Werk & Actief leven - Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker- OOK

Werk & Actief Leven bij kanker

Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van alle mensen met kanker problemen ervaart in hun werksituatie, opleiding of bij het uitoefenen van een hobby tijdens of na de behandeling van kanker. Dat komt door mogelijk lange termijneffecten van de behandeling, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of fysieke gevolgen als lymfoedeem. Maar ook omdat werkgevers, collega’s en degene met kanker soms te lang wachten met het bespreken van de terugkeer naar het werk.

Hoe kun je blijven werken tijdens je behandeling of weer aan het werk gaan na de behandeling? Hoe kan je je opleiding vervolgen? Welke opties zijn er om je hobby te blijven uitoefenen? Met welke instanties en/of personen krijg je dan te maken? Vraag hulp aan een ondersteuningsconsulent als je er niet uit komt.

Boeken, websites en apps

Ben je op zoek naar welke boeken, websites of apps jou kunnen helpen? Wij hebben op basis van ervaring van onze zorgprofessionals een eerste selectie gemaakt van boeken, website en apps.

Wij vinden het belangrijk om te verwijzen naar betrouwbare bronnen, daarom steunen wij de richtlijn ‘Betrouwbare Verwijzing naar (digitale) bronnen’. Deze richtlijn wordt onderschreven door Stichting OOK, NFK, BVN, IKNL, Kanker.nl, VUmc/OncoKompas, KWF Kankerbestrijding en IPSO. De met een sterretje (*) gemarkeerde boeken, websites en applicaties zijn conform de criteria van betrouwbaar verwijzen. De overige bronnen zijn aangedragen door onze ondersteuningsconsulenten, ervaren zorgprofessionals binnen de oncologie.

Titel: Leren lopen op je handen

Auteur: Jannet Wiegersma Leren lopen op je handen
ISBN: Momenteel alleen beschikbaar via de website.
Omschrijving: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet. Stilstaan om weloverwogen keuzes te maken, na te denken over werk, de zorg voor de kinderen, wat dit betekent voor je relatie, je vrienden, je familie. Ziek zijn heeft invloed op je lijf en je hoofd, het dringt door tot iedere vezel. Dit boek geeft handvatten om stapje voor stapje even stil te staan, af en toe gas te geven en het vooral te doen op een manier die bij jou past.


Titel: Werken na kanker

Auteur: Maria Hendriks, Malou van Hintum
ISBN: 9789072219534
Omschrijving: Dit boek gaat over wat nodig is om na kanker het werk weer op te pakken, met concrete tips en voorbeelden. Aan de hand van het proces van diagnose, behandeling, revalidatie, weer aan het werk zijn en de haken en ogen daarbij wordt de wet- en regelgeving uitgelegd in gewone taal. Het boek geeft inzicht in rechten en plichten, laat zien wat kankerpatiënten zelf kunnen doen en wat zij van hun werkgever kunnen verwachten.


Titel: Doorlevers

Auteur: Daniëlle Hermans & Barbara Slagman
ISBN: 9789026350474
Omschrijving: In dit boek vertellen vijftien mensen – jong en oud, man en vrouw, met en zonder gezin – hoe zij omgaan met het leven met kanker. Door nieuwe, soms experimentele, medische behandelingen leven mensen met levensbedreigende kanker maanden, zelfs jaren, langer dan verwacht. Iedereen haalt opgelucht adem: ‘Het gaat weer goed.’ Maar zo simpel ligt het niet. Hoe pak je de draad weer op als er zoveel onzekerheid is over je toekomstperspectief? Hoe pakt je partner dit op, hoe vertel je dit aan je kinderen en begrijpt je werkgever jouw situatie? Veel doorlevers lopen er bijna dagelijks tegenaan dat er voor hen weinig plek in de maatschappij is.


