De behandeling van kanker brengt vaak lichamelijke gevolgen met zich mee. Zo zijn veel (ex)patiënten heel vermoeid, hebben last van tintelingen of een doof gevoel in handen of voeten en kunnen door de gevolgen van de behandeling niet meer goed sporten of vrij bewegen. De energie is er niet of fysieke beperkingen spelen een rol. En dat kan zeer frustrerend werken. Wij hebben een aantal bronnen verzameld die helpen bij het opstarten van sporten en bewegen na de behandeling.
1. Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht biedt kankerpatiënten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar jouw eigen wensen. Tegenkracht is er voor mensen met kanker vanaf het moment van de diagnose. Kankersoort of leeftijd zijn niet van belang. Zij zijn er voor iedereen. Na het intakegesprek volgt een uitgebreid sportmedisch onderzoek om jouw belastbaarheid te bepalen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een aangesloten sportarts of oncologische fysiotherapeut. Het sportmedisch advies, je persoonlijke wensen en doelstellingen bepalen het begeleidingsproject. Wil jij sporten om te herstellen na de diagnose? Kijk dan hier voor meer informatie.
2. Oncologische fysiotherapeut
Een oncologiefysiotherapeut is speciaal opgeleid om patiënten met kanker te behandelen voor de gevolgen van hun behandeling. Chemotherapie, bestraling en een operatie zijn zware ingrepen die allerlei bijkomende klachten kunnen veroorzaken. De fysio kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en conditie, maar ook bij het dagelijks functioneren en bewegen. Kijk hier voor meer informatie of zoek een oncologische fysiotherapeut bij jou in de buurt.
3. Untire App
Ben je het zat om continu moe te zijn? En wordt het doen van dagelijkse bezigheden ernstig belemmerd door de vermoeidheid? Als je last hebt van kanker-gerelateerde vermoeidheid (KGV) ben je waarschijnlijk geestelijk en lichamelijk uitgeput. Untire geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en je leven weer te kunnen oppakken. De app is ontwikkeld door psychologen, patiënten en onderzoekers en is gebaseerd op bewezen methodes. Werk in je eigen tempo korte oefeningen af die je helpen om tot jezelf te komen. Lees hier meer over het gebruik van de app en probeer het uit.
4. HDI – Minder Moe bij Kanker
Heb je last van vermoeidheid na de diagnose en weet je niet hoe je hieruit kan komen? Het Helen Dowling Instituut biedt de online therapie ‘Minder Moe bij Kanker’ aan. Deze therapie duurt elf weken en wordt vergoed via de basisverzekering. De behandeling richt zich op het beter leren omgaan met vermoeidheid, waardoor ook psychologische klachten verminderen. Het is een combinatie tussen online en offline opdrachten en wekelijks online contact met een therapeut. Het is mogelijk om een doorverwijzing te vragen via de huisarts.
Persoonlijke begeleiding bij energie en beweging
Heb je vragen of wil je graag hulp bij energie en beweging bij kanker? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving Mijn OOK. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.