Relaties & Omgeving
Stichting Olijf is hét netwerk voor vrouwen met gyneacologische kanker. Olijf biedt steun en informatie aan vrouwen die gyneacologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.
Hét platform over seksualiteit bij gynaecologische kanker
Seks hoort voor de meeste mensen bij het leven. Maar wat als je een vorm van gynaecologische kanker hebt gehad? Verandert je seksleven of je vrouw-zijn na je behandelingen? Hoe pak je seksualiteit weer op en waar kun je tegenaan lopen?
Elk jaar horen meer dan 4.800 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact. Na de diagnose kanker worden vrouwen geconfronteerd met hun sterfelijkheid. Door de behandeling kunnen vrouwen onder andere vervroegd in de overgang raken en ongewild geen kinderen meer krijgen. Ook worden velen geconfronteerd met problemen met seks en intimiteit.
Wij willen het taboe doorbreken op praten over seks na gynaecologische kanker
Voor iedereen anders
Door de bijwerkingen van de behandeling van gynaeaologische kanker kan er voor jou op seksueel gebied van alles veranderen. Je kunt nieuwe seksuele problemen krijgen of bestaande seksuele problemen van voor je ziekte kunnen verergeren.De gevolgen op seksueel gebied zijn voor iedere vrouw anders. Sommige vrouwen hebben geen of alleen maar tijdelijke seksuele problemen, terwijl andere vrouwen juist veel problemen ervaren en soms ook langdurig.
Nieuw platform
Er zijn veel dingen die een rol kunnen spelen om weer aan seks te kunnen denken, en met wie kun je erover praten? Je zus, moeder en vriendinnen willen je vast graag steunen, maar heb je tóch het gevoel dat ze jou niet echt begrijpen?
Op praten over seks rust voor veel mensen een taboe. Seksualiteit is een onderwerp waar veel mensen niet gemakkelijk over praten, en al helemaal niet als je gynaecologische kanker hebt gehad. Dat taboe wil Olijf heel graag doorbreken, en dat doet de stichting met een nieuw platform.
Op de website vind je heel veel informatie, ervaringsverhalen en tips, in tekst, beeld, video’s en podcasts.
Wat zou je willen weten?
- Dat je niet de enige bent die vragen heeft?
- Dat het normaal is wat jij ervaart?
- Bij welke professional je terecht kunt als je er zelf niet uitkomt?
- Hoe anderen hun seksualiteit weer hebben opgepakt?
- Tegen welke veranderingen je aan kunt lopen?
- Of anderen misschien het hoofdstuk ‘seks’ wel hebben afgesloten?
Wil je tips en adviezen? Over bijvoorbeeld het gebruik van pelottes? Of over welk glijmiddel je het beste kunt kopen? En dat er ook vrouwen zijn die glijmiddel helemaal niks vinden? Dat en nog veel meer vind je op het platform van Olijf over seksualiteit.
Achtergrond
Na een Doneer Je Ervaring-uitvraag van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in 2017 over seksualiteit en een brainstormsessie met lotgenoten is het onderwerp bij Olijf definitief op de agenda gekomen. Toen de stichting in 2019 kon meedoen aan een subsidieronde van ZonMW, heeft die niet geaarzeld en een voorstel geschreven en ingediend. En dat werd gehonoreerd. Met deze subsidie kon de stichting het project starten, middelen ontwikkelen en het plan uitwerken. Het resultaat daarvan is het nieuwe platform, waar veel vrijwilligers van Olijf en diverse professionals aan hebben meegewerkt. Het platform is ontwikkeld vanuit de behoefte van lotgenoten om antwoorden te kunnen geven op vele vragen die er leefden, maar ook om ervaringen uit te wisselen en tips te delen.
Over Olijf
Stichting Olijf is hét netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Olijf biedt steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten. Vormen van gynaecologische kanker zijn eierstokkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, vulvakanker en vaginakanker. Olijf wil op basis van ervaringsdeskundigheid bijdragen aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven.
Heb je vragen of wil je graag hulp bij het onderwerp Relaties & omgeving bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK’. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.