Met de sponsoractie Samenloop voor Hoop van KWF Kankerbestrijding wordt 24 uur lang gewandeld om geld op te halen voor kankerzorg. Ondanks het feit dat de Samenloop Zuidplas niet door kon gaan vanwege het coronavirus, heeft KWF besloten om €24.300 subsidie toe te kennen aan ons project: de Koplopers. Het project is bedoeld om een standaard werkwijze voor ondersteuning bij kanker via de huisartspraktijk te ontwikkelen. Dat betekent dat goede hulp bij kanker voor alle inwoners van Zuidplas een forse stap dichterbij komt. We spreken over het initiatief met Koploper Simone Breedvelt, praktijkverpleegkundige bij huisartspraktijk de Heer, van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den IJssel en Engelien Geerdink-Officier, bestuurslid bij het inloophuis Camino en commissielid van de Samenloop voor Hoop Zuidplas.
Samenloop voor Hoop
Engelien Geerdink: “De Samenloop voor Hoop is een sponsoractie van KWF Kankerbestrijding, waarmee geld ingezameld wordt voor kankerzorg. Vervolgens wijst KWF een deel van het opgehaalde bedrag toe aan twee initiatieven in de gemeente waar het evenement plaatsvindt, die ten goede komen aan mensen met kanker. Inloophuis Camino, waar ik als oud-huisarts bestuurslid ben, is betrokken bij de organisatie van de Samenloop Zuidplas. Helaas kon de laatste editie niet doorgaan vanwege het coronavirus. Toch heeft KWF onze aanvraag voor de Koplopers gehonoreerd en €24.300 toegekend aan het project, dat is heel bijzonder.”
Ondersteuning bij kanker in de eerste lijn
Simone Breedvelt: “Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte. Je hebt bij de huisarts al een praktijkondersteuner (POH) voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten, die extra ondersteuning biedt. Dit is ook hard nodig voor de oncologie. Met de Koplopers werken we aan een standaard werkwijze voor ondersteuning bij kanker via de huisartspraktijk (eerste lijn), een zogenoemde praktijkondersteuner oncologie.
De Koplopers zijn een aantal zorgverleners werkzaam in de huisartspraktijk, die zich hard maken voor de zorg voor mensen met kanker. Zo werk ik zelf als verpleegkundige oncologie in huisartspraktijk de Heer, van Gorcum en Bom in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarnaast zijn er ook een oncologiefysiotherapeut, een verpleegkundig specialist, een praktijkondersteuner en een huisarts betrokken bij het project.”
Leven na de diagnose kanker
Engelien: “Wat we zien is dat mensen zo’n 15 maanden na de diagnose tot een soort bezinning komen. Wat is me overkomen en hoe moet ik nu verder met mijn leven? Hoe pak ik mijn werk weer op? Hoe moet ik thuis alles organiseren? Het blijkt dat deze mensen niet van nature hulp zoeken. De huisarts denkt: ‘Zij weten me te vinden’. Maar de patiënt denkt: ‘Ik mag blij zijn dat ik er nog ben, dus hiervoor ga ik niet naar de huisarts’. Daar zit de mismatch. Als je dat gat kunt opvangen door een praktijkondersteuner oncologie die proactief en vanaf de diagnose met deze mensen aan de gang gaat, denken wij dat je een hoop ellende kunt voorkomen.”
Meerwaarde voor de patiënt
Simone: “In mijn huisartspraktijk, een van de drie praktijken waar de nieuwe werkwijze wordt getoetst, bied ik eigenlijk iedereen een gesprek aan. Het is echt maatwerk: Sommige mensen vinden het fijn als je af en toe belt, andere mensen vinden het juist prettig als je regelmatig langskomt. Dit ligt bijvoorbeeld aan de fase waarin iemand zich bevindt. Zo is de vraag groter onder patiënten waarbij geen genezing meer mogelijk is, omdat zij vaak veel vragen hebben en onzekerheid. Door deze werkwijze heb ik meer tijd voor het psychosociale aspect en alle onderwerpen die daarbij komen kijken, zoals emoties. Mensen zijn blij dat hier oog voor is. Omdat je al in beeld bent geweest, hoop je dat mensen je ook weer weten te vinden wanneer ze op een later moment last ervaren.”
Landelijk functieprofiel
Engelien: “De subsidie van KWF komt ontzettend goed te pas, omdat we met een onderwerp bezig zijn wat in de kinderschoenen staat en ontwikkeld moet worden. Hiervoor hebben we ondersteuning nodig van partijen zoals Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK), die ons faciliteren en adviseren. Dankzij de subsidie krijgt het project vaart en kunnen we de werkwijze verder uitrollen.
Uiteindelijk komt het project niet alleen ten goede aan Zuidplas, maar hopelijk ook op landelijke schaal. Het doel is om de functie neer te zetten in de eerste lijn en andere huisartsen te enthousiasmeren. Daar heb je een aantal Koplopers voor nodig zoals Simone, die doen en ontwikkelen. Dit leidt dan uiteindelijk tot een functieprofiel, waarmee je naar de zorgverzekeraars kan stappen. Er is duidelijk behoefte aan deze zorg en het is een ondersteunende en ontlastende functie voor de huisarts. Maar het belangrijkste is dat je de zorg afstemt op de individuele patiënt, het is echt maatwerk. Als er bij wijze van spreken per 10.000 patiënten één praktijkondersteuner oncologie zou zijn, zou dat de zorg een geweldige boost geven.”
Heb je zelf te maken met kanker en wil je meer weten over deze ondersteuning? Neem dan contact op met inloophuis Camino via info@centrumcamino.nl.
Heb je interesse in het Koploperproject en de werkwijze voor ondersteuning bij kanker via de huisartspraktijk? Anne-Marie Bart adviseert vanuit Stichting OOK en vertelt je graag meer. Mailen kan naar Anne–MarieBart@stichting-ook.nl.