Het werk van een ondersteuningsconsulent is van onschatbare waarde. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek zijn Marit van de Water, Marja Brosky en Anke van der Pol-Koemans ondersteuningsconsulenten. Marit en Marja leggen uit wat ze op dagelijkse basis voor hun patiënten betekenen.
De patiënt voelt zich veilig en wordt gezien
Wat doet een ondersteuningsconsulent?
Marit: “We zien patiënten vaak al preventief. Ze hebben niet altijd een hulpvraag. We screenen hoe het met de patiënt gaat op verschillende onderwerpen, zoals het omgaan met de ziekte, heb je steun van naasten? Wat helpt je? Heb je al eens eerder hulp gehad? We kijken naar beweging, voeding en werk, maar ook naar herstel, seksualiteit en intimiteit. Daarin is de Lastmeter* de leidraad. We kunnen dan gericht vragen stellen en zien waar de behoefte ligt, de patiënt informeren en adviseren en wanneer nodig op maat doorverwijzen, zowel binnen als buiten het ckvl.De patiënten die een langer traject volgen, met borstkanker met neo adjuvant en adjuvant behandeling met chemotherapie komen automatisch bij ons. Ik denk dat de rol van de ondersteuningsconsulent op het preventieve stuk van meerwaarde is. Je kunt meteen inspringen door te adviseren of door te verwijzen naar de juiste plek, zodat de patiënt zoveel mogelijk de eigen regie behoudt. Je neemt vaak ook al een stuk onzekerheid weg door te bespreken dat veel van alles wat een patiënt voelt, normaal is en dat het helemaal niet gek is om je onzeker te voelen. Sinds 2019 kunnen alle patiënten zich aanmelden, of doorverwezen worden voor een gesprek met de ondersteuningsconsulent. De ene patiënt komt met een duidelijke hulpvraag en de andere patiënt heeft meer de behoefte om samen te kijken wat nodig is. Doordat wij al oncologieverpleegkundigen heel breed kijken, is dat wat ons betreft ook de kracht van een ondersteuningsconsulent. De patiënt voelt zich veilig en wordt gezien.”
Marja: “We zijn ook laagdrempelig en geven praktische tips. Sommige mensen ervaren een drempel om hulp te vragen, omdat zij dan denken dat zij direct naar een psycholoog zouden moeten gaan. In veel gevallen blijkt dat niet nodig. Het feit dat we verpleegkundigen zijn en die ervaring hebben met behandelingen doordat we op de verschillende afdelingen hebben gewerkt, geeft mensen vertrouwen.”
We screenen hoe het met de patiënt gaat op verschillende onderwerpen, zoals het omgaan met de ziekte, heb je steun van naasten? Wat helpt je? Heb je al eens eerder hulp gehad?
Waarom zijn er ondersteuningsconsulenten in het Antoni van Leeuwenhoek?
Marit: “Stichting OOK was al begonnen met het werken met ondersteuningsconsulenten in het Erasmus MC. Patiënten vonden dat ze goed over de inhoud van de behandelingen werden geïnformeerd, maar hadden behoefte aan meer aandacht voor de impact ervan op het dagelijks leven. Deze behoefte kwam terug uit feedback van diverse panels en Stichting OOK had hier al ervaring mee. We hebben toen een jaar lang samengewerkt om de functie van ondersteuningsconsulent op te zetten in het Antoni van Leeuwenhoek. De ondersteuningsconsulent is een functie die je steeds meer gaat zien; ook in andere ziekenhuizen. We merken dat er ook wereldwijd steeds meer aandacht komt voor de impact van een antikankerbehandeling en ondersteuning daarbij. Het is wel gebleken dat je door goede screening, en monitoring van de patiënt, heel adequaat kunt inspringen wanneer dat nodig is.”
Hoe vaak zie je een patiënt en hoeveel mensen spreek je op jaarbasis?
Marja: “Gemiddeld hebben we 3 gesprekken. Het komt weleens voor dat iemand na 2 gesprekken klaar is, of pas na 5. Samen met de patiënt kijken we naar de hulpvraag en of de gesprekken met ons voldoende zijn of dat er, op maat, doorverwezen moet worden. We zien ongeveer 1200 patiënten per jaar met 3 ondersteuningsconsulenten. Daarnaast worden we ook veel gevraagd om mee te denken over zorgpaden en doen we screening op revalidatieaanvragen.”
Kun je een succesverhaal vertellen?
Marit: “Ik sprak een dame die haar leven goed op de rit heeft en graag de touwtjes in handen heeft. Ik heb het proces zorgvuldig met haar doorgenomen en goed uitgelegd wat ze allemaal kan verwachten, ook op emotioneel vlak. Ze liet me later weten dat ze hierdoor zichzelf beter begreep na de behandeling en daardoor goed met haar onzekerheden en angst kon omgaan. Het is misschien geen groots verhaal.”
Marja: “Het hoeft niet altijd groots te zijn. Soms kan een praktische blik heel helpend zijn. Zo sprak ik een meneer die het erg ingewikkeld vond om weer uit eten te gaan na de behandelingen die hij had ondergaan, omdat hij nog maar heel langzaam kon eten. Ik heb samen met hem gekeken naar mogelijke alternatieven en hoe hij stap voor stap dingen kon ondernemen om uiteindelijk weer in een restaurant te gaan eten.”
* De Lastmeter is een vragenlijst die je invult en daarna met jouw arts of verpleegkundige bespreekt.
Uit jouw antwoorden op de vragen wordt duidelijk van welke problemen of zorgen je op dat moment last hebt. En of je behoefte hebt aan extra ondersteuning. Het is de bedoeling dat je de ingevulde Lastmeter met jouw arts of verpleegkundige bespreekt. Samen sta je stil bij wat goed gaat en wat minder. Je bepaalt ook samen of je nog extra zorg nodig hebt en wie die zorg het beste kan geven.
Bron: kanker.nl
Kom in contact!
Ben je in behandeling bij het Antoni van Leeuwenhoek, of ben je dat geweest? Dan kun je gemakkelijk en laagdrempelig in contact komen met de ondersteuningsconsulenten door een e-mail te sturen naar ondersteuningsconsulent@nki.nl.
Luistertip: AVL-podcast ‘Kanker krijg je niet alleen’
Kanker heeft niet alleen grote impact op het leven van degene die ziek is. Ook naasten hebben te maken met de ingrijpende gevolgen. Hoe ga je samen om met alles wat er komt kijken bij het ziek zijn, de behandelingen en het onzekere levensperspectief? In de vierdelige AVL-podcastserie ‘Kanker krijg je niet alleen’ gaan patiënten hierover in gesprek met hun dierbaren.
Ook reageert in elke aflevering een zorgprofessional van het Antoni van Leeuwenhoek op de situatie.
Alle afleveringen zijn te beluisteren via de bekende platforms: Apple Podcast, Spotify en Google Podcast.
Heb je vragen of wil je graag hulp? Ga dan in gesprek met onze ondersteuningsconsulent via de online omgeving ‘Mijn OOK‘. Maak kennis tijdens een intakegesprek en bekijk samen wat jouw behoeften zijn. Vervolgens krijg je de begeleiding die bij jou past, zoals bijvoorbeeld een maandelijks videobelconsult. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.
Bestel of bekijk het magazine online
Dit artikel is gepubliceerd in het magazine ‘Leven & Kanker’. Bestel het magazine tegen verzendkosten, of bekijk het online.