Energie & Bewegen met kanker - Stichting Optimale Ondersteuning

Energie en bewegen bij kanker

Kanker en de behandeling ervan kunnen een impact hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Je lichamelijke conditie kan achteruitgaan, wat zich kan uiten in vermoeidheid. Bewegen tijdens en na de behandeling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van de conditie en het herstel.

Het is zinvol om deze klachten met je medisch contactpersoon van het ziekenhuis, je huisarts of ondersteuningsconsulent te bespreken. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde zorgverlener.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.

Er zijn geen boeken beschikbaar

B-bewust checklist bij borstkanker – Voeding & Beweging*

Als je te maken hebt met borstkanker helpt het als je regelmatig stil staat bij wat voor jou belangrijk is. Bij je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. Door hierover te praten met je zorgverlener is het mogelijk om informatie, behandelingen en nazorg af te stemmen. Gebruik de B-bewust checklist om gesprekken voor te bereiden, door vragen te selecteren die je wilt bespreken. Bijvoorbeeld over ‘Voeding & Beweging’.

Bezoek de website > 


Fysiotherapie en kanker

Een oncologiefysiotherapeut is speciaal opgeleid om patiënten met kanker te behandelen voor de gevolgen van hun behandeling. Chemotherapie, bestraling en een operatie zijn zware ingrepen die allerlei bijkomende klachten kunnen veroorzaken.

Bezoek de website > 


HDI – Minder moe bij kanker*

Heb je ernstige vermoeidheidsklachten? Verminder dan je vermoeidheid met onze online therapie Minder Moe bij Kanker. Deze therapie duurt elf weken en wordt vergoed via de basisverzekering.

Bezoek de website >


HDI – Groepstherapie*

Groepstherapie, psychologische zorg bij kanker. Groepen bestaan uit vijf tot tien deelnemers. Zij komen zes tot negen keer, één of tweewekelijks, bij elkaar onder begeleiding van een ervaren therapeut. Er zijn verschillende groepen. Voor welke groep je in aanmerking komt, is bijvoorbeeld afhankelijk van je klacht, hulpvraag, leeftijd en toekomstperspectief.

Bezoek de website > 


Kanker.nl – Sport en bewegen*

Kanker en de behandeling van kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak gaat je uithoudingsvermogen achteruit, neemt je spierkracht af en ben je erg moe. Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is óók goed voor je lichaam en geest. Op Kanker.nl lees je meer informatie over sporten en bewegen tijdens kanker, krijg je tips en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Kanker.nl – Vermoeidheid*

Veel mensen die kanker hebben of hebben gehad, hebben last van vermoeidheid voor, tijdens of na de behandeling. De vermoeidheid kan minder worden naarmate je herstel vordert, maar deze kan ook nog lang aanhouden. Op Kanker.nl lees je meer informatie over vermoeidheid bij kanker, krijg je tips over omgaan met vermoeidheid en kun je zorg en hulp zoeken.

Bezoek de website >


Oedeemtherapie*

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Vind een Oedeemtherapeut bij jou in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


NKCV*

Er is een groot verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid na kanker. Bij vermoeidheid na kanker is er vaak geen relatie tussen hoe moe u bent en wat u heeft  gedaan. U bent een groot deel van de tijd moe en de moeheid is ernstiger dan alledaagse moeheid.  Sommige mensen zijn al moe bij het opstaan, ook als zij goed hebben geslapen.

Bezoek de website > 


Revalidatiearts*

Tijdens en na de kankerbehandeling en in de palliatieve fase kunt u last krijgen en houden van klachten zoals verminderde conditie, vermoeidheid, pijn, lymfoedeem, neerslachtigheid, angst of onzekerheid. Heeft u meerdere van deze klachten die met elkaar lijken samen te hangen, dan kan medisch specialistische revalidatie u helpen. Vind een revalidatiearts bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website >


Sportzorg Nederland 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Vind hier ook een sportarts bij jou in de buurt.

Bezoek de website > 


Tegenkracht*

Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar jouw eigen wensen. Tegenkracht is er voor mensen met kanker vanaf het moment van diagnose. Kankersoort of leeftijd zijn niet van belang. Zij zijn er voor iedereen.

Bezoek de website >

Untire App*

Ben je het zat om altijd moe te zijn? Mis je het om normaal deel te kunnen nemen aan alledaagse bezigheden? Als je last hebt van kanker-gerelateerde vermoeidheid (KGV) ben je waarschijnlijk geestelijk en lichamelijk uitgeput. Untire geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en je leven weer te kunnen leven.

Klik hier voor meer informatie


Pinktrainer*

Een applicatie die de zorgverlening optimaliseert voor alle betrokken zorgverleners en die voor de patiënt meer gepersonaliseerde zorg mogelijk maakt. Pinktrainer geeft je de mogelijkheid om passende en waardengerichte zorg te bieden. Met de app voer je een intake en kun je periodiek testen uitvoeren en registreren. Monitor met de patiënt de voortgang via een videoverbinding, grafieken en rapportages. Pinktrainer ondersteunt met trainingsprotocollen en voedingsrichtlijnen voor, tijdens en na de behandeling.

Klik hier voor meer informatie