gewezen op hulp en ondersteuning op dit vlak.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Aanpassingsstoornis*

Door kanker kan er veel veranderen in je leven, bijvoorbeeld op het gebied van werk of relaties. Beschik je over onvoldoende veerkracht om je aan te passen aan de veranderingen, dan kan dit tot een aanpassingsstoornis leiden. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastloopt of de situatie niet aankunt. Op Kanker.nl lees je meer informatie over aanpassingsproblemen en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Angst*

Kanker krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis. Het kan je uit evenwicht brengen en ervoor zorgen dat je je angstig voelt. Op Kanker.nl lees je meer informatie over angst bij kanker, krijg je tips om met angstgevoelens om te gaan en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Chemobrein*

Door kanker of de behandeling van kanker kun je last krijgen van cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. Chemotherapie kan een van de oorzaken zijn (‘chemobrein’), maar andere zaken kunnen ook een rol spelen. Op Kanker.nl lees je meer informatie over het ‘chemobrein’ en krijg je tips om hiermee om te gaan.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Cognitieve problemen*

Door kanker of de behandeling ervan kun je last krijgen van cognitieve problemen. Dit zijn problemen die te maken hebben met het denken, zoals onthouden of je aandacht bij iets houden. Op Kanker.nl lees je meer informatie over cognitieve problemen bij kanker en krijg je tips om hiermee om te gaan.

Bezoek de website >


Kleur je Leven*

Kleur je Leven is een behandelprogramma in de vorm van een app om zelfstandig of met begeleiding somberheid aan te pakken. De cursus bestaat uit 8 lessen van ongeveer 30 minuten. Je volgt 1 les per week op een voor jou geschikt moment. De lessen bestaan uit schriftelijke en gesproken informatie, korte films, animaties en opdrachten.

Bezoek de website >


MIND korrelatie*

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie. Wij bieden anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online.

Bezoek de website >


Maatschappelijk werk*

Een maatschappelijk werker helpt mensen met kanker en hun naasten bij het verwerken van de ziekte of bij angst en verdriet. Tijdens de behandeling en ook daarna. Vind een maatschappelijk werker bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Massagetherapeut*

Een ernstige ziekte kan gepaard gaan met veel emoties en stress, het is dan van belang om op tijd te ontspannen en afleiding te zoeken. Spieren die langere tijd gespannen zijn door een bepaalde lichaamshouding of door angst en zorgen, kunnen de pijn verergeren. Naast ontspanning kan massage ook (de beleving) van pijnklachten verminderen, slaap verbeteren, het lichaamsbewustzijn bevorderen en angst/depressieklachten verminderen. Vind een massagetherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Op Adem Na Borstkanker*

BREATH (het Engelse woord voor ‘adem’) heeft in de afgelopen vijf jaar de zelfhulpwebsite Op adem na borstkanker ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht. De website ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden.

Bezoek de website >


Psychiater*

Een verwijzing naar een psychiater is nodig wanneer je ernstige psychische problemen hebt die lang duren. Een psychiater is een arts die zich na zijn studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in psychiatrie. Hij gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw problemen. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van medicijnen en psychotherapie. Vind een psychiater bij jou in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Psycholoog*

Een psycholoog kan helpen bij psychische problemen die samenhangen met uw ziekte. Bijvoorbeeld bij angst, concentratieproblemen, relatieproblemen en vermoeidheid. Hij brengt samen met u in kaart welke klachten en problemen u heeft. Vind een psycholoog bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Psychosociaal hulpverlener*

Een psychosociaal hulpverlener kan ondersteuning bieden bij het omgaan met de psychische en sociale gevolgen van kanker en de behandeling. Er wordt stil gestaan bij belemmerende overtuigingen en soms dieperliggende blokkades die veel stress opleveren. Thema’s die vaak tijdens de begeleiding aan de orde komen zijn: angst, vermoeidheid, zelfvertrouwen, werk, zingeving en relatie. Vind een psychosociaal hulpverlener bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Psychotherapeut*

Een psychotherapeut kan helpen bij psychische problemen die samenhangen met uw ziekte. Bijvoorbeeld angst, concentratieproblemen of relatieproblemen. Vind een psychotherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Revalidatiearts*

Tijdens en na de kankerbehandeling en in de palliatieve fase kunt u last krijgen en houden van klachten zoals verminderde conditie, vermoeidheid, pijn, lymfoedeem, neerslachtigheid, angst of onzekerheid. Heeft u meerdere van deze klachten die met elkaar lijken samen te hangen, dan kan medisch specialistische revalidatie u helpen. Vind een revalidatiearts bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Vaktherapeut*

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, speltherapie, psychomotorische therapie en psychomotorische kindertherapie. In de behandeling staat vooral het doen en ervaren centraal. Dit kan helpen bij het verwerken van de emotionele of psychosociale problemen. Vind een vaktherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 

Headspace

Mindfulness voor elke dag. Ontdek oefeningen, video’s en meer voor een gezonder en fijner leven. Deze app vormt jouw persoonlijke mindfulnessgids. Er zijn verhalen en mini-meditaties om mee wakker te worden, om je lichaam en geest op hetzelfde moment te trainen tijdens oefeningen en mindfulness voor een goede nachtrust.

Klik hier voor meer informatie.


Psyfit

Psyfit is een cursus in de vorm van een app waarmee je je mentale conditie traint. Dit doe je met oefeningen, filmpjes, tests en tips. Na het volgen van de cursus heb je meer grip op je leven, leef je meer in het hier en nu en kun je beter omgaan met de druk die de omgeving op je legt. In de cursus leer je wat mentale fitheid is en hoe je gelukkiger en meer ontspannen kunt leven.

Klik hier voor meer informatie.


Stop, breathe, think

Stop met wat je aan het doen bent, breathe en think met deze app. Oefen met mindful-ademhalen en het creëren van ruimte tussen je gedachten, emoties en reacties en verbreed je perspectief met gepersonaliseerde meditaties en activiteiten.

Klik hier voor meer informatie.


VGZ Mindfulness coach-app

Wil je beter omgaan met stress en zelfbewuster worden? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app Mindfulness coach van VGZ iets voor jou. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee je leert ontspannen en mediteren. Voor meer grip op jouw leven.

Klik hier voor meer informatie.