Fabiana-Toni-gezond-eten-kanker-Stichting-Optimale-Ondersteuning-bij-Kanker-nieuwsomslag

Fabiana: “Door kanker ben ik serieus aan de slag gegaan met gezond en smaakvol eten”

In 2012 werd Fabiana Toni geconfronteerd met een zeldzame vorm van borstkanker. Vanwege haar ziekte nam ze haar ongezonde levensstijl drastisch op de schop en viel ze 35 kilo af. Zo ontstond bij Fabiana een passie voor het koken van gezond én smaakvol eten. Sinds drie jaar organiseert ze de ‘Blije Taarten Actie’, waarmee ze bewustwording creëert rondom dit onderwerp en geld inzamelt voor kankeronderzoek. Dit jaar kun je gratis een ‘Blije Taart Pakket’ bestellen en zelf een gezonde appeltaart bakken voor iemand die je liefhebt, bijvoorbeeld een naaste met kanker. We spraken Fabiana over haar speciale relatie met voeding en de actie.

Hoe was jouw relatie met eten voordat je ziek werd?

“Eten heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in mijn leven. Ik ben Italiaans en ben opgevoed door ouders die erg van lekker eten houden. Bovendien is mijn moeder een fantastische kok en is mijn vader gespecialiseerd in alles wat met vet en vlees te maken heeft.

Zelf heb ik ook aanleg voor koken. Maar door mijn werk als architect heb ik nooit de tijd genomen om serieus aan de slag te gaan met eten. Kanker heeft daar verandering in gebracht.”

Hoe heeft de kanker je smaak en voedingspatroon beïnvloed?

“In oktober 2012, toen mijn tweede kind nog geen jaar oud was, kreeg ik de diagnose borstkanker: mastitis carcinomatosa, beter bekend als IBC (Inflammatory Breast Cancer). Een zeldzame en zeer agressieve vorm van borstkanker. Ik heb zes maanden lang chemotherapie gehad, waardoor mijn smaakpapillen aangetast werden. Daarnaast had ik last van pijnlijke bijwerkingen, zoals anale kloven. Ik moest lichamelijk fitter worden en dus mijn dieet drastisch veranderen: veel vezels en water via groenten en fruit, peulvruchten, volle granen, noten, zaden en af en toe vis.

Ook mijn smaak veranderde. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik steeds meer zin had in bouillon of soepen in het algemeen. Ik heb gelukkig altijd door kunnen eten, ook tijdens de chemokuur.”

Kon je je eetgewoonten makkelijk aanpassen?

“In het begin viel het niet mee. Het omschakelen naar verantwoorde ingrediënten vroeg aandacht en energie. Naarmate de tijd vorderde begon ik steeds meer interesse in gezond eten te ontwikkelen en ging ik echt experimenteren op gebied van koken. Het begon met wortelbrood, vervolgens ging ik verder met desem, hartige taarten en salades met peulvruchten. Ik probeerde overal groenten in te verwerken, ook in zoete gerechten. Een van mijn favoriete recepten was appelstrüdel gemaakt van gebuild meel, olie en zout voor het deeg, en appels, kaneel, citroenrasp, walnoten en rozijnen voor de vulling.

Elke keer als ik een recept had gecreëerd wat gezond en lekker was voelde ik me krachtig en trots, ondanks mijn ziekte. De energie die ik nodig had om het gerecht te maken kwam verdubbeld terug!”

Nu deel je je recepten via je blog. Waarom ben je hiermee gestart?

“Ik wilde het energieke gevoel dat ik ervaar tijdens het koken delen met anderen. Zo hoop ik steun te geven aan mensen die net als ik een transformatie op gebied van voeding doormaken. Gezond eten hoeft geen extra last te zijn tijdens je ziekte, het kan juist kracht geven. Met mijn verhaal en recepten wil ik andere mensen inspireren.

Via mijn Instagram pagina @byebyesalsiccia kun je mijn experimenten volgen (in het Engels en Italiaans). Daarnaast ben ik recent gestart met een Nederlandstalige blog, www.deblijetaart.nl en Instagram pagina @deblijetaart.”

Wat houdt de ‘Blije Taarten Actie’ in?

 “Drie jaar geleden heb ik mijn inspiratie losgelaten op een taart: “Fabiana’s Blije Appel Taart”, een plantaardige taart met een nootachtige smaak en de frisheid van citrusvruchten. Dit is de gezonde versie van de appeltaart die ik zeven jaar geleden bakte voor de chirurg die mijn rechterborst en okselklieren weghaalde. Een taart met een verhaal.

In 2018 vond de eerste ‘Fabiana’s Blije Taarten Actie’ plaats, waarbij ik op één dag 46 taarten bakte met behulp van vrijwilligers om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Vorig jaar verkocht ik een ‘Blije Taart Pakket’ in ruil voor een donatie.

Dit jaar, dankzij de ondersteuning van mijn vrienden Martin Schillevoort en Maya van Nes, gaat de actie nog verder: Je krijgt het pakket cadeau om een taart te bakken voor iemand die je liefhebt. Bijvoorbeeld iemand die ziek is of ziek is geweest en een hart onder de riem nodig heeft!”

 

Hoe bestel je een ‘Blije Taart Pakket’?

Ken jij iemand die een Blije Appeltaart verdient als blijk van steun, liefde en waardering? Dan kun je het gratis pakket bestellen via: https://www.atouchofmaya.nl/blije-taarten-actie

Je ontvangt het pakket eind september, boordevol hoogwaardige ingrediënten (glutenvrije havervlokken, gedroogde abrikozen, amandelen, walnoten en rozijnen) en een duidelijk recept.

 

Blije Appel Taart


De ontwikkelingen van het pakket kun je volgen via de blog deblijetaart.nl, Facebook pagina De Blije Taart en Instagram profiel @deblijetaart.

Het gratis pakket is mogelijk gemaakt door de actie ‘Pindasoep voor Blije Taart’ met als initiatiefnemers de sociale en blije ondernemers Fabiana Toni (www.deblijetaart.nl), Martin Schillevoort en Maya van Nes (www.atouchofmaya.nl).