Titel: Dwars door alles heen

Auteur: Jeroen Mol
ISBN: 9789461562616
Omschrijving: In dit boek vertelt Jeroen Mol hoe het overleven van kanker voor hem positief uitpakte. Zijn diagnose slingerde hem in een achtbaan van ervaringen, emoties en schijnbaar onmogelijke dilemma’s. Dit boek is er voor iedereen die heeft ervaren dat je energie op kan raken. Dat herstel geen lineair proces is. Dat ontspanning ruimte geeft voor stress. En dat je vervelen zo gek nog niet is. Jeroen vertelt beeldend over alle keren dat hij zijn neus stootte. Hoe vind je je weg in de hectiek van alledag; voor je gezin, je eigen gezondheid en met een veeleisende baan? Een inspirerend boek over prioriteiten stellen, buikgevoel volgen, je kwetsbaar op durven stellen, rust creëren en bovenal een menselijke leider zijn.

B-bewust checklist bij borstkanker – Werk & Re-intergratie*

Als je te maken hebt met borstkanker helpt het als je regelmatig stil staat bij wat voor jou belangrijk is. Bij je voorkeuren, zorgen en (hulp)vragen. Door hierover te praten met je zorgverlener is het mogelijk om informatie, behandelingen en nazorg af te stemmen. Gebruik de B-bewust checklist om gesprekken voor te bereiden, door vragen te selecteren die je wilt bespreken. Bijvoorbeeld over ‘Werk & Re-integratie’.

Bezoek de website > 


Bedrijfsarts Consulent Oncologie*

Voor begeleiding en advies op het gebied van werkhervatting en arbeidsrevalidatie kunt u terecht bij een Bedrijfsarts Consulent Oncologie (BACO) of een klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie. Vindt een Bedrijfsarts Consulent Oncologie bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Belastingdienst*

Bepaalde ziektekosten mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor minder belasting. Ook heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming in uw zorgkosten.

Bezoek de website >


Blik op werk*

Via Blik op Werk kunt u kennis maken met verschillende thema’s rondom duurzame participatie en ook in contact komen met gekwalificeerde dienstverleners op dit gebied. Vervolgens kunt u met uw werkgever of de gemeente in gesprek gaan als dat aan de orde is.

Bezoek de website > 


De Zonnebloem*

De Zonnebloem is er voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking. Kun je door een lichamelijke beperking niet (meer) doen wat voor zoveel andere mensen vanzelfsprekend is? En wil je wel eropuit of gezelligheid met een vrijwilliger uit jouw buurt? Dan is de Zonnebloem iets voor jou.

Bezoek de website >


Do some good*

Gespecialiseerde coaching om op duurzame wijze vooruit te komen bij re-integratie na kanker.

Bezoek de website > 


Ergotherapie*

Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. De behandeling van een ergotherapeut is gericht op het opheffen, verminderen of compenseren van lichamelijke of psychische (cognitieve) problemen, beperkingen of handicaps. Vind een ergotherapeut bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Ika-Ned – Ondersteuning voor bedrijfsartsen*

Ika-Ned biedt ondersteuning aan bedrijfsartsen. De diagnose kanker heeft een enorme impact. Ika-Ned biedt begeleiding vanaf de diagnose, kijkt naar behoud van arbeidsvermogen en duurzame re-integratie.

Bezoek de website > 


Kanker.nl – Werk en kanker*

Kanker heeft bijna altijd gevolgen voor je werk. Waarschijnlijk werk je tijdelijk minder of moet je stoppen. Dat vraagt om aanpassingen, ook van je partner. Vaak zijn er ook financiële gevolgen. Op Kanker.nl lees je meer informatie over werk en kanker, krijg je tips en kun je hulp zoeken.

Bezoek de website >


Maatschappelijk werker*

Een maatschappelijk werker helpt mensen met kanker en hun naasten bij het verwerken van de ziekte of bij angst en verdriet. Tijdens de behandeling en ook daarna. Ook helpt de maatschappelijk werker bij praktische vragen of problemen, thuis of op het werk. Bijvoorbeeld over geldzaken of vergoeding van de kosten. Als het nodig is, kan de maatschappelijk werker u verwijzen naar speciale organisaties of zorgverleners. Vind een maatschappelijk werker bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


NFK – Kanker en Werk*

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, heb je veel aan je hoofd. Ook op werkgebied kunnen er dingen spelen. Kun je gewoon doorwerken? Wat zijn je rechten – mag je werkgever je zomaar ontslaan? En wat betekent dit voor je inkomen?

