Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen je lichaam en uiterlijk veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van lymfoedeem of het uitvallen van haar, maar ook aan het afnemen van speeksel, een borstamputatie of een verstoring van de hormonen. Maar waar kan je terecht als je hulp nodig hebt bij de veranderingen die je lichaam doormaakt? Wij hebben een aantal bronnen op een rijtje gezet.
1. Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid
Er is een groot verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid na kanker. Bij vermoeidheid na kanker is er vaak geen relatie tussen hoe moe u bent en wat u heeft gedaan. U bent een groot deel van de tijd moe en de moeheid is ernstiger dan alledaagse moeheid. Sommige mensen zij al moe bij het opstaan, ook als zij goed hebben geslapen. Vermoeidheid bij kanker is bij iedereen verschillend, de een heeft er meer last van dan de ander. Op de website van het NKCV krijg je verschillende tips en manieren om met de vermoeidheid aan de slag te gaan.
2. Care for women
Barst je wel eens uit het niets in tranen uit? Val je uit tegen je partner of kinderen zonder duidelijke reden? Dreef je vannacht weer eens je bed uit vanwege opvliegers of heb je iedere maand last van je menstruatie? Grote kans dat schommelende hormonen de boosdoener zijn. Care for Women biedt professionele hulp bij hormonale problemen tijdens de overgang, de menstruatie, zwangerschap, anticonceptie, etc. Heb jij hulp nodig? Neem dan eens een kijkje op de website van Care for woman.
3. Stomaatje
Een stoma ‘krijgen’ is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving: de weg vooraf, de ziekte, de operatie, het veranderende lichaam, de littekens, het zakje op je buik en hoe nu verder? Op de website van stomaatje vind je alle ins & outs rondom een stoma. Van vakantie, sport en kleding tot seksualiteit en zwangerschap. Je vindt er ook algemene onderwerpen, zoals wat is een stoma?
4. Survivor Care app
De overgang van patientent van hun oncologische zorg naar een follow-up en nazorg (de survivorshipfase) confronteert survivors met een aantal uitdagingen: herstellen na een behandeling van kanker en het optimaal houden van hun gezondheid en algemeen welzijn. De app is gratis te downloaden in de appstore van Google en in de Playstore voor Android telefoons. Wil je meer weten? Kijk dan op app van Survivor Care.
Persoonlijke begeleiding bij veranderingen in/aan het lichaam
Heb je vragen of wil je graag hulp bij zingeving bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving Mijn OOK. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.