Bezoek de website >


Nibud*

Maak je kosten door ziekte of voor zorg, dan kun je deze kosten misschien aftrekken van de belasting. Je hoeft dan minder belasting te betalen of kunt zelfs geld terug krijgen.

Bezoek de website >


NVAB – Werken met of na kanker*

Veel mensen met kanker kunnen werken en willen dat ook graag. Maar ook als je graag wilt, is een passend werkend perspectief vinden vaak niet eenvoudig. De NVAB is ervan overtuigd dat de bedrijfsarts hierbij het verschil kan maken. Tegelijkertijd zien we dat er nog een wereld te winnen is. Werknemers, werkgevers en zorgverleners weten onvoldoende wat de bedrijfsarts voor hen kan betekenen. Bedrijfsartsen zelf mogen hun rol proactiever oppakken en invullen. Wij helpen alle betrokkenen graag op weg met informatie en hulpmiddelen.

Bezoek de website >


OPuce*

Twee op de drie mensen leeft na de diagnose kanker. Door medische ontwikkelingen groeit deze groep mensen snel. oPuce heeft als missie om het leven en vooral het werk na de diagnose kanker te verbeteren.

Bezoek de website > 


Re-turn*

Re-turn is volledig gespecialiseerd in verzuim en re-integratie bij kanker. Re-turn begeleidt werknemers met kanker en hun werkgevers, met als doel werken aan persoonlijk herstel, werkvermogen en goede inzetbaarheid, zowel tijdens als na de behandelingen.

Bezoek de website >


Revalidatiearts*

Tijdens en na de kankerbehandeling en in de palliatieve fase kunt u last krijgen en houden van klachten zoals verminderde conditie, vermoeidheid, pijn, lymfoedeem, neerslachtigheid, angst of onzekerheid. Heeft u meerdere van deze klachten die met elkaar lijken samen te hangen, dan kan medisch specialistische revalidatie u helpen. Vind een revalidatiearts bij u in de buurt via de Verwijsgids kanker.

Bezoek de website > 


Roparun vakantiebungalows*

Stichting Roparun beschikt over veertien vakantiebungalows waar mensen met kanker en hun familieleden kosteloos een weekje kunnen verblijven. De bungalows staan in Arcen in Limburg, in Ees in Drenthe, in Kamperland in Zeeland, in Kortgene in Zeeland, in Zuidland op Voorne-Putten en in Volendam in Noord-Holland. Een verblijf in één van onze bungalows kan u aangeboden worden door het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. In vele ziekenhuizen door geheel Nederland zijn de aanvraagformulieren verkrijgbaar.

Bezoek de website > 


Stap.nu*

Vanaf de eerste diagnose staat Stap Nu werkgever en werknemer bij met advies, coaching en counseling. Werken kan een wezenlijk onderdeel vormen van het benodigde herstel bij kanker. Stap Nu ziet ‘werken’ dus niet alleen als een bron van inkomen maar ook als werken aan invulling, werken aan het inzetten van je talenten, werken aan beweging en werken is maatschappelijk meedoen.

Bezoek de website >


Tegenkracht*

Stichting Tegenkracht biedt mensen met kanker sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar jouw eigen wensen. Tegenkracht is er voor mensen met kanker vanaf het moment van diagnose. Kankersoort of leeftijd zijn niet van belang.

Bezoek de website > 


UWV*

Je bent ziek en dat is vervelend. Misschien werk je hierdoor niet of maar gedeeltelijk. De gevolgen voor je inkomen en re-integratie hangen af van je situatie.

Bezoek de website >


Vaarkracht*

Leven met kanker is zwaar, zeker ook voor je dierbaren. Op z’n tijd moet je er even uitbreken, ontsnappen aan de werkelijkheid, nieuwe energie opdoen. Stichting VaarKracht organiseert voor kankerpatiënten en hun naasten overal in het land kosteloos onvergetelijke vaartochten.

Bezoek de website > 

Untire App*

Ben je het zat om altijd moe te zijn? Mis je het om normaal deel te kunnen nemen aan alledaagse bezigheden? Als je last hebt van kanker-gerelateerde vermoeidheid (KGV) ben je waarschijnlijk geestelijk en lichamelijk uitgeput. Untire geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en je leven weer te kunnen leven.

Klik hier voor meer informatie